Over de hybride warmtepomp

Inleiding

De bestaande woningbouw wordt momenteel verwarmd door gasgestookte HR- of VR combi-ketels. Dit komt doordat de huidige installaties in de bestaande bouw niet zijn ontworpen om optimaal volledig elektrisch te functioneren.

In de bestaande bouw wordt daarom een hybride warmtepomp toegepast. Deze hybride warmtepomp wordt gekoppeld aan een hoogrendement cv-ketel, waarbij onder alle omstandigheden voor het hoogste rendement wordt gezorgd.

Op momenten dat de warmtelevering van de warmtepomp niet toereikend is, genereert de combi-ketel extra capaciteit. Bij lage buitentemperaturen is het rendement van de warmtepomp minder goed dan dat van de combi-ketel en schakelt de warmtepomp uit, waardoor de combi-ketel de verwarmingsfunctie geheel overneemt. Het hybride systeem levert een gemiddelde besparing van 30% op het gasverbruik. Hierbij is vloer- of wandverwarming een pré.

De hybride warmtepomp is er in twee soorten:

 1. Hybride warmtepomp met directe afgifte.

  De condensor bevindt zich hier in de binnenunit, die binnen in het pand wordt geplaatst. Hierbij vindt directe afgifte van warmte aan het cv-systeem plaats. Deze hybride warmtepomp levert het beste rendement en mag alleen worden geleverd en gemonteerd door een F-gassen gecertificeerd installateursbedrijf.

 2. Hybride warmtepomp met indirecte afgifte.

  De condensor bevindt zich hier in de buitenunit, die buiten het pand wordt geplaatst. Hierbij wordt de warmte met behulp van water gevoerde leidingen naar het pand getransporteerd. In het pand wordt de warmte middels een extra warmtewisselaar aan het cv-systeem afgegeven. De indirecte afgifte zorgt voor een lager rendement, omdat:

  • De warmtepomp voorzien is van een extra warmtewisselaar;
  • Glycol warmte minder geleidt;
  • De vloeistof met behulp van een circulatiepomp wordt getransporteerd.

Wilt u duurzamer verwarmen, maar kunt of wilt u nog niet volledig van het gas af? Dan is de hybride warmtepomp een prima tussenstap. Zo stoot uw woning niet alleen minder CO2 uit, uw energierekening gaat ook flink omlaag. En, een hybride warmtepomp is geschikt voor bijna iedere woning.

De hybride warmtepomp werkt in combinatie met uw bestaande HR-ketel
De hybride warmtepomp is een combinatie van een HR-ketel en een warmtepomp. De hybride warmtepomp werkt op stroom. In Nederland, waar we tot op heden nog vaak afhankelijk zijn van gas, is de hybride warmtepomp een goede optie om het gasverbruik te verlagen. De warmtepomp zorgt het grootste deel van het jaar voor het verwarmen van uw woning. De warmtepomp haalt zijn warmte uit de lucht. Alleen voor het verwarmen van tapwater en het verwarmen van uw woning tijdens extreem koude dagen, springt de HR-ketel aan. Een groot voordeel van de hybride warmtepomp is dat u hem bij een bestaande HR-ketel plaatst.

Is uw woning enigszins voorzien van isolatie, zoals dubbelglas en spouwmuurisolatie? Dan is de hybride warmtepomp al een geschikte oplossing voor uw huis.

Een hybride systeem heeft een binnen- en buitenunit
Een hybride warmtepompsysteem heeft een binnen- en een buitenunit. Binnen komt een kastje vlakbij de cv-ketel te hangen. Dit kastje heeft een warmtewisselaar. De buitenunit, die u bijvoorbeeld op het dak of tegen uw woning plaatst, lijkt op een airco. De ventilator van de buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht en zet dit om in bruikbare energie.

Werking en installatie warmtepomp
Een hybride warmtepomp wordt geïnstalleerd met een buiten- en binnenunit. De buitenunit haalt de warmte uit de buitenlucht. Deze bevestigen we aan de gevel, op een plat dak of in de tuin. De buitenlucht wordt samengeperst waardoor er warmte ontstaat. De binnenunit die bij je cv-ketel hangt, gebruikt die warmte om het water van je cv-ketel te verwarmen. Je cv-ketel hoeft zo minder te stoken, en zo bespaar je op je gasverbruik.

Een hybride warmtepompsysteem past in bijna iedere woning
Welke warmtepomp het meest geschikt is voor uw woning, bepaalt u met een vakspecialist. Deze vakman bekijkt op welke manier uw woning geïsoleerd is. De prijs van verschillende warmtepompen varieert natuurlijk enorm. Een hybride warmtepompsysteem is een goede keuze als u geen geld wilt/kunt neertellen voor een volledige grondgebonden installatie. Of als uw woning niet perfect geïsoleerd is. Een hybride systeem is namelijk voor bijna iedere woning geschikt.

Voorwaarden hybride warmtepomp
Is jouw woning geschikt voor een hybride warmtepomp? Het is belangrijk te achterhalen of jouw woning voldoende geïsoleerd is, voordat je een warmtepomp laat aansluiten op je cv ketel.

Matige isolatie is voldoende: dubbel glas, spouwmuurisolatie en matige vloer- en dakisolatie.
Heb je goede of uitstekende isolatie? Dan kun je ook een volledige warmtepomp overwegen.
Hoe beter de isolatie van de woning is, hoe langer de warmtepomp kan verwarmen zonder hulp van de cv ketel. Dit zie je dan terug in de opbrengst.

Woning geschikt voor hybride warmtepomp? Doe de check
Zet de maximale aanvoertemperatuur van de cv-ketel op 50 of 55 graden (meestal kan dit eenvoudig zelf). Houd in de gaten of jouw woning in de komende periode goed warm wordt:

 • Krijg je jouw huis goed warm? Dan is een hybride warmtepomp geschikt.
 • Krijg je jouw huis enkel op koude dagen minder goed warm? Ook dan is een hybride warmtepomp mogelijk, indien nodig springt de cv-ketel namelijk bij.
 • Krijg je jouw huis niet warm genoeg, ook als het niet vriest? Dan is het verstandig eerst je huis beter te isoleren.

Is uw woning onvoldoende geïsoleerd? Dan kunt u beter geld steken in het isoleren van uw woning (spouwmuur-, dak- en vloerisolatie) dan in een warmtepomp. Dat levert u namelijk meer geld op dan hybride verwarmen. Na de isolatie van uw woning, kunt u alsnog voor de hybride of zelfs een all-electric warmtepomp gaan.

Bestaande radiatoren vaak geschikt voor hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp verwarmt het water in uw radiatoren zo’n 45 tot 55 graden. Een cv-ketel staat vaak afgesteld op 60 tot 80 graden. Zijn uw bestaande radiatoren dan wel geschikt voor deze omschakeling? Vaak wel. Echter, in oudere woningen zijn de radiatoren ontworpen voor een huis zonder isolatie. De capaciteit van de radiatoren is daarom groter en niet altijd geschikt in combinatie met lage temperatuurverwarming zoals de hybride warmtepomp.

De hybride warmtepomp werkt in elk geval het meest efficiënt met lagetemperatuur-radiatoren of vloerverwarming. Lagetemperatuur-radiatoren hebben een groter oppervlak en geven daardoor de warmte beter af.

Maakt de buitenunit van een hybride warmtepomp lawaai?
U heeft vast weleens gehoord dat de buitenunit van een warmtepomp lawaai maakt. De buitenunit van een hybride warmtepomp heeft een ventilator die draait. Echter draait deze alleen als u de verwarming aan hebt staan. Dit is over het algemeen alleen op koude dagen. In de meeste gevallen heeft u dan ook de ramen dicht en heeft u weinig last van de ventilator.

En ‘s nachts is de kans ook klein dat u last krijgt van de venitlator, want dan staat uw verwarming heel laag en zal de warmtepomp vaak helemaal niet draaien. Al met al is het slim om goed na te denken waar u de buitenunit laat plaatsen. Ook voor uw buren. Naast een plek waar u minimaal overlast heeft van het geluid van de warmtepomp, zijn er ook geluiddempende kasten beschikbaar.

Wat kost een volledige warmtepompinstallatie?
Een volledige warmtepompinstallatie zónder hr-ketel is andere koek. Bij zo’n installatie is het van groot belang dat uw woning zeer goed geïsoleerd is. De goedkoopste variant van een volledige warmtepompinstallatie is de warmtepomp met lucht als bron. Dan bent u ongeveer 5.200 euro kwijt inclusief subsidie. De nettobesparing op uw energierekening is 160 euro per jaar. De terugverdientijd loopt dan op tot 32,5 jaar. Maar, dan hebben we nog niet berekend dat de gasaansluiting ook weg is (195 euro per jaar). In dat geval is de terugverdientijd zo’n 15 jaar.

Een grondgebonden warmtepomp is duurder in aanschaf. Ook in verband met de boring die daarbij plaatsvindt. De jaarlijkse energiebesparing wordt daardoor wel hoger (495 euro per jaar). Voor een warmtepomp van 8.500 euro (inclusief subsidie) heeft u een terugverdientijd van pakweg 20 jaar.

Bron: Milieu Centraal

Show Buttons
Hide Buttons