Salderingsregeling nu en na 2025

BRON : MILIEU CENTRAAL 2023

Zonnestroom die je zelf niet verbruikt, lever je aan het elektriciteitsnet. Door de salderingsregeling krijg je daar net zoveel voor als je betaalt voor de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Maar ook zonder dit ‘wegstrepen’ zijn zonnepanelen heel aantrekkelijk. Lees meer over salderen nu en vanaf 2025.

De overheid is van plan om de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 af te bouwen. Volgens dit plan mag je vanaf 2025 elk jaar iets minder salderen. Vanaf 2031 kan je niets meer salderen.

Maar ook als de salderingsregeling wordt afgebouwd, blijft investeren in zonnepanelen blijft een goed idee. Milieu Centraal legt uit waarom en geeft een rekenvoorbeeld.

Slimme investeringAls je in 2023 zonnepanelen koopt, is je voordeel te vergelijken met 5 procent rente op een spaarrekening

Salderingsregeling nu en na 2025

Zonnepanelen produceren vaak meer stroom dan je op dat moment nodig hebt. Die stroom lever je aan het elektriciteitsnet. Wat betekent dat?

Nu salderen

Dankzij de salderingsregeling is het heel gunstig om stroom te leveren, want je mag die stroom wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Tegen hetzelfde tarief! Voor elke kilowattuur die je teruglevert, krijg je dus hetzelfde tarief als wat je voor een kilowattuur aan het energiebedrijf betaalt.

Maar hier zit wel een maximum aan: als je jaarlijks meer stroom teruglevert dan afneemt, dan krijg je een lagere vergoeding voor het ‘teveel’ dat je produceert. Deze teruglever-vergoeding verschilt per energiebedrijf. Milieu Centraal gaat uit van 9 cent per kWh.

Een voorbeeld: je neemt jaarlijks 2.000 kWh stroom af van het elektriciteitsnet en je levert 2.500 kWh terug (via je zonnepanelen). Stel dat jouw stroomprijs 40 cent per kWh is. Dan betaalt het energiebedrijf jou dus 40 cent per kWh voor 2.000 kWh teruggeleverde stroom. Voor de overige 500 kWh die je aan het net levert, mag het energiebedrijf een lager tarief betalen, bijvoorbeeld 9 cent.

Vanaf 2025 salderen

De regering wil de salderingsregeling afbouwen vanaf 2025. Let op: dit is nog een voorstel, het kan nog veranderen! In de tabel zie je hoe de saldering wordt afgebouwd. Het begint met een grote stap in 2025: in dat jaar mag je nog 64 procent van de geleverde stroom salderen. Dit blijft zo in 2026. Daarna gaat het in stappen verder naar beneden. Vanaf 2031 kan je helemaal niet meer kan salderen. Je krijgt dan een vergoeding voor elke kWh stroom die je ongesaldeerd aan het net levert. Milieu Centraal rekent met 9 cent per kWh.

De nieuwe regeling geldt voor iedereen, of je nu al zonnepanelen hebt of ze nog gaat kopen.

Tabel afbouw saldering

Zonnepanelen kopen in 2023

Als je in 2023 zonnepanelen koopt, profiteer je nog tot eind 2024 van 100 procent salderen. Daarna wordt het elk jaar wat minder. Stel je koopt 10 zonnepanelen in 2023. Wat levert je dat op? In de afbeelding zie je de opbrengst in euro’s vanaf 2024.

Infographic over wat zonnepanelen in geld opbrengen.

Toelichting bij de afbeeldingEen slimme investering

Na ongeveer 8 jaar heb je deze 10 zonnepanelen terugverdiend. De winst na 25 jaar kan je vergelijken met een spaarrente van 5 procent. Ook zonder salderingsregeling is het dus aantrekkelijk om zonnepanelen op je dak te leggen. En ook nog eens duurzaam, want je bespaart met jouw panelen 1.000 kilo CO2-uitstoot per jaar.

10 zonnepanelen kopen in 2023Kosten en voordeel
Kosten zonnepanelen€ 7.500
Dit bespaar je in 25 jaar€ 26.000
Dit bespaar je gemiddeld per jaar€ 1.000
Terugverdientijd8 jaar
Vergelijkbaar met spaarrente van5%
CO2-winst per jaar1.000 kilo

Toelichting rekenvoorbeeld 2023


Een berekening voor jouw huis

Advies op maatMet de Zonnepanelencheck ontdek je hoeveel panelen er op je dak passen en zie je hoe de salderingsregeling voor jou uitpakt. Je kan je eigen stroomverbruik invullen voor een nog beter advies.Doe de check

Minder salderen? Meer zonnestroom zelf verbruiken

Vanaf 2025 krijg je minder geld voor de zonnestroom die je levert aan het net. Dat maakt het aantrekkelijker om méér van je zonnestroom zelf te verbruiken. Zet bijvoorbeeld je wasmachine of vaatwasser pas aan als je zonnepanelen stroom opwekken. Want elke kilowattuur zonnestroom die je zelf verbruikt, hoef je niet te kopen.

Kijk voor meer tips op méér van je zonnestroom zelf verbruiken en lees hoeveel geld dat scheelt.

Meer eigen zonnestroom gebruiken

Meer zonnestroom van je eigen panelen gebruiken: dat is voordelig! Bekijk de tips om je eigen verbruik te verhogen en ontdek hoeveel geld dat oplevert.Bekijk je voordeel

Wat als je 18 zonnepanelen koopt?

Met 18 zonnepanelen wek je natuurlijk meer stroom op dan met 10 panelen. Voor het klimaat is dat goed: dat scheelt meer CO2-uitstoot. Maar er is een grens aan de hoeveelheid stroom die je zelf kunt verbruiken. De terugverdientijd voor 18 panelen is daardoor wat langer: ongeveer 9 jaar. Maar daarna volgen er nog vele jaren dat ze alleen maar ‘winst’ opleveren. Bovendien is de CO2-winst veel groter met 18 panelen. Voor het klimaat zijn 18 panelen dus een goede keuze.

Zonnepanelen kopen in 2023Kosten en voordeel 10 zonnepanelenKosten en voordeel 18 zonnepanelen
Kosten zonnepanelen€ 7.500€ 12.000
Dit bespaar je in 25 jaar€ 26.000€ 40.000
Dit bespaar je gemiddeld per jaar€ 1.000€ 1.600
Terugverdientijd8 jaar9 jaar
Vergelijkbaar met een spaarrente van5 %5 %
CO2-winst per jaar1.000 kilo per jaar1.800 kilo per jaar

Uitgangspunten tabel

Zijn zonnepanelen geen aantrekkelijke investering voor jou? Je kan ook zonnepanelen huren of meedoen aan een zonnestroomproject.

Show Buttons
Hide Buttons