Energie- Milieu- en Klimaatbeleid

Milieubeleid gemeente Capelle aan den IJssel

Het doel van het milieubeleid van Capelle aan den IJssel is ‘het versterken van de leefbaarheid en de duurzaamheid van onze gemeente’. Onder duurzaam verstaan we energiezuinig bouwen, het gebruiken van milieuvriendelijke materialen en het aanleggen van groene daken. We verduurzamen onze eigen organisatie ook.

Onze handhavers rijden in Volkswagen Caddy’s met roetfilter en Honda Civic hybride voertuigen, beschikken over dienstfietsen en surveilleren te voet. Binnenkort beschikken ze over elektrische scooters.

Aandachtspunten milieubeleid

Het milieubeleid richt zich op de volgende aandachtspunten:

  • energie en klimaat en duurzame ontwikkeling; we streven naar maximaal milieurendement door korte- en langetermijnmaatregelen. Een paar voorbeelden: onze producten kopen we in 2015 100% duurzaam in en bij de renovatie van onze gebouwen passen we extra energiemaatregelen toe, die zich na zeven tot tien jaar terugverdienen.
  • bodem, externe veiligheid, geluid en lucht krijgen extra aandacht binnen de mogelijkheden die de wet- en regelgeving biedt en door extra financiën vrij te maken
  • overige milieuthema’s; we voeren wettelijke taken en regelgeving uit op alle milieuthema`s.

Energie- en Klimaatbeleid

De CO2-uitstoot in Capelle moet met 40% afgenomen zijn in 2015. Dat staat in een intentieverklaring van de 16 regiogemeenten van de Stadsregio Rotterdam.

Maatregelen

De gemeente Capelle aan den IJssel draagt bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot door:

  • een aantal projecten uit te voeren die zorgen voor minder CO2-uitstoot
  • prestatieafspraken te maken met woningbouwcoöperaties over het toepassen van extra energiemaatregelen bij het verbouwen van woningen
  • aandacht te besteden aan het klimaatbestendig maken van de regio: hoe blijven we goed functioneren als het klimaat verandert?
Show Buttons
Hide Buttons