Een oplaadpunt (ook laadpunt) is een infrastructuurelement dat elektrische energie voorziet om de accu van een elektrisch voertuig zoals een boot, fiets of een auto op te laden. Oplaadpunten kunnen als groep zijn opgenomen in een laadpaal.
Een oplaadpunt bestaat uit een elektrische aansluiting met een stekker om aan het elektrische voertuig te koppelen. Openbare laadpunten werken met een laadpas waarmee je contactloos het laden start, stopt en betaalt. In Nederland zijn circa twaalf laadpasleveranciers, waarvan vier groene energie leveren
Een laadpaal voor uw auto aanvragen?
Woont u in Capelle aan den IJssel en heeft u een elektrische auto, maar nog geen laadpaal in de directe omgeving? Vraag nu een laadpaal aan en laat deze kosteloos plaatsen.
Aanvraagproces
Wanneer kom ik in aanmerking voor het aanvragen van een openbare laadpaal bij mij in de buurt?
U kunt een aanvraag doen voor een laadpaal in de nabijheid van uw woon- of werklocatie. Hiervoor wordt een aantal voorwaarden gesteld:
- U woont of werkt in de gemeente waarin u een laadpaal aanvraagt.
- U heeft geen eigen parkeerterrein.
- U kunt uw auto niet in een parkeergarage opladen.
- Er is binnen 250 meter loopafstand geen laadpaal waar u nog gebruik van kunt maken.
- U bezit (of heeft een aankoop/leasecontract) een volledig elektrisch of een plug-in hybride voertuig (vierwielig).
- U bent in bezit van een parkeervergunning, indien de locatie waarvoor u de aanvraag indient een betaald parkeren gebied is.
- U rijdt minimaal 10.000 km per jaar elektrisch (dit is ongeveer 2000 kWh geladen stroom per jaar). Let op! Het is mogelijk dat bij een gebruik van minder dan 2000 kWh p/jaar de laadpaal verplaatst of verwijderd kan worden.
Welke stappen moet de aanvraag doorlopen voor de laadpaal op straat staat?
Het aanvraagproces kent 11 stappen en hierbij zijn diverse instanties betrokken. De gemiddelde doorlooptijd van aanvragen tot plaatsen is op dit moment 14 weken.
- Stap 1: Beoordelen aanvraag – Gemiddelde doorlooptijd: 2 werkdagen
Zodra u het formulier heeft ingevuld wordt deze automatisch doorgestuurd naar EQUANS (voorheen ENGIE). Zij beoordelen uw aanvraag aan de hand van de door de gemeente opgestelde plaatsingsvoorwaarden. Hierbij wordt ook gekeken of u gebruik kunt maken van een reeds bestaande laadpaal bij u in de buurt of een reeds lopende aanvraag van een andere E-rijder in uw buurt.
Alle bestaande laadpalen en lopende aanvragen zijn terug te vinden onder de knop “laadpalen” in het menu.
U ontvangt automatisch bericht van ons zodra uw aanvraag in behandeling wordt genomen. Voldoet u niet aan de voorwaarden? Dan ontvangt u hierover bericht met de reden van afwijzing.
- Stap 2: Locatievoorstel maken – Gemiddelde doorlooptijd: 3 werkdagen
EQUANS zal op basis van uw aanvraag een locatievoorstel maken waar de laadpaal geplaatst zal worden. Bij het bepalen van de nieuwe locatie wordt rekening gehouden met verschillende factoren zoals loopafstand, laagspanningskabels, zichtbaarheid, maar ook het voorkomen van eventuele overlast. Enkele gemeentes hebben alle mogelijke locaties al vooraf bepaald.
EQUANS stuurt het locatievoorstel naar uw gemeente ter goedkeuring.
- Stap 3: Goedkeuren locatievoorstel – Gemiddelde doorlooptijd: 2 weken
Uw gemeente beoordeelt het locatievoorstel. Indien niet akkoord zal uw gemeente een alternatieve locatie bepalen waarna EQUANS een nieuw locatievoorstel zal maken.
U ontvangt automatisch bericht wanneer de locatie is goedgekeurd.
- Stap 4: Aanvragen offerte netaansluiting – Gemiddelde doorlooptijd: 2 werkdagen
EQUANS doet een offerteaanvraag bij de regionale netbeheerder voor het aanleggen van de netaansluiting van de nieuwe laadpaal.
- Stap 5: Opstellen offerte netaansluiting door netbeheerder- gemiddelde doorlooptijd: 2 weken
De netbeheerder stelt een offerte op voor de gekozen locatie.
- Stap 6: Beoordelen offerte en opdracht verstrekken aan Netbeheerder – gemiddelde doorlooptijd: 2 werkdagen
De offerte van de netbeheerder wordt gecontroleerd en indien akkoord wordt deze aan de netbeheerder in opdracht gegeven.
- Stap 7: Voorbereiden en publiceren verkeersbesluit – gemiddelde doorlooptijd 2 weken
Uw gemeente zal de voorbereiding treffen voor het opstellen van een verkeersbesluit en deze zal digitaal gepubliceerd worden.
- Stap 8: Voorbereiden realisatie door netbeheerder – gemiddelde doorlooptijd: 3 weken
De regionale netbeheerder start met de technische voorbereidingen van de aansluiting. Hierbij wordt o.a. een netcheck gedaan, het tracéontwerp wordt gemaakt, bodemonderzoek wordt verricht en eventuele vergunningen worden aangevraagd.
- Stap 9: Voorbereiden en inplannen realisatie aannemer – gemiddelde doorlooptijd: 3 weken
Nadat de netbeheerder de voorbereidende werkzaamheden heeft deze afgerond wordt deze naar de aannemer gestuurd. Deze zal starten met de voorbereidende werkzaamheden ten behoeve van het plaatsen van de laadpaal op de netaansluiting. Hierna zal een verwachte realisatiedatum worden ingepland voor de werkzaamheden.
- Stap 10: Realisatie en inbedrijfstelling Laadobject en Laadlocatie – gemiddelde doorlooptijd: 3 werkdagen
De aannemer zal in de geplande week de werkzaamheden uitvoeren voor de realisatie en inbedrijfstelling van het laadobject en laadlocatie.
- Stap 11: Laadpaal is gerealiseerd
De aannemer heeft de laadpaal geplaatst en getest. De laadpaal is nu klaar voor gebruik.
Opladen en parkeren
Wat kosten het laden bij een laadpaal? (laadtarief)
Met de laadpas van EQUANS (voorheen ENGIE) laadt u op het publieke netwerk in de samenwerkende gemeenten voor € 0,26 of € 0,28ct per kWh exclusief BTW (afhankelijk van de plaatsingsdatum). Wanneer u gebruik maakt van een EQUANS laadpas betaalt u geen additionele servicekosten. Een andere serviceprovider brengt deze kosten (zoals start- of transactiekosten) mogelijk wel in rekening. U kunt daar ook een ander laadtarief betalen, afhankelijk van uw abonnement.