Btw op zonnepanelen terugvragen?

image_pdfimage_print

Nog geen panelen op je dak, maar wel geïnteresseerd? Ontdek hoeveel zonnepanelen op je dak passen, wat ze kosten en hoeveel het oplevert. Onafhankelijk advies voor jouw dak.

Op het prijskaartje van een pakket met 10 zonnepanelen (3.700 Wattpiek) staat: € 5.400. Maar je betaalt uiteindelijk € 4.500. De Belastingdienst geeft de btw van 21 procent op de aankoop en installatie van zonnepanelen namelijk terug. Tel uit je winst! Milieu Centraal legt stap voor stap uit hoe je de btw kan terugvragen.

Veelgestelde vragen over btw terugvragen

Met zonnepanelen op je dak ziet de Belastingdienst je als een mini-energiebedrijfje, en ben je voor de wet een ondernemer. Ook al ben je in het dagelijks leven géén ondernemer. Het voordeel daarvan is dat je de btw over de aanschaf en installatie van zonnepanelen kan terugvragen. Hoe werkt het?

Op de website van Milieu Centraal staat precies aangegeven wat men moet doen om betaalde BTW terug te vragen . Zie hier de link naar het artikel op deze website.

Voordat je begint, let op:

  • Zorg dat de factuur van de zonnepanelen én het energiecontract op dezelfde naam staan. Staat de factuur op jouw naam en het contract op naam van je partner? Dan kan je de btw niet terugvragen.
  • Het stappenplan op de website geldt alleen voor particulieren die voor de eerste keer de btw op zonnepanelen terugvragen. Heb je al eerder btw op zonnepanelen teruggevraagd? Kijk dan bij Ik heb al eerder btw op zonnepanelen teruggevraagd.
  • Werk je al als zzp’er of ondernemer? Lees dan het antwoord op de vraag Hoe zit het als ik al ondernemer / zzp’er ben?
  • Koop je een nieuwbouwwoning met zonnepanelen en betaal je de factuur in een ander kalenderjaar dan waarin je de zonnepanelen in gebruik neemt? Lees dan het antwoord op de vraag Ik koop een nieuwbouwwoning met zonnepanelen.
Show Buttons
Hide Buttons