EnergieCollectief Capelle (ECC)

Vereniging Energiecollectief Capelle

Capelle aan den IJssel Zonne-energie

Kosten en opbrengst zonnepanelen

Zonnepanelen in het kort

Zonnepanelen zijn duurzaam: ze zetten zonne-energie om in stroom. Daarvoor hoeft de zon niet fel te schijnen: ook op een bewolkte dag leveren jouw panelen elektriciteit. De populairste zonnepanelen zetten 12 tot 16 procent van het zonlicht dat erop valt om in elektriciteit.

In 2 jaar heeft een zonnepaneel al meer energie bespaard dan het kostte om het paneel te maken. Daarna leveren jouw zonnepanelen nog 23 jaar milieuwinst!

Ben je van plan zonnepanelen te kopen? Check snel en eenvoudig hoeveel panelen op jouw dak passen. Of lees wat zonnepanelen kosten en opbrengen. En wist je dat je de btw op de aanschafkosten kan terugvragen?

Wij leggen uit hoe je dat doet. Of bekijk hoe het zit met de salderingsregeling. Is jouw eigen dak niet geschikt? Kijk of je kan meedoen met een zonnestroomproject. Voor kleine VvE’s is er een handig stappenplan. Kortom: alles over zonnepanelen.

Zonnepanelen kopen is een slim idee: de winst is vergelijkbaar met een rente van 3,9 procent op je spaarrekening. Daar kan geen bank tegenop! Je bespaart energiekosten en krijgt een vergoeding voor de stroom die je levert aan het net.

Hoeveel zonnepanelen koop je?
De kosten en de opbrengst van zonnepanelen hangen af van het aantal panelen dat je op je dak legt. Maar hoeveel panelen kies je? Dat kan je op verschillende manieren bepalen:

  • Je kan kijken naar je budget: hoeveel spaargeld heb je, of hoeveel kan of wil je lenen? En hoeveel panelen kan je daarvan betalen?
  • Je kan kijken hoeveel panelen er op je dak passen, zodat je zoveel mogelijk stroom kunt opwekken. Op de pagina Hoe geschikt is jouw dak? lees je meer over die rekensom.
  • Je kan uitgaan van de hoeveelheid stroom die je wil opwekken, bijvoorbeeld je huidige verbruik: hoeveel panelen heb je daar voor nodig?

Hoeveel stroom kun je opwekken met zonnepanelen?
[table “” not found /]

Wat kosten zonnepanelen?
We rekenen verder met 3 sets zonnepanelen: wat kosten 6, 10 of 18 zonnepanelen? Over het algemeen geldt: hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe voordeliger het wordt. Bij een set van 6 zonnepanelen is de prijs per paneel € 620 (inclusief installatie), bij een set van 18 panelen is dat € 450. Sommige verkopers geven een prijs per paneel, anderen geven een totaalprijs voor het hele systeem (de zonnepanelen zelf plus alle materialen en uren die nodig zijn om ze te installeren).
[table “” not found /]

Btw terug, kosten omlaag
Je kunt het aankoopbedrag van zonnepanelen verlagen door de btw over de aankoop én installatie van zonnepanelen terug te vragen bij de Belastingdienst. Dat scheelt bijna 21 procent van de kosten. Bij een set van 10 panelen ter waarde van € 5.400 krijg je dus ruim € 900 terug. Dat is nog eens de moeite!

Wil je weten hoe je de btw kan terugvragen? Bekijk het stappenplan op de pagina btw op zonnepanelen terugvragen.

Subsidie of lening voor zonnepanelen

  • Sommige gemeenten of provincies geven subsidie voor zonnepanelen. Bekijk de Energiesubsidiewijzer en ontdek eenvoudig of er in jouw woonplaats een subsidie is.
  • Je kunt ook geld lenen om zonnepanelen te kopen, bijvoorbeeld met een Duurzaamheidslening of Energiebespaarlening. Kijk hiervoor ook in de Energiesubsidiewijzer.

Wat leveren zonnepanelen op?
De kosten geef je één keer uit, maar de besparing keert elk jaar terug. Elke kilowattuur (kWh) die je zelf opwekt met gratis zonlicht, hoef je tenslotte niet te kopen van het energiebedrijf. En de stroom die je niet meteen verbruikt, lever je aan het elektriciteitsnet. Tot 2023 krijg je daar – dankzij de salderingsregeling – net zoveel geld voor als je betaalt voor de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. In beide gevallen is dat 22 cent per kWh.
`[table “” not found /]

CO2-winst zonnepanelen
Zonnepanelen leveren niet alleen geld op, maar besparen ook behoorlijk veel CO2-uitstoot. Grijze stroom van het net heeft 430 gram CO2-uitstoot per kWh. Met een set van 10 zonnepanelen voorkom je 1.400 kg CO2 per jaar. Dat is meer dan de CO2-uitstoot door het elektriciteitsverbruik van een gemiddeld huishouden in een heel jaar!

Wanneer heb je de hoogste opbrengst?
De opbrengst van je zonnepanelen hangt niet alleen af van het aantal panelen, maar ook van de richting waarin ze liggen (bijvoorbeeld naar het zuiden) en de hellingshoek. Zonnepanelen op het zuiden, zuidwesten en zuidoosten in een hoek van ongeveer 36 graden leveren de meeste stroom. Maar een combinatie van zonnepanelen op het oosten en westen is ook slim. Je hebt dan een wat lagere opbrengst, maar die is beter over de dag verspreid – en dat sluit weer beter aan bij je eigen verbruik. En dat is gunstig voor het milieu, voor het elektriciteitsnet en ook financieel als de saldering wordt afgebouwd.

Op Hoe geschikt is jouw dak? vind je een tabel met meer uitleg over de richting en helling en de opbrengst van zonnepanelen.

Wat is het vermogen per paneel?
Als je zonnepanelen koopt, heb je een keuze in het vermogen van de panelen (hoeveel stroom wekken ze op). Een gangbaar paneel heeft nu een vermogen van 370 Wattpiek. Maar je kunt ook zonnepanelen met meer of minder vermogen kiezen. Zonnepanelen met meer vermogen zijn duurder, maar leveren ook meer stroom.

Wist je dat
370 Wattpiek is nu het vermogen van een gangbaar zonnepaneel

Wat is de winst van zonnepanelen?
Hoeveel winst haal je uit je zonnepanelen? Zijn zonnepanelen nog rendabel? Jazeker. Om je een idee te geven: het rendement (de winst) van zonnepanelen die op het zuiden liggen is vergelijkbaar met een rente van 3,9 procent op je spaarrekening (ervan uitgaande dat je de panelen in 2022 op je dak legt). Bij een ligging op het oosten of westen is dat ongeveer 3,1 procent.

Hoe berekenen we het rendement?
Uitgangspunten:

Een systeem van 10 zonnepanelen en 3.700 watt-piek kost ongeveer € 4.500 (na terugvraag btw).
De panelen gaan zo’n 25 jaar mee en in die tijd wekken ze voor zo’n € 12.000 aan stroom op.
De omvormer is na ongeveer 12 jaar aan vervanging toe. Bij een set van 10 panelen kost dat zo’n € 1.200.
Uitleg: Stel dat je het aankoopbedrag van € 4.500 op een spaarrekening had gezet en dat je 3,9 procent rente krijgt. Na 12 jaar haal je € 1.200 van de rekening af (het bedrag voor de omvormer). De rest laat je tegen 3,9 procent rente staan. Dan staat er na in totaal 25 jaar € 12.000 op je spaarrekening. Als je in 2022 zonnepanelen koopt, kun je het totale voordeel dus vergelijken met een spaarrente van 3,9 procent.

Vergoeding voor stroom die je aan het net levert
Zonnestroom die je niet meteen zelf gebruikt, lever je aan het elektriciteitsnet. Daar krijg je hetzelfde bedrag voor als voor de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Het energiebedrijf verrekent deze twee met elkaar en dat heet .

Salderingsregeling
Die twee tarieven zijn hetzelfde dankzij de salderingsregeling. Vanaf 2023 wordt deze regeling waarschijnlijk afgebouwd, omdat zonnepanelen nu ook zonder subsidies en regelingen betaalbaar zijn.

Terugleververgoeding

Salderen heeft wel een maximum: lever je jaarlijks meer stroom aan het net dan je afneemt, dan krijg je een lagere vergoeding voor het overschot dat je produceert. Deze zogeheten terugleververgoeding verschilt per energieleverancier.

Een voorbeeld:

Je neemt jaarlijks 2.000 kWh stroom van het net af en levert 2.500 kWh zonnestroom aan het elektriciteitsnet.
Het energiebedrijf moet 22 cent per kWh (het normale ) betalen voor 2.000 kWh geleverde stroom. En mag een lager tarief (de teruglever-vergoeding) betalen voor de overige 500 kWh. Dit tarief ligt tussen de 3 en 12 cent per kWh, het energiebedrijf mag het zelf vaststellen. Als je veel stroom produceert, is het is dus de moeite waard om verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken.
Meer weten over de salderingsregeling en wat het scheelt als je voor of na 2023 zonnepanelen aanschaft? Bekijk de pagina Salderingsregeling.

Zonnepanelen nu goedkoper
Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren steeds goedkoper geworden: de laatste 10 jaar is de prijs met zo’n 37 procent gedaald. De laatste jaren daalt de prijs wel minder snel. Bekijk de ontwikkeling tussen 2009 en 2021.


Infographic over de prijsontwikkeling van zonnepanelen. De prijs van zonnepanelen is sinds 2009 elk jaar gedaald.

Bron ; www.Milieucentraal.nl 2022

De vereniging EnergieCollectiefCapelle (ECC) adviseert inwoners van de gemeente Capelle aan den IJssel over de toepassing van duurzame energie in en rondom de (eigen) woning. De leden van de vereniging zijn actief in alle wijken van Capelle aan den IJssel.
Show Buttons
Hide Buttons