Waar moet u op letten bij aanschaf?
Om een goede offerte voor zonnepanelen aan te kunnen vragen, dienen vooraf de volgende gegevens over uw woning of bedrijfspand bekend te zijn of nader onderzocht te worden:
- 1. Is de ligging en de helling van het dak de beste keuze. Beste keuze is in Nederland een zuidelijk gericht (pannen)dak met een ideale hellingshoek van ongeveer 35-36 graden ten opzichte van de horizon.
- 2. Controleer de vrij beschikbare oppervlakte (afmetingen) van het dakvlak waarop de zonnepanelen moeten liggen. Maak meerdere foto’s van het dak voor een beoordeling door de installateur.
- 3. Bepaal uw jaarlijkse elektriciteitsverbruik.
De som van de zonnepanelen wordt uitgedrukt in Watt piek. Het effectieve gedeelte is ongeveer 85% van dit getal. (voorbeeld: jaarlijks energie verbruik 3.000 kWh. 15 zonnepanelen á 240 Wp = 3.600 Wp. Effectief 3.060 kWh.) Neem niet meer panelen dan uw jaarlijkse verbruik zal zijn.Verwacht u spoedig minder energie te gaan gebruiken (bijvoorbeeld na het vervangen van uw TL-lampen door zuinige LED-lampen) hou daar dan rekening mee. Het is wel mogelijk een grotere hoeveelheid aan het openbare electriciteitsnet terug te leveren, maar dat brengt u als particulier nauwelijks iets op.
- 4. Bepaal de fysieke plaats van uw omvormer(s).
In principe zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen. Hou er rekening mee dat dit elektrische apparaat geluid kan maken. Dus niet op de slaapkamer of zolderkamer. Ook ontwikkelt een omvormer warmte in gebruik. - 5. Geef aan of uw extra esthetische eisen stelt aan uw zonnepanelen (kleur of grootte).
Brut aluminium is het goedkoopste maar er zijn ook uitvoeringen met gemoffelde (gekleurde) profielen. - 6. Als u dat wenst, kan een zogeheten data-logger/monitor worden meegeleverd (optie).
Daarmee kunt u zelf de resultaten van uw zonnepanelen op de computer controleren en bijhouden op uw Iphone of tablet. De omvormer moet dan wel over een zogeheten ” WIFI of blue tooth verbinding” beschikken. - 7. Bespreek het kabel tracé. De loop van de kabels vanaf het dak naar de omvormer en naar slimme meter opgehangen in de meterkast .
U weet daardoor welke extra bouwkundige voorzieningen (kosten!) eventueel genomen moeten worden. - 8. Laat in de meterkast altijd een aparte groep maken die aansluit in de groepenkast met een werk schakelaar. (Installatie van een werk schakelaar is zelfs in Nederland verplicht). Een goede installateur zal bij zijn inspectie van uw woning altijd vragen of hij in uw meterkast mag kijken.