EnergieCollectief Capelle (ECC)

Vereniging Energiecollectief Capelle

Duurzame Energie Zonne-energie

Meedoen aan zonnestroomproject?

Zonnepanelen op het dak van een school. Er zijn allerlei collectieve zonnestroomprojecten.
Wil je zelf zonnestroom opwekken, maar heb je geen (geschikt) dak? Kijk dan eens naar zonnestroomprojecten. Voor een paar tientjes draag je al bij aan collectieve zonnepanelen op het dak van een voetbalstadion, school, boerenschuur of bedrijfspand. Milieu Centraal zet de mogelijkheden voor je op een rij.

Er zijn vier dmanieren om mee te doen aan zonnestroomprojecten:

 1. Aansluiten bij een bestaand project/

  Sluit je aan bij een bestaand project (bij jou in de buurt of ergens anders in Nederland) Of zet samen met mensen uit de buurt een project op.

 2. Lid worden van energiecoöperatie in de buurt

  In veel steden en dorpen zijn energiecoöperaties actief. Je kunt lid worden van zo’n energiecoöperatie bij jou in de buurt. Zodra de coöperatie besluit om te investeren in een nieuw project voor duurzame energie, kun je aangeven dat jij (als lid) mee wil doen.

 3. Kijk voor een overzicht op HIERopgewekt of ZonopNederland.nl. Of google op ‘energiecoöperatie + jouw gemeente’.

 4. Stukjes zonnepaneel kopen via ZonnepanelenDelen

  Zonnepanelen Delen is een crowdfunding platform waar je kunt inschrijven op collectieve zonne-energie projecten in heel Nederland. Bedrijven, scholen en sportverenigingen kunnen hier hun project aanmelden en iedereen kan er op inschrijven. Je kunt al meedoen vanaf € 25 en je geeft zelf aan hoeveel ZonneDelen je wilt kopen.
  De energie die jouw delen opwekken, wordt in mindering gebracht op jouw energierekening of de waarde van de zonnestroom wordt direct op je bankrekening gestort. Tijdens de looptijd (vaak 15 jaar) krijg je ook het ingelegde bedrag afgelost.

  Via Zonnepanelen Delen kun je altijd investeren, ook in projecten die niet bij jou in de buurt zijn.

 5. Investeren in zonnepanelen via DuurzaamInvesteren

  DuurzaamInvesteren is een crowdfunding platform voor duurzame energieprojecten in heel Nederland. Ontwikkelaars van duurzame energieprojecten (meestal zonneparken en windparken) kunnen hun project op het platform aanmelden. Iedereen kan hier op inschrijven. Het bedrag wisselt per project en ligt meestal tussen € 250 en € 1.000.

  Kijk op DuurzaamInvesteren voor meer informatie.

 • Samen met de buurt een project opzetten?

  Weet je in jouw buurt een groot dak waar zonnepanelen op kunnen? Bijvoorbeeld van de basisschool, tennisvereniging of het buurthuis? Overweeg dan eens om samen met de buurt een project op te zetten. Daar zit wel werk aan vast, maar vaak kun je daar hulp bij krijgen. Om te beginnen kun je polsen of de eigenaar van het gebouw interesse heeft. Vraag daarna aan je buren of ze mee willen doen. En klop dan aan bij de energiecoöperatie in jouw stad of dorp voor hulp.

  Het dak van de school
  Liggen er nog geen zonnepanelen op de school van je kinderen? Kijk op Schooldakrevolutie of het dak geschikt is en hoe je het kan aanpakken.

  Schooldakrevolutie stimuleert het plaatsen van zonnepanelen op scholen. Op de schooldakkaart zie je of het dak van de school van jouw kinderen geschikt is. Je vindt er ook een voorbeeldbrief waarmee je jouw school kan oproepen om zonnepanelen te plaatsen. En er staat een handleiding voor de school over hoe ze de zonnepanelen kunnen financieren.

 • Tip zonnestroomprojecten
  Investeer je liever in een windmolen dan in zonnestroom? Lees meer over Wind delen.

  Financieel voordeel: postcoderoos
  De voorwaarde om mee te doen aan een project waarin gezamenlijk groene stroom wordt opgewekt, is dat je in de buurt woont. Dit is geregeld via een zogenaamde postcoderoos. Als je in dezelfde of aangrenzende postcode woont als waar de installatie staat, mag je mee doen. Je vormt dan samen met de andere deelnemers een energiecoöperatie. Een Vereniging van Eigenaren kan ook meedoen. Vanaf 1 april 2021 is de postcoderoosregeling veranderd.

  1. De oude postcoderoosregeling (Regeling Verlaagd Tarief)

   Projecten die voor 1 april 2021 zijn gestart vallen onder de Regeling Verlaagd Tarief. Veel van die projecten lopen nog steeds, en zijn niet veranderd. Het financiële voordeel is dat je de opgewekte stroom van jouw energierekening mag aftrekken, en ook de belasting die je over elektriciteit betaalt. Voorwaarde is dat je met de anderen een coöperatie of Vereniging van Eigenaren vormt. Er is een maximum aan de stroom die je mag verrekenen.

  2. De nieuwe postcoderoosregeling (Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking)

   Projecten die na 1 april 2021 zijn gestart vallen onder de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). Je krijgt de vergoeding niet via de energierekening, maar ontvangt een jaarlijkse winstuitkering. De coöperatie betaalt de winstuitkering uit de inkomsten die zij hebben uit de verkoop van elektriciteit en uit de subsidie. De voorwaarde dat je met de anderen een coöperatie of Vereniging van Eigenaren vormt, geldt nog steeds.

   De SCE-regeling geldt voor zonnestroomprojecten en windprojecten. De meeste SCE-projecten in 2021 zijn voor zonnepanelen.

  3. Meer weten?
   Lees meer over de regeling op HIERopgewekt.nl en op de website van RVO.

   Of bekijk dit uitgebreide overzicht van de Consumentenbond over de voor- en nadelen van de verschillende soorten projecten.

   Bron: MilieuCentraal 2022

  De vereniging EnergieCollectiefCapelle (ECC) adviseert inwoners van de gemeente Capelle aan den IJssel over de toepassing van duurzame energie in en rondom de (eigen) woning. De leden van de vereniging zijn actief in alle wijken van Capelle aan den IJssel.
  Show Buttons
  Hide Buttons