Zonnepanelen in je dakpannen

image_pdfimage_print

Een recente ontwikkeling in de zonnepanelen markt: een zonnepaneel in je dakpan! Allemaal erg leuk, maar hoe werk zoiets nou?

Het is niets meer dan een klein zonnepaneeltje ingebouwd in een dakpan. De reden waarom deze (pan)panelen zo in opkomst zijn is omdat ze praktisch onzichtbaar zijn op je dak. De pannen zijn vooral aantrekkelijk voor nieuwbouw woningen of renovaties. Zo bespaar je geld op de dakpannen.

Ook voor monumenten is het een prachtig alternatief op de gewone zonnepanelen systemen. Vaak vinden mensen normale zonnepanelen op een monument niet mooi. Het zou het uitzicht enorm verpesten en het historische aanblik zou eraf zijn. Daarbij worden zonnepanelen op een monumentaal pand vaak niet goedgekeurd. Maar gewone dakpannen gaan natuurlijk op een moment stuk. Waarom de dakpannen op de te renoveren kerk niet gelijk laten integreren met zonnepanelen?

Hoe werkt dat nou, zo een zonnepaneeltje in een dakpan? 

Het is niet zo heel erg ingewikkeld. Aan de achterzijde van elke dakpan zit een klein gaatje waar de bedrading doorheen gaat. De draden worden in serie geschakeld (stringvorm). Aan elke serie zitten 300 kleine paneeltjes die worden geleid naar de omvormer.
Ieder dakpan heeft ook een eigen code. Dat is wel zo handig, want zo kun je per paneel zien wat er wordt opgewekt. Je hebt ook direct een mooi overzicht welk paneel er minder opbrengt dan de andere panelen of als er eventueel een zonnepan is stukgegaan. Dit zal niet snel gebeuren, maar zeg nooit nooit. Ook als er een zonnepannetje stuk gaat is er geen paniek nodig. Je hebt gewoon net als bij gewone zonnepanelen 25 jaar garantie.

zonnieMaar let op…

Zonnepannen zijn mooier dan een zonnepanelensysteem op je dak. Maar hou er rekening mee dat je voor zonnepannen twee keer zoveel betaald als dat je zou doen bij een normaal zonnepanelen systeem. De terugverdientijd is dus ook een stuk langer.

De gewone zonnepanelen wekken jaarlijks 140kWh per vierkante meter op als ze naar het zuiden gericht staan. Zelfs als ze gericht zijn op het oosten of westen wekken gewone zonnepanelen nog 110kWh op.
Op een vierkante meter worden circa 10 zonnepannen geplaatst, welke 90kWh per jaar opleveren. Zonnepannen leveren dus ook minder elektriciteit per jaar dan de gewone zonnepanelen.

Bron : www.greenem.nl
Marika Lazet

redactie

Het EnergieCollectiefCapelle (ECC) adviseert inwoners van de gemeente Capelle aan den IJssel over de toepassing van duurzame energie in en rondom de woning. Het collectief bestaat uit vrijwilligers woonachtig in de diverse wijken van Capelle aan den IJssel.

Actueel Capelle aan den IJssel

Aanvullende Energietoeslag in 2022

Huishoudens met een laag inkomen krijgen begin 2022 ongeveer € 200,- energietoeslag. Dit heeft de overheid besloten. Met dit extra geld kunt u een deel van uw energiekosten betalen. Nog even wachten De overheid is nu bezig met de voorwaarden voor de energietoeslag. Zijn die bekend? Dan gaat IJsselgemeenten de aanvragen en betaling verzorgen. Dat […]

Lees meer...
Capelle aan den IJssel Duurzame Energie

Helpdesk VvE’s

Bewoners van een Vereniging van Eigenaren kunnen ook in 2021 weer bij de VvE-Helpdesk terecht voor vragen over het verduurzamen van het gebouw. Astrid Kennis is het eerste aanspreekpunt voor VvE’s in Capelle. Astrid is sinds 2020 actief aan de slag voor de gemeente Capelle aan den IJssel. Zij heeft vooral ervaring in de aanpak […]

Lees meer...
Actueel Capelle aan den IJssel

Rotterdams Milieu Centrum (RMC)

WERKEN AAN EEN MILIEUVRIENDELIJK EN DUURZAAM ROTTERDAM Sinds 19 juni 2003 is het Rotterdams Milieucentrum (RMC) een zelfstandige organisatie in de rechtpersoonlijkheid van een stichting. Voor 19 juni 2003 was het Milieucentrum 11 jaar onderdeel van de Natuur en Milieufederatie Zuid Holland. De stichting Rotterdams Milieucentrum is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in Rotterdam […]

Lees meer...
Show Buttons
Hide Buttons