Steenwol of glaswol: wat is het verschil?

Gaat u uw woning isoleren? Dan heeft u vast steenwol en glaswol voorbij zien komen als isolatiematerialen. Dit zijn allebei veelgebruikte isolatiematerialen, omdat ze betaalbaar en kwalitatief zijn. Maar wat is het verschil tussen steenwol en glaswol? Wanneer gebruikt u welke isolatiemethode? En wat isoleert beter: steenwol of glaswol?

Steenwol
Steenwol is een minerale kunstvezel die wordt gemaakt van basalt, een vulkanisch gesteente. De steenwolvezels worden samengeperst tot dekens of platen. Het is 100% recyclebaar en zeer brandveilig. Het is verkrijgbaar in verschillende diktes.

Steenwol is een materiaal met een goede isolatiewaarde voor geluid. Maar het is wat stug in gebruik, en moet ook in vorm gezaagd worden. Het isolatiemateriaal wordt met name gebruikt bij het isoleren van daken, vloeren en spouwmuren. Daarnaast is het ook geschikt voor de isolatie van onder andere luchtkanalen en leidingen, omdat het onbrandbaar is. Steenwol heeft een zeer lange levensduur van ongeveer 75 jaar. In deze tijd blijft de isolerende waarde erg goed.

Glaswol
Glaswol is een veelgebruikt isolatiemateriaal dat in diverse varianten verkrijgbaar is zoals dekens of platen. Het wordt gemaakt van gerecycled glas en zand door deze materialen op hoge temperatuur samen te smelten met behulp van bindstoffen en lucht. Hierdoor is het 100% recyclebaar. Het is erg geschikt als bouwmateriaal, doordat het niet brandbaar en niet oplosbaar in water is.

Glaswol zorgt ervoor dat de lucht niet kan circuleren en warmte kan afvoeren. Hierdoor heeft het een hoge isolatiewaarde en blijft de warmte (binnen) hangen. Glaswol is licht en flexibel in gebruik, waardoor het eenvoudiger ergens tussen te klemmen is én makkelijk op maat te snijden is met een mesje. Het materiaal wordt veel gebruikt bij het isoleren van de muren, schuine daken of onder houten vloeren. Nederland Isoleert gebruikt alleen waterafstotende, inblaasbare glaswol om spouwmuren te isoleren. Glaswoldekens en -platen worden met name binnenshuis gebruikt, want het verliest zijn isolatiewaarde namelijk als het in contact komt met vocht.

Steenwol of glaswol verschil
Wat is het verschil tussen steenwol en glaswol? Welk materiaal kiest u voor welke klus? Er zijn meerdere verschillen tussen steenwol en glaswol. Allereerst is het gemaakt van verschillende materialen. Glaswol bestaat met name uit glas en zand, terwijl steenwol gemaakt is van basaltsteen en diabaas. De keuze is afhankelijk van de isolatievorm, want de isolatiewaarde is ongeveer gelijk.
[table “” not found /]

Show Buttons
Hide Buttons