Vloerverwarming

Vloerverwarming
Vloerverwarming zit in de vloer verwerkt. Er zijn twee systemen voor vloerverwarming: elektrische verwarming en verwarming met warm water.
Elektrische vloerverwarming is niet energiezuinig. Als we het over vloerverwarming hebben, bedoelen we de watervoerende vloerverwarming. Hierbij wordt warm water door buizen in de vloer gepompt.

Gelijkmatige temperatuur

Vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige temperatuur in de woonruimte; de warmte van de cv-installatie wordt verdeeld over een groter oppervlak. Ook vindt minder stroming van lucht plaats. Hierdoor voelt vloerverwarming comfortabeler aan en kan de verwarming een graadje lager.

Lage temperatuurverwarming
Voor energiezuinige woningen wordt meestal gekozen voor een lage temperatuurverwarming. Dat wil zeggen dat de temperatuur in het verwarmingssysteem maximaal 55 °C is. De lagere temperatuur vereist een groter verwarmingsoppervlak om dezelfde warmte in de ruimte te krijgen. Daarom wordt vaak gekozen voor vloer- of wandverwarming. Een lage temperatuurverwarming is energiezuiniger.

Toepassen
Idealiter wordt de vloerverwarming gelijk in de afwerkvloer gestort. Dit is bij nieuwbouw of een grote renovatie geen probleem.

Het is ook mogelijk om de verwarming achteraf in te frezen. Het nadeel daarvan is dat de leidingen dan wat hoger in de dekvloer liggen, waardoor de warmte minder goed wordt verdeeld. Een ander nadeel is dat bij de aanleg van de vloer onvoldoende rekening is gehouden met vloerverwarming. Bij het infrezen worden regelmatig waterleidingen geraakt.

Tegenwoordig zijn er ook diverse mogelijkheden om bij houten vloeren vloerverwarming toe te passen.

Wandverwarming
Een minder gebruikelijke variant van een lage temperatuurverwarming is wandverwarming. Hiervoor zijn verschillende systemen in de handel. Wie wandverwarming wil, moet goed uitkijken bij het ophangen van wanddecoratie.

Aandachtspunten

Een open of gesloten systeem?
Bij vloerverwarming kun je kiezen voor een open of een gesloten systeem. In beide gevallen is er een warmtebron, zoals een cv-ketel of warmtepomp, nodig om warm water te leveren.

  • Open systeem
    Bij een open systeem worden de vloerverwarmingsbuizen direct aangesloten op de warmtebron. Hierbij is een mengregeling (bijmengen met koud water) noodzakelijk, tenzij de aanvoertemperatuur onder de 55 °C ligt.
  • Gesloten systeem
    Bij een gesloten systeem zijn de vloerverwarmingsbuizen niet direct aangesloten op de warmtebron en is er een warmtewisselaar nodig.
    In verband met kans op schade door roestvorming in de ketel, adviseren wij een gesloten systeem met warmtewisselaar.

Ligging van de buizen
De afstand van de buizen bepaalt de warmteafgifte. Hoe kleiner de buisafstand, hoe groter de warmteafgifte per m2.

Diepte
De verwarmingsleidingen moeten diep genoeg gelegd worden. Voor een optimale warmteafgifte is een dekking van 25 à 30 mm aan te raden. Bij een kleinere dekking vindt er minder warmteafgifte plaats en is de kamertemperatuur minder goed te controleren.

In de praktijk kan de dekking variëren, daar zijn geen wettelijke richtlijnen voor. Belangrijk is dat de leidingen in elk geval niet zichtbaar zijn aan de oppervlakte van de dekvloer en dat er niet al te grote temperatuurverschillen aan de oppervlakte voelbaar zijn.

Keuze vloerafwerking
Het is belangrijk dat de vloerafwerking geschikt is voor vloerverwarming. Dit staat in de productinformatie (te herkennen aan een speciaal symbool).

Bij vloerverwarming is het belangrijk dat de vloerafwerking niet een te groot isolerend vermogen heeft. Anders bereikt de warmte de ruimte niet of te laat. De meest gebruikte en ook efficiënte vloerafwerking zijn plavuizen of tegels, maar ook bepaalde laminaatvloeren zijn goed te combineren met vloerverwarming. Gebruik geen zachte houtsoorten (bij parket). Zwaar tapijt of tapijt is ook niet aan te raden.

Regeling temperatuur
Temperatuurregeling met een enkele kamerthermostaat is de meest eenvoudige oplossing. Dit is alleen niet aan te raden, omdat de temperatuur dan alleen kan worden gegarandeerd in de ruimte waar deze thermostaat aanwezig is.Kies daarom bij voorkeur voor een temperatuurregeling per vertrek.

Koeling
Vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp of stadsverwarming kan op warme dagen soms ook voor koeling worden gebruikt. In plaats van warm wordt koud water door de leidingen gepompt. Het gaat dan wel om topkoeling. Dat betekent dat het systeem de temperatuur in huis een beperkt aantal graden omlaag kan brengen. Voor lagere temperaturen is airco noodzakelijk.

Bron: Eigen Huis 2021

Show Buttons
Hide Buttons