1

Zevenhonderd zonnepanelen als start zonnestroom op alle scholen

2013-05-28 | Bron: iNSnet |

De Duurzame Karavaan reed 27 mei langs zeven Gelderse scholen die in totaal zevenhonderd gloednieuwe zonnepanelen hebben geïnstalleerd. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren gaf daarmee in Arnhem het officiële startsein voor zonnepanelen op schooldaken. Minister Kamp van Economische Zaken neemt op haar uitnodiging vandaag een kijkje bij deze duurzame scholen. De scholen besparen daarmee ongeveer 260.000 euro per project, die zij aan andere zaken zoals onderwijs kunnen besteden. GroenLinks wil graag dat alle scholen in Nederland de kans grijpen om hun energie en gebouwen te verduurzamen.

Duurzaamheid is een gunstig rekensommetje“Deze scholen laten zien dat duurzaamheid een gunstig rekensommetje is. Hoe eerder scholen overschakelen op schone stroom, hoe beter het is voor hun budget”, stelt Liesbeth van Tongeren. “De Nederlandse economie kan versterkt worden met duurzame banen voor de energietransitie van vuile naar schone energie. GroenLinks heeft om die transitie te versnellen onlangs de Duurzaamheidsdeal voorgesteld met concrete voorstellen voor vergroening van de belastingen, energie en vervoer.”

Zeven procent van budget aan energie
Gemiddeld geven Nederlandse scholen zeven procent van hun budget uit aan energie. De Arnhemse scholen hebben zonnepanelen geïnstalleerd en energiezuinige LED-lampen ingedraaid. Ze betalen voor die investering de komende vijftien jaar een vast bedrag, daarna is hun zonnestroom nog vijftien jaar gratis. Met hun zonnestroom dragen de scholen ook nog eens bij aan een schoner milieu en raken de scholieren op een speelse manier bewust van duurzame energietechnieken en hun eigen energiegebruik.

Enorme batterij
Aan het eind van de Duurzame Karavaan koppelt Liesbeth van Tongeren met minister Kamp van Energie in het bijzijn van 180 basisschoolleerlingen, leerkrachten en ouders van de Johannesschool de zonnepanelen aan een enorme batterij. Een teller laat zien hoeveel energie deze school dankzij de zonnepanelen en LED-lampen bespaart.