Over dubbel glas, HR glas, triple glas en vacuümglas

Glassoorten:

Er zijn allerlei soorten isolatieglas en de isolatiewaarde ervan verschilt nogal. In onderstaande tabel staan ze op een rij.

U-waarde = isolatiewaarde

De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in een U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert. Triple glas in een nieuw kozijn heeft een U-waarde van 0,4 tot 0,9. Enkel glas heeft een U-waarde van 5,8. Onthoud dus: bij glas ga je voor een zo laag mogelijke U-waarde.

In de tabel hieronder staat per soort isolatieglas de jaarlijkse besparing van gas per vierkante meter raam. Het gaat om de gemiddelde besparing in verwarmde en onverwarmde ruimtes. In verwarmde ruimtes zal de besparing hoger zijn, in onverwarmde lager. De besparing is berekend voor het hele raam, dat wil zeggen: het isolatieglas plus het kozijn waar het glas in zit.

Soort glas (U-waarde)Jaarlijkse besparing gas per vierkante meter raam
Vacuümglas (0,4 – 0,7) in bestaand kozijn 13,7 m3
Triple glas (0,4 – 0,9) in nieuw isolerend kozijn12,2 m3
HR++ glas (1,0 – 1,2) in bestaand kozijn11,9 m3
Dubbel glas (2,7)8,7 m3
Enkel glas (5,8)niet van toepassing

Uitleg tabel

slide 1 of 2

Aluminium strip tussen de glasplaten met de letters HR++. Zo weet je welke glassoort het is.
HR++ glas: je herkent het aan de letters op de aluminium strip tussen het glas
Kunststof kozijn met triple glas erin. Aan de zijkant zie je dat het 3 glasplaten zijn.
Triple glas: twee aluminium strips, drie glasplaten

1 / 2VorigeVolgende

Wat is HR-glas?

HR-glas is een afkorting van hoogrendementsglas. HR-glas bestaat uit 2 of 3 glasplaten met daartussen een ruimte (de spouw). Bij HR en HR+ glas zit er gewone droge lucht tussen de glasplaten. Bij HR++ en triple glas zit er een edelgas tussen de glasplaten (meestal argon). De lucht of edelgassen in de spouw zorgen voor de isolatie. Edelgassen isoleren beter dan droge lucht.

Bij alle soorten HR-glas zit er op de glasplaat aan de kamerkant ook een onzichtbare coating (laagje), die de isolatie nog meer verbetert. Vandaar de aanduiding HR: hoog rendement. De coatings weerkaatsen namelijk warmte, terwijl ze licht doorlaten.

Hoe meer plussen, hoe hoger de isolatiewaarde

Elke keer als experts nieuw glas ontwikkelen en op de markt brengen, wordt de isolatiewaarde hoger. Eerst kwam er HR-glas (hoog rendementsglas). Toen dat verbeterd werd, kwamen er plussen achter: na HR kwam HR+ en HR++. HR++ glas heeft een coating en er zit edelgas tussen de glasplaten.

HR++ glas was er eerst alleen met 2 glasplaten, maar sinds een tijdje ook met 3 glasplaten. Met 2 glasplaten heet het officieel HR++ dubbel glas, maar in de praktijk wordt het meestal kortweg HR++ glas genoemd. HR++ glas met 3 glasplaten heet officieel HR++ triple glas, maar dat wordt meestal kortweg triple (of tripel) glas genoemd. Andere woorden voor triple glas zijn: drievoudig glas, driedubbel glas of HR+++ glas (met 3 plusjes). In het algemeen geldt, hoe meer plussen, hoe hoger de isolatiewaarde.

Belangrijker dan de namen is de U-waarde van het glas: hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. Triple glas heeft een U-waarde van 0,4 tot 0,7, HR++ (dubbel) glas van 1,0 tot 1,2. 

Zonwerend HR-glas

Er is ook zonwerend hoog rendement glas: ZHR++ dubbel of triple glas. Dit is HR-glas met een extra zonwerende coating op de glasplaat aan de buitenkant. Zonwerend glas laat minder zonlicht door en is koeler in de zomer, maar in de winter profiteer je minder van de zon dan met HR++ glas. Je kan daarom beter kiezen voor HR++ glas met zonwering aan de buitenkant van je huis dan voor ZHR++ glas. Zo houd je de warmte van de zon beter tegen in de zomer en benut je hem beter in de winter. ZHR++ dubbel glas is vooral handig op plaatsen waar buitenzonwering moeilijk toe te passen is, zoals in de hoogbouw. In gewone woonhuizen is het geen aanrader.

Kijk voor meer tips voor een koel huis en goede zonwering op Woning koel houden.

Isolatieglas en het milieu

Isolatieglas is goed voor het klimaat: je verbruikt minder energie en daardoor komen er minder broeikasgassen in de lucht. In een gemiddelde hoekwoning kun je zo’n 260 m3 gas per jaar besparen als je al het enkele glas vervangt door HR++ glas.

De productie van HR++ glas kost natuurlijk ook energie. Maar je bespaart met HR++ glas door de jaren heen zo veel energie in huis dat dit de productie-energie ruimschoots goedmaakt. De edelgassen (zoals argon) en coatings in triple glas en HR++ glas zijn onschadelijk voor de gezondheid en het milieu.

Oud glas naar de glashandel

  1. 01Het vensterglas van je ramen mag niet in de glasbak. Lever het in bij de glasvakhandel of de milieustraat in je gemeente. Het glas wordt hergebruikt voor de productie van nieuw glas (vooral verpakkingsglas). Dat bespaart energie en grondstoffen. Meer weten? Kijk op: Welk afval waar – Glas.

Goed glasisolatiebedrijf vinden

HR++ of triple glas kun je het beste laten aanbrengen door een vakkundig bedrijf. Via deze websites vind je snel en makkelijk goede glas-isolatiebedrijven:

Isolatiebedrijven vind je op Verbeterjehuis – Vind een bedrijf. Je kunt onder andere filteren op kwaliteitsscore en reviews.

Op Verbeterjehuis.nl vind je ook een overzicht van energieloketten per gemeente. Vul je woonplaats in en je krijgt meer informatie over het loket in jouw gemeente. Zij brengen je in contact met isolatiebedrijven bij jou in de buurt en kunnen je helpen met vragen over offertes.

Keurmerken en garanties

Vraag om glas met het KIWA- of KOMO-keurmerk: daarvan weet je zeker dat het is wat het zegt dat het is. Tussen de glasplaten of op een sticker staat of het HR, HR+ of HR++ glas is. De sticker geeft ook aan wat de binnen- en buitenzijde van het glas is voor de juiste plaatsing. Kijk ook op: de Keurmerkenwijzer.

BRON : website Milieu Centraal 2023

Show Buttons
Hide Buttons