EnergieCollectief Capelle (ECC)

Vereniging Energiecollectief Capelle

Capelle aan den IJssel

Isoleren en ISDE-subsidieregeling

Heb je plannen om je huis te isoleren? Met de ISDE-subsidie kan je een aardig deel van de kosten terugkrijgen. De isolatiesubsidie is een vast bedrag per vierkante meter. Je hebt extra voordeel als je 2 of meer maatregelen laat uitvoeren: dan is het bedrag per vierkante meter 2 keer zo hoog.

De ISDE-subsidie is een subsidie van de Rijksoverheid. Je kunt subsidie krijgen voor één maatregel of voor meerdere maatregelen. Je krijgt alleen subsidie als je het werk laat uitvoeren door een bedrijf, niet als je het zelf doet. Maar er zijn nog meer voorwaarden. Hierna lees je meer over de voorwaarden en bedragen van de isolatiesubsidie.

Subsidie voor 2 maatregelen

Voor de hoge subsidie moet je binnen twee jaar 2 of meer maatregelen nemen. Je mag de volgende maatregelen combineren:

 • Je neemt 2 (of meer) isolatiemaatregelen. Je laat bijvoorbeeld de spouwmuur isoleren en HR++ glas plaatsen.
 • Of je combineert 1 isolatiemaatregel met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Je laat bijvoorbeeld de spouwmuur isoleren én neemt een hybride warmtepomp.

De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. De bedragen vind je in deze tabel verderop op de pagina.

Lager bedrag voor 1 isolatiemaatregel

Je kan vanaf 2 april 2022 ook subsidie krijgen voor 1 isolatiemaatregel. Het bedrag per vierkante meter is de helft van dat voor 2 maatregelen. Een voorbeeld: als je 2 maatregelen neemt, is het bedrag voor dakisolatie 30 euro per vierkante meter. Laat je alleen het dak isoleren, dan is het bedrag 15 euro per vierkante meter. Het is dus de moeite waard om te kijken of je binnen 2 jaar nog een maatregel kunt nemen.

Om subsidie te krijgen voor 1 maatregel moet de isolatiemaatregel op of na 2 april zijn aangebracht.

Tips voor de isolatiesubsidie

 1. 01Bereid je goed voor: zorg dat je weet aan welke eisen de isolatie moet voldoen. Het Stappenplan aanvragen subsidie RVO helpt je daarbij. 
 2. 02Laat je 1 isolatiemaatregel uitvoeren? Kijk of je binnen twee jaar nog een maatregel kan nemen. Dat kan een andere isolatiemaatregel zijn, maar ook een warmtepomp of zonneboiler. Bij 2 maatregelen ontvang je per maatregel het hogere subsidiebedrag.
 3. 03Begin op tijd met regelen van de tweede maatregel, want er zijn soms flinke wachttijden.
 4. 04Op Verbeterjehuis – Vind een bedrijf vind je isolatiebedrijven die de klus voor je kunnen uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld filteren op reviews of kwaliteitseisen.

Voorwaarden isolatiesubsidie

Om de isolatiesubsidie te krijgen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Hieronder zetten we de belangrijkste voorwaarden voor je op een rij. Alle voorwaarden kun je nalezen op RVO – ISDE Isolatiemaatregelen woningeigenaren.

 • Je bent eigenaar van de woning en je woont er zelf. Je hebt de woning dus niet verhuurd.
 • Je laat de isolatie aanbrengen door een bedrijf (dus geen doe-het-zelf).
 • Het materiaal heeft een hoge isolatiewaarde (Rd-waarde). In de Meldcodelijsten van RVO vind je alle goedgekeurde isolatiematerialen en diktes.
 • Je laat voldoende vierkante meters isoleren. 
 • Je krijgt per maatregel een vast bedrag per vierkante meter. Er is een hoog en een laag bedrag. Voor het hoge bedrag laat je binnen een jaar 2 of meer delen van je huis isoleren: dak, buitenmuren, vloer, ramen. Of je laat 1 deel isoleren en neemt daarnaast een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet. Voor het lage bedrag is 1 isolatiemaatregel voldoende.
 • Je krijgt alleen subsidie voor het isoleren van een bestaande woning, zoals die nu is. Dus niet voor het isoleren van een nieuwbouwwoning. En ook niet voor een nieuwe aanbouw aan je huis.
 • Je vraagt de subsidie achteraf aan, binnen 24 maanden nadat de eerste maatregel is uitgevoerd en betaald.
 • Je mag meerdere keren subsidie aanvragen voor dezelfde woning, maar het moet wel om andere maatregelen gaan.

In de tabel hieronder vind je voor elke maatregel het subsidiebedrag per vierkante meter (bedrag voor 2023 bij 2 maatregelen), het minimum aantal vierkante meters dat je moet isoleren, en de minimale isolatiewaarde.

Je vraagt de subsidie aan bij RVO (hierna lees je meer over de aanvraag). Of bekijk het Stappenplan aanvragen subsidie RVO

Verbetercheck

Advies voor jouw huisJe wilt je huis verduurzamen, maar waar begin je en wat kost het? Vul de Verbetercheck in en ontdek wat een slimme aanpak is en hoe hoog de kosten, subsidie en besparing zijn.Krijg advies voor jouw huis

Op welke isolatiemaatregelen zit subsidie?

Je kan subsidie krijgen voor de volgende 5 hoofdmaatregelen:

Voor de hoge subsidie moet je:

 • binnen 24 maanden 2 of meer verschillende hoofdmaatregelen nemen. Je isoleert bijvoorbeeld de spouwmuur en het dak.
 • of binnen 24 maanden 1 hoofdmaatregel combineren met een warmtepompzonneboiler of warmtenet-aansluiting.

Voor de lage subsidie is 1 maatregel voldoende.

Meerdere keren aanvragen mag

Je mag meerdere keren subsidie aanvragen voor dezelfde woning, maar het moet wel om andere hoofdmaatregelen gaan. Een voorbeeld: eerst laat je het dak en de vloer isoleren. Daarvoor vraag je subsidie aan. Daarna laat je de spouwmuur ook nog isoleren en neem je een hybride warmtepomp. Daar mag je dan weer subsidie voor aanvragen.

Lees meer over de aanvraag

Vragen over de subsidie voor triple glas en vacuümglas

Kan ik subsidie krijgen voor triple glas in bestaande kozijnen?

Kan ik subsidie krijgen voor vacuümglas?

Isolatie-zelfscan

Advies op maatHoe goed is jouw huis al geïsoleerd? Pak een meetlint en ontdek waar al isolatie zit en waar het beter kan. Milieu Centraal helpt met handige foto’s, video’s en tips.Start de scan

Hoe hoog is de isolatiesubsidie?

De subsidie is een bedrag per vierkante meter (m2). Het verschilt per maatregel hoeveel je krijgt. Om de subsidie te krijgen moet je een minimaal aantal vierkante meters laten isoleren (er is ook een maximum, dit staat niet in de tabel, kijk hiervoor op rvo.nl). Verder moet de isolatie dik genoeg zijn (dus een minimale Rd-waarde hebben). De bedragen en vierkante meters in de tabel gelden voor 2023 als je 2 maatregelen neemt. Voor 1 maatregel is het bedrag per vierkante meter de helft.

Subsidiebedragen dak, vloer, buitenmuren bij 2 maatregelen (2023)

Dak, vloer, gevelSubsidie per m2 als je 2 maatregelen neemt (bedrag 2023)Minimale oppervlakteMinimale isolatiewaarde (Rd-waarde)
Spouwmuurisolatie€ 810 m21,1
Dakisolatie€ 3020 m23,5
Vloer zolder isoleren€ 820 m23,5
Isolatie buitenmuur (voorzetwand of buitenkant)€ 3810 m23,5
Vloerisolatie€ 1120 m23,5
Bodemisolatie€ 620 m23,5

Toelichting tabel

Subsidiebedragen glas bij 2 maatregelen (2023)

Soort glasSubsidie per m2 in 2023Minimale oppervlakteMaximale U-waarde
HR++, triple of vacuümglas in bestaande kozijnen€ 468 m21,2
Triple glas of vacuümglas in isolerende kozijnen€ 1318 m20,7
Isolerend paneel met lage isolatiewaarde in kozijn (alleen samen met HR++, triple of vacuümglas)€ 20Oppervlak telt mee voor aantal m2 isolatieglas1,2
Isolerend paneel met hoge isolatiewaarde in kozijn (alleen samen met HR++, triple of vacuümglas)€ 90Oppervlak telt mee voor aantal m2 isolatieglas0,7
Isolerende deur met lage isolatiewaarde (alleen samen met HR++, triple of vacuümglas)€ 46Oppervlak telt mee voor aantal m2 isolatieglas1,5
Isolerende deur met hoge isolatiewaarde (alleen samen met HR++, triple of vacuümglas)€ 131Oppervlak telt mee voor aantal m2 isolatieglas1,0

Toelichting subsidie glas

Subsidie: 15 of 30 procent van de kosten?

Vaak wordt er gezegd dat de subsidie ongeveer 15 procent (bij 1 maatregel) of 30 procent (bij 2 maatregelen) van de totale kosten is. Dit is gebaseerd op marktonderzoek naar de kosten van isolatiemaatregelen. Maar in de praktijk blijken de kosten erg uiteen te lopen. Vaak zijn ze flink hoger, waardoor je niet uitkomt op 15 of 30 procent van de kosten. Dit kan komen doordat er op dit moment veel vraag is naar isolatiemaatregelen, maar het kan ook zijn dat er voor jouw huis maatwerk nodig is. Om teleurstelling en verkeerde verwachtingen te voorkomen, vermeldt Milieu Centraal daarom de subsidiebedragen per vierkante meter. Het is natuurlijk altijd verstandig om verschillende offertes op te vragen, om de kosten te vergelijken.

Voorbeeld kosten en subsidie bij 2 maatregelen

Wat zijn de kosten in een gemiddeld huis? En hoeveel subsidie krijg je dan als je 2 maatregelen neemt? We zetten het voor 4 soorten woningen op een rij. Let op: we gaan hierbij wel uit van de gemiddelde kosten voor dat type woning. In de praktijk kunnen de kosten hoger, maar ook lager zijn.

Waar vraag je ISDE-subsidie aan?

Je kunt de isolatiesubsidie aanvragen op de website van RVO. Bekijk voordat je de maatregelen laat uitvoeren de aanvraagprocedure en check goed alle subsidievoorwaarden. Zorg dat isolatiemaatregelen volgens de voorwaarden uitgevoerd worden. Je vraagt de subsidie aan nadat de maatregelen uitgevoerd zijn. Je moet de aanvraag doen binnen 24 maanden na uitvoering en betaling van de eerste (of enige) maatregel. In het Stappenplan aanvragen woningeigenaren van RVO lees je precies waar je in het hele proces van maatregel kiezen tot aanvraag doen aan moet denken.

Wil je subsidie aanvragen voor 1 isolatiemaatregel? Dat kan, als de maatregel op of na 2 april 2022 is uitgevoerd.

Formulier en foto’s meesturen

Bij je subsidieaanvraag moet je onder andere invullen voor welke isolatiemaatregelen je subsidie aanvraagt. Verder stuur je de factuur, foto’s, het betaalbewijs, en de meldcode mee.  

 • In de factuur moet in elk geval staan: je naam en adres, datum van aanschaf, datum van aanbrengen, naam van het bouwbedrijf, een omschrijving van de maatregel, merk/fabrikant, type, dikte van het isolatiemateriaal en de plaats waar het is aangebracht, het aantal vierkante meter, en de meldcode.
 • De meldcode vind je in de meldcodelijsten in het Stappenplan aanvragen woningeigenaren. De meldcode is belangrijk, als je die niet invult bij de aanvraag (maar kiest voor meldcode ‘overig’) duurt de afhandeling van de aanvraag onnodig lang. De meldcode staat als het goed is op de factuur, maar kan je ook achterhalen bij het bedrijf dat de klus heeft uitgevoerd.
 • De foto moet zijn genomen tijdens de werkzaamheden en in elk geval naam, merk, soort en dikte van het isolatiemateriaal laten zien.

Direct na je subsidieaanvraag krijg je van RVO een ontvangstbevestiging per e-mail. Uiterlijk 13 weken na je subsidieaanvraag ontvang je per post een beslissing of de subsidie toegekend wordt. RVO kan achteraf je woning controleren of de uitgevoerde maatregelen aan de gestelde eisen voldoen.

Doe mee met de verwarmingstest

Hoe goed is jouw huis al geïsoleerd?Wil jij weten of jouw huis al klaar is voor een warmtepomp? Zet de cv-ketel deze winter op 50 graden en ontdek: blijft het warm in huis of wordt het bibberen? Meld je aan voor de test van 2022-2023.Meer weten en meedoen

Mag je subsidies combineren?

De ISDE is een landelijke subsidie. Maar er zijn ook gemeentes, provincies en waterschappen die subsidie geven voor isolatiemaatregelen of een warmtepomp of zonneboiler. Die mag je in 2023 met elkaar combineren.

Tip: Kijk in de Energiesubsidiewijzer of er een subsidieregeling in jouw gemeente of provincie is.

Verder mag je de subsidie combineren met een energiebespaarlening of een extra lening via je hypotheek.

Subsidie warmtepomp, zonneboiler, warmtenet: ook los

Je mag de subsidie voor de warmtepomp, zonneboiler en warmtenet ook los aanvragen (dus zonder hem te combineren met een isolatiemaatregel). Check de voorwaarden op Subsidie warmtepompSubsidie zonneboiler en Subsidie aansluiting warmtenet.

Maar als je huis nog niet overal goed geïsoleerd is, is het natuurlijk wel slim om de warmtepomp, zonneboiler of warmtenet-aansluiting te combineren met een isolatiemaatregel. Dan krijg je immers de hogere subsidie voor de isolatiemaatregel.

Bron : artikel op Website Milieu Centraal 2023

De vereniging EnergieCollectiefCapelle (ECC) adviseert inwoners van de gemeente Capelle aan den IJssel over de toepassing van duurzame energie in en rondom de (eigen) woning. De leden van de vereniging zijn actief in alle wijken van Capelle aan den IJssel.
Show Buttons
Hide Buttons