Mogelijkheden voor Verduurzamende Maatregelen

Alle woningeigenaren komen vroeg of laat in aanraking met verduurzamen van hun woning. De overheid stuurt hier op aan om het gebruik van fossiele brandstoffen en de CO2 uitstoot zo veel mogelijk te beperken. Voor deze aanpassingen zijn forse regelingen, zoals subsidies, beschikbaar gesteld door de overheid. Door gebruik te maken van deze regelingen wordt verduurzaming heel interessant. Je kunt nu duurzame aanpassingen (laten) uitvoeren alsmede er financieel op vooruit gaan. Met onderstaande infographic geven we je de mogelijkheid om gericht alle informatie en tips te vinden. Wil je nog meer weten of heb je nog andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Verduurzaming leidt tot waardevermeerdering
Verduurzaming van je huis of bedrijfspand is een onderwerp wat steeds vaker ter sprake komt. Om aan de afspraken van het klimaatakkoord te voldoen zullen we nog erg grote stappen moeten zetten. Je huis verduurzamen is een stap waar je zelf veel grip op hebt. Naast de voordelen voor het milieu kan je door te verduurzamen ook geld besparen door de opbrengst van zonnenpanelen.

De overheid biedt voor deze aanpassingen tal van regelingen en subsidies aan, zodat voor iedere woningeigenaar energiebesparing haalbaar is. Daarnaast zijn er per gemeente ook nog aanvullende financiële regelingen om duurzame aanpassingen in of aan je woning te realiseren.

Alle maatregelen met betrekking tot het verduurzamen van je woning zorgen voor een waardevermeerdering van je woning. Simpel gezegd, een woning met een goede dakisolatie, spouwmuurisolatie en ramen voorzien van HR glas of ’triple’ glas heeft al snel een energielabel A.

Dit levert bij de verkoop van je woning veel meer geld op in vergelijking met een woning met slechts een energielabel F. Een huis energie neutraal maken brengt dan namelijk een veel kleinere investering met zich mee aangezien er weinig energie verloren gaat.

Naast de waardevermeerdering van je woning brengt het ook voor jezelf een grote meerwaarde. Verduurzaming van je woning zorgt ervoor dat de aanpassingen die je doet een lagere energierekening oplevert. En wie wil dit nou niet. Overigens zijn de kosten van verduurzaming vaak lager dan de besparing die het uiteindelijk oplevert. Gun jezelf deze besparing!

Genieten van verduurzamen woning

 1. Leningen en subsidies
  Het onderwerp ‘verduurzamen woning’ staat wereldwijd op de agenda. Voor de meeste verduurzamende aanpassingen die je aan je woning doet zijn royale subsidies te krijgen. Let wel op, deze wijzigen per jaar. Ben je zelf niet in de mogelijkheid de aanpassingen in je huis te financieren, dan is het ook mogelijk een energiebespaarlening af te sluiten.

  Een energiebespaarlening is een lening waar je tegen zeer lage rente geld kunt lenen voor het uitvoeren van verduurzamende aanpassingen aan je huis, zoals isoleren. De rente is zelfs zo laag dat je met de besparing maandelijks geld over houdt. Een energiebespaarlening is ook te combineren met subsidies. Hierdoor is verduurzaming nog voordeliger.

 2. Energiebespaarlening
  In 2013 is een nationaal energiebespaarfonds opgericht om energiebespaarleningen te verstrekken aan consumenten die willen verduurzamen. Het doel van het nationaal energiebespaarfonds is dat energiebesparing voor iedereen bereikbaar is. Dit geldt voor zowel voor particulieren huiseigenaren als VvE’s. De rente van de energiebespaarlening is vaak lager dan de financiële opbrengsten.
  geld lenen

 3. ISDE subsidie
  Investeringssubsidie duurzame energie, kortom ISDE, is een subsidievorm voor het duurzaam verwarmen van je woning. Het doel is om met deze ondersteuning minder afhankelijk te worden van het gasgebruik. De huidige ISDE-regeling loopt tot en met 31 december 2020 met een beschikbaar bedrag van €100 miljoen euro. Je kunt onder andere subsidie krijgen voor de aanschaf van zonneboilers en warmtepompen. De subsidiebedragen verschillen per apparaat.

  Dit heeft te maken met de energiezuinigheid en de voordelen. De subsidie voor biomassaketels en pelletkachels is helaas per 2020 komen te vervallen. Dit neemt niet weg dat dit nog steeds een zeer rendabele en energiezuinige manier van verwarmen is. Per jaar wordt de subsidieregeling herzien. Naar alle waarschijnlijkheid wordt isolatie vanaf 2021 ook als maatregel meegenomen onder de ISDE.

 4. SEEH subsidie
  Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) is een vorm van subsidie die je kunt krijgen voor energiebesparende maatregelen.

  Voor isolatiemaatregelen is het vanaf 2 september 2019 weer mogelijk om subsidie aan te vragen. Het subsidie plafond, dat is vastgesteld op €84 miljoen, geldt tot januari 2021.

  De subsidie geldt voor spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie. Er zijn wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen:

  Je maakt gebruik van minimaal twee energiebesparende maatregelen (bijvoorbeeld twee vormen van isolatie)
  De maatregelen zijn door een erkend bouwbedrijf uitgevoerd
  Per woning kan er maar één keer subsidie worden verstrektVerder zijn er een aantal extra subsidie bedragen aan te vragen als aanvullende energiebesparende maatregel:

  • Waterzijdig inregelen CV (€60,-)
  • Energie display of slimme thermostaat (€100,-)
  • Isolerende deuren (€80,- per m2)
  • Energiezuinig ventilatiesysteem (20% van de kosten, maximum van €800,-)
   Vanaf 2021 verandert de SEEH voor particulieren in de ISDE.
   Heb je binnen een VvE een koopwoning? En woon je hier zelf? Dan kun je via de VvE een subsidie aanvragen voor maximaal 20% van de isolatiekosten van je woning.

  Vergeet als VvE niet de subsidie aanvraag te doen voordat je start met de werkzaamheden. Kijk van te voren ook altijd naar de actuele regelingen. Deze wijzigen vaak ieder jaar.

 5. Zonneboiler
  Een zonneboiler bestaat uit meerdere onderdelen. De zonnecollectoren, het leidingwerk en een voorraadvat waar je tapwater in wordt opgewarmd. De zonnecollectoren, vaak gemonteerd op het dak van een woning, vangen zonne-energie op en verwarmen hiermee de glycol vloeistof welk door het systeem loopt. Deze vloeistof wordt middels een pomp naar de zonneboiler in huis gepompt en draagt zijn warmte af aan het tapwater in de boiler. Op deze manier heb je warm tapwater.

  Uiteraard is dit een gescheiden systeem met wisselaars. Op deze manier verwarm je je eigen tapwater door middel van zonne-energie. De temperatuur van het tapwater in de boiler kan makkelijk oplopen tot 80 graden Celsius. Voor de minder zonnige dagen kan er een elektrische warmtespiraal gemonteerd worden in het boiler vat.

  Een andere optie is om de CV ketel als naverwarmer aan te sluiten. Op beide manieren is het legionella risico ingedekt, omdat je de temperatuur in het voorraadvat periodiek naar 62 graden kunt verhogen. Een gemiddeld gezin van 4 personen kan ongeveer de helft van het jaarlijks gasverbruik voor het verwarmen van tapwater besparen. Hoe groter het gezin, des te groter het te behalen voordeel. Een zonneboiler heeft een gemiddelde levensduur van 25 jaar.

 6. Warmtepomp
  Een warmtepomp is multifunctioneel. Je kunt er mee verwarmen, koelen en je woning voorzien van warm tapwater. Een warmtepomp kan een aanvulling of alternatief zijn voor je CV-ketel, afhankelijk van de geschiktheid van je woning. Een warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht, bodem of het grondwater en zet dit om in warmte voor je woning. Hiermee verlaag je de CO2 uitstoot aanzienlijk. Het is natuurlijk nog voordeliger als je groene stroom voor je warmtepomp op kunt wekken middels eigen zonnepanelen.

  Een water-lucht warmtepomp is alleen geschikt voor lage temperatuur verwarming met een aanvoertemperatuur van maximaal 50⁰C. Dit is te realiseren met onder andere lage temperatuur radiatoren en/of vloerverwarming. Daarbij is het raadzaam om vooraf te controleren of je nog delen van je woning moet isoleren.

  Een lucht-lucht warmtepomp, ook wel bekend als een split airco, is ideaal om te koelen en verwarmen. En dit is ook nog eens zeer rendabel. Kies je hiervoor, dan heb je meteen een systeem waarmee je aardgas bespaart in de winter en in de toekomst misschien van het gas af kunt gaan.

 7. Isoleren van je huis
  Energie welke je niet verbruikt hoef je ook niet op te wekken. Daarom is isoleren één van de belangrijkste aanpassingen die je aan een huis kunt doen. Door te isoleren zorg je als het ware dat er een schil van isolatiemateriaal om je huis komt te zitten. Deze zorgt ervoor dat de energie die je opwekt zo min mogelijk verloren gaat. Dit scheelt enorm op je energierekening. Naast energiebesparing creëer je met isolatiemaatregelen een prettig leefklimaat. In de zomer koel en in de winter warm. Het isoleren van je huis is grofweg onder te verdelen in vier categorieën, te weten dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie en glasisolatie.

  Met dakisolatie kun je het meest besparen aangezien de meeste energie via het dak verloren gaat. Hierna volgen de muren en ramen. Als laatste kun je de vloer aangenaam maken door deze ook te isoleren. Wil je ook met een warmtepomp in huis energie opwekken? In dat geval is het raadzaam om alle varianten van isolatie uit te laten voeren. Denk vooral aan triple glas en geïsoleerde kozijnen.

  Is je woning dusdanig goed geïsoleerd? Voldoet een warmtepomp met lage temperatuur verwarming (max. 50 graden Celsius) in de warmtevoorziening? In dat geval kun je tevens voor een complete ventilatiesysteem kiezen. Denk daarbij aan een ‘warmte terug winning’ (WTW) ventilatiesysteem zoals een balansventilatie of mechanische ventilatie. Deze zorgt voor effectieve ventilatie van je woning en houdt tevens de kou buiten.

 8. Je huis gebruikersvriendelijk maken
  Misschien ben je de termen “domotica” of “zorgdomotica” al eens tegen gekomen. Ook al lijkt dit misschien een nieuw begrip, in werkelijkheid bestaat het al jaren. Het is alleen zo dat de term de laatste jaren steeds meer gebruikt wordt. Domotica is namelijk een van de manieren waarop je jouw woning kan automatiseren, bijvoorbeeld over de bediening van de verwarming, ventilatie of zonnewering.

  Al deze apparaten kun je dan op afstand heel eenvoudig bedienen. Nog een stapje verder gaat een smart home. Bij een smart home is het namelijk het geval dat je jouw huis, via internet, door middel van allerlei slimme apparaten met elkaar verbindt, door middel van een klikaanklikuit systeem, zodat deze op afstand bewaakt en beheerd kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn slimme stekkers, slimme thermostaten, slimme verlichting of slimme rookmelders.

 9. Energiebespaarlening Nationaal Energiebespaarfonds
  In 2013 is de zogenaamde Nationaal Energiebespaarfonds opgericht om energiebespaarleningen te verstrekken. Het doel van het nationaal energiebespaarfonds is om energiebesparing voor iedereen haalbaar te maken. Dit geldt voor zowel particulieren als Vereniging van Eigenaren (VvE’s). Door de lage rente van een energiebespaarlening is het mogelijk om er toch financieel op vooruit te gaan. De rente is namelijk vaak lager dan de financiële opbrengsten van de energiebesparing.

  In de maatregelenlijst op www.energiebespaarlening.nl kun je zien voor welke aanpassingen in huis een lening is af te sluiten. Het budget van het energiebespaarfonds is €300 miljoen.

  Zonnepanelen vormen een uitzondering. Deze kunnen alleen gefinancierd worden door deze energiebespaarlening indien er verder minimaal één energiebesparende maatregel van de maatregelenlijst mede wordt uitgevoerd. De achterliggende gedachte van deze regeling is dat je geen energie bespaart met zonnepanelen. Je wekt juist energie op. Meer mensen zullen gestimuleerd worden energiebesparende aanpassingen te doen. Daarnaast geldt als voorwaarde dat maximaal 75% van het leenbedrag voor zonnepanelen mag worden gebruikt. Het overige bedrag van de lening, dus minimaal 25%, zal besteed moeten worden aan minimaal één energiebesparende aanpassingen in de maatregelenlijst.

  De Energiebespaarlening voor een VvE is slechts mogelijk indien de VvE uit minstens 10 appartementen bestaat. Voor VvE’s geldt een minimum leenbedrag van €25.000,- en een maximaal leenbedrag van €100.000,-. Hierbij wordt per appartement gerekend op minimaal € 2.500,- en maximaal €10.000,-. Indien er een ‘nul op de meter pakket’ gewenst is, kan de lening oplopen tot €65.000,- per appartement.

 10. Regionale regelingen
  Provincies en gemeenten stimuleren duurzame maatregelen en hebben ook voldoende financiële middelen om de consument te ondersteunen. ‘Verduurzaming woning’ staat tegenwoordig op iedere agenda. Wat jouw gemeente kan betekenen voor je wordt per jaar opnieuw bekeken. Raadpleeg de website van je eigen gemeente voor een actueel overzicht omtrent verduurzaming.
 11. Groene Hypotheek
  Hypotheekverstrekkers bieden ook handvatten om op een makkelijkere manier je huis te verduurzamen. Tegenwoordig geldt dat een hypotheek maximaal 100% van de taxatiewaarde van een woning mag bedragen. Kortom, je kunt niet meer lenen dan de waarde van de woning. Ben je voornemens om je woning te verduurzamen? In dat geval kan je maximaal 106% van de woningwaarde lenen. In de volksmond noemen ze dit ook wel de ‘Groene Hypotheek‘. Met die extra 6% kan je de energiebesparende maatregelen financieren. Je maandelijkse hypotheekbedrag wordt hierdoor hoger. Echter zijn de financiële voordelen die je met de duurzame aanpassingen behaalt in de meeste gevallen hoger!
 12. Zonnepanelen
  Momenteel zijn er voor zonnepanelen geen subsidies meer voorhanden. Wil je toch je huis verduurzamen en zonnepanelen laten plaatsen op het dak van jouw woning? De beste optie zou dan zijn om dit te doen met je eigen (spaar) geld.

  Wanneer je geen eigen financiële middelen hebt om deze investering te bekostigen zijn er ook andere mogelijkheden. Zelfs mogelijkheden welke maandelijks een financieel voordeel met zich meebrengen. Voor de aanschaf van zonnepanelen is het bijvoorbeeld mogelijk een energiebespaarlening af te sluiten, in combinatie met een andere duurzame maatregel, bij het nationaal energiebespaarfonds.

  De subsidie op zonnepanelen is komen te vervallen, echter is in plaats daarvan een nieuwe regeling via de Belastingdienst in het leven geroepen. Je kunt namelijk het BTW-bedrag (21%) terugvragen bij de fiscus. Aangezien de ‘oude’ subsidie maximaal €650,- bedroeg, is de 21% BTW teruggaaf dus nog voordeliger.

 13. Zonnepanelen en Salderen
  Zonnepanelen produceren in de zomermaanden vaak meer energie dan je zelf kunt verwerken. De salderingsregeling maakt het mogelijk om dit overschot aan opgewekte stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Dit noemt men ook wel ‘invoeden’. Het overschot wordt dan verrekend met de hoeveelheid stroom die je in de winter, wanneer de zonnepanelen op het dak minder opbrengen, extra van het net af moet nemen.

  Kort samengevat, de jaarafrekening voor het energieverbruik in je huis is het verschil tussen de verbruikte stroom en de terug geleverde stroom. Dit is gunstig, omdat de gebruikte en geleverde stroom tegen eenzelfde tarief worden afgerekend, inclusief belastingen. Deze regeling, salderen, is er nog in deze vorm tot 1 januari 2023.

  In 2023 wil het kabinet dat bij het invoeden van stroom alleen nog maar de ‘kale’ stroomprijs door energieleveranciers wordt vergoedt, dus zonder belastingen. Ook mag vanaf 2023 ieder jaar 11% minder gesaldeerd worden. Kortom, de salderingsregeling wordt langzaam afgebouwd. Gelet hierop zal invoeden per 2031 niet meer mogelijk zijn.

  Als je nog geen zonnepanelen op je dak hebt en van plan bent deze voor 2023 aan te schaffen kun je de investering in vijf tot zeven jaar tijd terugverdienen. Door de nieuwe salderingsregeling kan de terugverdientijd langer worden. Het verwachtingspatroon is wel dat zonnepanelen steeds goedkoper gaan worden. Dit zal gedeeltelijk parallel lopen met de afbouw van de salderingsregeling. Bereken van te voren goed hoeveel panelen je nodig hebt zodat je overschot niet te groot is.

 14. SEEH subsidie
  Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) is een vorm van subsidie die je kunt krijgen voor energiebesparende maatregelen.

  Voor isolatiemaatregelen is het vanaf 2 september 2019 weer mogelijk om subsidie aan te vragen. Het subsidie plafond, dat is vastgesteld op €84 miljoen, geldt tot januari 2021.

  De subsidie geldt voor spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie. Er zijn wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen:

  • Je maakt gebruik van minimaal twee energiebesparende maatregelen (bijvoorbeeld twee vormen van isolatie)
  • De maatregelen zijn door een erkend bouwbedrijf uitgevoerd
  • Per woning kan er maar één keer subsidie worden verstrekt
  • Verder zijn er een aantal extra subsidie bedragen aan te vragen als aanvullende energiebesparende maatregel.

  • Waterzijdig inregelen CV (€60,-)
  • Energie display of slimme thermostaat (€100,-)
  • Isolerende deuren (€80,- per m2)
  • Energiezuinig ventilatiesysteem (20% van de kosten, maximum van €800,-)
   Vanaf 2021 verandert de SEEH voor particulieren in de ISDE.
   Heb je binnen een VvE een koopwoning? En woon je hier zelf? Dan kun je via de VvE een subsidie aanvragen voor maximaal 20% van de isolatiekosten van je woning.

  Vergeet als VvE niet de subsidie aanvraag te doen voordat je start met de werkzaamheden. Kijk van te voren ook altijd naar de actuele regelingen. Deze wijzigen vaak ieder jaar.

  Bron : www.verduurzamingnederland.nl – venlo – 2022

Show Buttons
Hide Buttons