Bezoek ECC-ers aan Viessmann Nederland B.V. in Capelle

Op 7 april 2022 heeft de werkgroep warmtepompen van het ECC, bestaande uit Dick Biesta, Ger Keuzenkamp, John Renirie en Arne Beijer, een bezoek gebracht aan Viessmann Nederland B.V. aan Lisbaan 8 in Capelle aan den IJssel.

Viessmann is een Duits familiebedrijf en een toonaangevende en internationale fabrikant van energiesystemen en klimaatsystemen. Het bedrijf levert een breed scala aan producten en installaties voor allerlei kleine tot heel grote gebruikers en toepassingen. Viessmann opereert wereldwijd en heeft duurzaamheid als belangrijkste waarde. Zo heeft Viessmann besloten al vanaf 2025 alleen nog maar fossielvrije apparaten te produceren.

Wij waren als ECC vooral geïnteresseerd in hun warmtepompen voor de particuliere huiseigenaren en in hun nieuwe ontwikkelingen daarin.

Kernpunten voor Viessmann zijn:

  • de overstap naar propaan als koudemiddel. Dit middel heeft een zeer lage broeikasfactor èn het maakt mogelijk dat de warmtepomp watertemperaturen tot 70 graden kan leveren, waardoor ook minder goed geïsoleerde woningen voldoende verwarmd kunnen worden
  • zeer sterke reductie van het geluid en vooral de hinderlijke frequenties
  • verbetering van de apps voor monitoring en bediening
  • uniformering en modernisering van het design
  • vereenvoudiging van installeren door middel van geïntegreerde systemen

Viessmann bevestigde dat warmtepompen met propaan duidelijk de toekomst zijn. Momenteel levert men daarin alleen nog de wat zwaardere modellen met 10 en 13 kiloWatt vermogen, maar in 2023 komen daar modellen met 4, 6 en 8 kW bij.

Op de Nederlandse markt worden vooral de 6 en 8 kW modellen goed verkocht. Qua prijs beschouwt men zichzelf inmiddels niet meer – zoals voorheen- tot het duurste segment. Koeling met de warmtepomp vindt men interessant, ook al zal de mate van koeling beperkt zijn en eigenlijk alleen geschikt bij vloerverwarming.

In de uitvoering ziet men dat de monobloc-warmtepompen dominant zijn, wat vooral samenhangt met de eenvoudigere en dus goedkopere installatie.

Omdat veel potentiële klanten opzien tegen de investering in een warmtepomp heeft men ‘Viessmann Comfort’ ontwikkeld, waarbij de klant voor een vast maandbedrag voor 15 jaar de warmtepompinstallatie huurt inclusief service en onderhoud, maar exclusief het elektriciteitsverbruik.

Zeer zorgelijk vindt men de ontwikkeling van de prijzen. De schaarste aan materialen (niet in het minst door de oorlog in de Oekraïne) en menskracht drijven de prijzen dit jaar sterk op.
Alles bij elkaar een zeer nuttig en informatief bezoek. Potentiële klanten voor een warmtepomp wordt gevraagd via hun website te zoeken naar een installateur.

Contact : email info@viessmann.nl . website: www.viessmann.nl
Uw vragen of opmerkingen over dit artikel kunt u richten naar info@energiecollectiefcapelle.nl

Show Buttons
Hide Buttons