All Electric Warmtepomp

Wil je jouw woning duurzaam verwarmen en het liefste helemaal van het gas af? Dan is een volledig elektrische warmtepomp wellicht een goede optie. Een volledige warmtepomp doet wat een cv-ketel doet: je huis verwarmen en warm water leveren. Dit gebeurt door warmte uit de buitenlucht, bodem of het grondwater te halen.

Wat is een elektrische warmtepomp?
Een warmtepomp haalt warmte uit lucht, bodem of grondwater en zet dat om in een aangename temperatuur om uw woning te verwarmen. Een elektrische warmtepomp werkt volledig op stroom, in tegendeel tot een hybride warmtepomp, die in combinatie met een cv-ketel en dus gas werkt. Een elektrische warmtepomp wordt ook wel een volledige of all electric warmtepomp genoemd. Een volledige warmtepomp zorgt voor verwarming en beschikt over een voorraadvat voor warm water.

De werking van een warmtepomp is te vergelijken met de werking van een koelkast. Een koelkast haalt alle warmte uit de lucht in de koelkast en geeft de warmte af aan de achterzijde van de koelkast. Een warmtepomp doet het andersom. Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, bodem of het grondwater en geeft die warmte in huis af. Het hoeft daarvoor buiten niet warmer te zijn dan in huis, een warmtepomp kan namelijk ook warmte uit de lucht, bodem of het grondwater halen als het buiten koud is.

Voordelen all electric warmtepomp

  • Efficiënte wijze van huis verwarmen
  • CO2 uitstoot daalt met 35-50%
  • Slechts klein deel elektriciteit nodig
  • Ideaal in combinatie met vloerverwarming
  • Kiezen uit warmtebron (lucht, water, bodem)

Nadelen all electric warmtepomp

  • Duurder dan hybride warmtepomp
  • Ruimte nodig voor boilervat & buitenuit
  • Lagetemperatuurverwarming nodig

Voorwaarden volledig elektrische warmtepomp
Niet iedere woning is klaar voor een volledige warmtepomp. Wanneer is je woning geschikt voor een all electric warmtepomp?

  • Goede tot zeer goede dak- en vloerisolatie
  • Ramen hebben minimaal HR++ glas
  • Lagetemperatuurverwarming aanwezig (bv. vloerverwarming)
  • Genoeg ruimte voor boilervat en buitenunit
  • Het verwarmen van je huis met een warmtepomp gebeurt met behulp van lagetemperatuurverwarming (maximaal 45-55 graden). Een cv-ketel verwarmt met maximaal 60-80 graden. Is jouw woning slecht of matig geïsoleerd, dan kan je jouw huis lastig warm genoeg krijgen met een volledige warmtepomp. Is deze isolatie niet aanwezig? Dan raden we je aan eerst je woning te isoleren.

Wat kost een volledig elektrische warmtepomp?
[table “” not found /]

*Gemiddelde prijs all electric warmtepomp, incl. btw en installatie.
**Gemiddeld subsidiebedrag.

De kosten van een elektrische warmtepomp kunnen flink variëren. Deze prijs wordt bepaald door de gekozen warmtebron, maar ook door eventuele extra werkzaamheden. Is het nodig om een zwaardere stroomaansluiting te plaatsen of de groepenkast uit te breiden? Dat merk je dan in de kosten. Ben je benieuwd naar de prijs van je nieuwe all electric warmtepomp? Laat je dan adviseren door een gecertificeerde vakman.

Is een woning geschikt voor een warmtepomp?
Een warmtepomp onttrekt warmte aan natuurlijke warmtebronnen, zoals de buitenlucht, de aarde of het grondwater. Deze onttrokken warmte kan vervolgens benut worden om het cv-water of tapwater te verwarmen. Een warmtepomp bestaat uit een aantal onderdelen, waaronder twee warmtewisselaars, een elektrische pomp, een compressor en een leidingsysteem gevuld met een speciaal middel.

Wat zijn de voor- en nadelen van een elektrische warmtepomp?
De aanschaf van een elektrische warmtepomp brengt een aantal voor- en nadelen met zich mee. In samenwerking met Milieu Centraal hebben wij de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Voordelen elektrische warmtepomp
Een warmtepomp is duurzaam. Door het gebruik van een warmtepomp daalt de CO2-uitstoot die wordt veroorzaakt door verwarming en warm water. In Nederland is nog niet alle stroom 100% duurzaam. Als dit in de toekomst wel het geval is, gaat de CO2-uitstoot van volledig elektrische warmtepompen zelfs naar nul. In vergelijking met een hr-ketel op gas is uw CO2-uitstoot door verwarming en warm water veel lager:

40% lager met een volledig elektrische warmtepomp met buitenlucht als bron.

50% lager met een volledig elektrische warmtepomp met bodembron.

Nadelen elektrische warmtepomp
Een woning is alleen geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp als de woning goed tot zeer goed geïsoleerd is. Goed tot zeer goede isolatie wil zeggen dat: de woning is voorzien van goede dak- en vloerisolatie, een gevulde spouwmuur en HR++ glas. Dit is nodig omdat een warmtepomp werkt met een verwarmingstemperatuur van maximaal 45 tot 55 graden. Een cv-ketel daarentegen met een temperatuur tot 80 graden. Als de woning onvoldoende geïsoleerd is wordt de woning met de temperaturen van de warmtepomp niet warm genoeg.

Bij een volledig elektrische warmtepomp met als bron de buitenlucht hoort een buitenunit. In de buitenunit zit een ventilator die geluid maakt. Dit kan als een nadeel worden gezien, maar in de meeste gevallen wordt er in de praktijk weinig gemerkt van het geluid.

Show Buttons
Hide Buttons