Zonnepannen

Een zonnepan is niets meer dan een klein zonnepaneeltje ingebouwd in een dakpan. De reden waarom deze (pan)panelen zo in opkomst zijn is omdat ze praktisch onzichtbaar zijn op je dak. De pannen zijn vooral aantrekkelijk voor nieuwbouw woningen of projectrenovaties.

Ook voor monumenten is het een prachtig alternatief op de gewone zonnepanelen systemen. Vaak vinden mensen normale zonnepanelen op een monument niet mooi. Het zou het uitzicht enorm verpesten en het historische aanblik zou eraf zijn. Daarbij worden zonnepanelen op een monumentaal pand vaak niet goedgekeurd. Maar gewone dakpannen gaan natuurlijk op een moment stuk. Waarom de dakpannen op de te renoveren kerk niet gelijk laten integreren met zonnepanelen?

Voordelen

  • traditionele keramische dakpan;
  • bestaandstraatbeeld en dakenlandschap blijft gehandhaafd;
  • reeds goedgekeurd voor toepassing op historische panden en omgevingen; o.a. in de
    gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Arnhem, Rheden, Midden-Groningen, Medenblik enz.;
  • Opbrengst in praktijksituaties vergelijkbaar met moderne zonnepanelen;
  • Ook PVT-oplossingen voor ‘gasloos bouwen’ beschikbaar.

Hoe werkt een zonnedakpan?

Aan de achterzijde van elke dakpan zit een klein gaatje waar de bedrading doorheen gaat. De draden worden in serie geschakeld (stringvorm). Aan elke serie zitten 300 kleine paneeltjes die worden geleid naar de omvormer.

Ieder dakpan heeft ook een eigen code. Dat is wel zo handig, want zo kun je per paneel zien wat er wordt opgewekt. Je hebt ook direct een mooi overzicht welk paneel er minder opbrengt dan de andere panelen of als er eventueel een zonnepan is stukgegaan. Dit zal niet snel gebeuren, maar zeg nooit nooit. Ook als er een zonnepannetje stuk gaat is er geen paniek nodig.

Een zonneceldakpan bestaat uit een zeer waterdichte keramische dakpan van 100% pure Westerwaldklei, met daarin geïntegreerd een high efficiency PV-module. De klei komt uit Duitsland, waar men al duizenden jaren klei delft vanwege de uitstekende eigenschappen: hele zuivere en plastische klei, die op hoge temperatuur kan worden gebakken.

Door het toepassen van strenge kwaliteitsnormen en controles bent u zo verzekerd van een langdurig rendement op uw investering. De hoge betrouwbaarheid in combinatie met de gunstige kostprijs maken zonnepannen ook de ideale projectpan voor (seriematige) nieuwbouwprojecten.

Zonneceldakpannen worden standaard ventilerend geplaatst waardoor er geen risico is op ventilatieproblemen of oververhitting.

Productspecificaties (algemeen)

Maximaal vermogen per dakpan 9W
Vermogenstolerantie + 0-5 %
Aantal per m² 9,8 stuks
Werkende breedte 242 +/- 1 mm
Panlatafstand 419-428 mm

Garantie

30 jaar op waterdichtheid, vorstbestendigheid en weerstand tegen breuk
25 jaar lineaire outputgarantie van tenminste 80%
10 jaar productgarantie

Prijsindicatie

Circa. € 180 tot 210 excl. BTW per m2 (prijsbasis 2019)

Maar let op…

Zonnepannen zijn mooier dan een zonnepanelensysteem op je dak. Maar hou er rekening mee dat je voor zonnepannen per vierkanten meter meer betaalt als bij een normaal zonnepanelen systeem. De terugverdientijd is dus ook een stuk langer.

Gewone zonnepanelen wekken jaarlijks 140kWh per vierkante meter op als ze naar het zuiden gericht staan. Zelfs als ze gericht zijn op het oosten of westen wekken gewone zonnepanelen nog 110kWh op.
Op een vierkante meter worden circa 10 zonnepannen geplaatst, welke 90kWh per jaar opleveren. Zonnepannen leveren dus ook minder elektriciteit per jaar dan de gewone zonnepanelen.

Vragen over dakpannen met zonnecellen

Zonnepannen (dakpannen met zonnecellen) op het dak in plaats van zonnepanelen. Iedereen is het er over eens: zonnepannen, ook wel zonnedakpannen genoemd, ogen veel mooier. De daklijnen behouden hun aanzicht, veel mooier dan zonnepanelen die soms nog wel eens als mozaïek op een dak gelegd worden.

Hieronder een TOP 5 van belangrijkste vragen over de toepassing van zonnepannen:

  • 1 Wat kosten zonnepannen ten opzichte van zonnepanelen?

    Ze zien er dan wel mooier uit, echter zijn ze veel kostbaarder. De prijs van een zonnepanneninstallatie is een factor 3 keer hoger dan een zonnepanelen-installatie. Dat betekent dus eveneens dat de terugverdientijd niet 7 jaar is, maar opeens 20 jaar. Een zonnepan is natuurlijk wel tegelijkertijd een dakpan. Voor nieuwbouw bespaart men dus op de aanschaf van dakpannen. Hieronder een overzicht van kostenverschil tussen zonnepannen en zonnepanelen:

    [table “” not found /]

    *Aanschafskosten uitgaande van een 3500 WP installatie

  • 2 Heb ik meer dakoppervlakte nodig met zonnepannen?

    Zonnepannen hebben meer dakoppervlakte nodig voor eenzelfde capaciteit. Dat komt omdat niet de gehele dakpan voorzien kan worden van zonnecellen (of dunne film). Een vierkante meter met zonnepannen heeft een capaciteit van circa 110 WP. Een vierkante meter met gangbare zonnepanelen heeft een capaciteit van circa 150WP. Afhankelijk van het dak heeft men circa 25% meer dakoppervlakte nodig. Daken die veel hoeken of schuine lijnen hebben kunnen daarentegen met zonnepannen beter uitgevuld worden waardoor het verschil minder wordt.

  • 3 Type zonnepannen, zijn er verschillen?

    Op dit moment zijn er 2 typen. De kristallijne- en de dunne film zonnepannen. De kristallijne uitvoeringen maken gebruik van silicium, dunne film uitvoeringen van koper, indium en selenide. Dunne film zonnepannen hebben een lagere capaciteit dan de kristallijne modules waardoor meer dakoppervlakte nodig is, maar zijn mooier van kleur (diep zwart)

  • 4 Heb ik een andere omvormer nodig?

    Nee, zonnepannen kunnen op dezelfde omvormers aangesloten worden als zonnepanelen. Net als bij zonnepanelen worden de pannen in een lus (string) met elkaar verbonden om deze vervolgens aan te sluiten op een omvormer.

  • 5 Zijn er verschillende afmetingen?

    Inmiddels komen er verschillende zonnepannen op de markt. De meest bekende zijn de zonnepannen die hetzelfde formaat hebben als dakpannen (37 x 27 cm). De capaciteit van een individuele zonnepan bedraagt circa 8W. Er zijn ook lange zonnepannen die in een rij van dakpannen geplaatst kunnen worden. Een zonnepan met een lengte van bijvoorbeeld 100 cm heeft dan een capaciteit van circa 50W.

Bron : www.greenem.nl

Show Buttons
Hide Buttons