Zevenhonderd zonnepanelen als start zonnestroom op alle scholen

image_pdfimage_print

2013-05-28 | Bron: iNSnet |

De Duurzame Karavaan reed 27 mei langs zeven Gelderse scholen die in totaal zevenhonderd gloednieuwe zonnepanelen hebben geïnstalleerd. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren gaf daarmee in Arnhem het officiële startsein voor zonnepanelen op schooldaken. Minister Kamp van Economische Zaken neemt op haar uitnodiging vandaag een kijkje bij deze duurzame scholen. De scholen besparen daarmee ongeveer 260.000 euro per project, die zij aan andere zaken zoals onderwijs kunnen besteden. GroenLinks wil graag dat alle scholen in Nederland de kans grijpen om hun energie en gebouwen te verduurzamen.

Duurzaamheid is een gunstig rekensommetje“Deze scholen laten zien dat duurzaamheid een gunstig rekensommetje is. Hoe eerder scholen overschakelen op schone stroom, hoe beter het is voor hun budget”, stelt Liesbeth van Tongeren. “De Nederlandse economie kan versterkt worden met duurzame banen voor de energietransitie van vuile naar schone energie. GroenLinks heeft om die transitie te versnellen onlangs de Duurzaamheidsdeal voorgesteld met concrete voorstellen voor vergroening van de belastingen, energie en vervoer.”

Zeven procent van budget aan energie
Gemiddeld geven Nederlandse scholen zeven procent van hun budget uit aan energie. De Arnhemse scholen hebben zonnepanelen geïnstalleerd en energiezuinige LED-lampen ingedraaid. Ze betalen voor die investering de komende vijftien jaar een vast bedrag, daarna is hun zonnestroom nog vijftien jaar gratis. Met hun zonnestroom dragen de scholen ook nog eens bij aan een schoner milieu en raken de scholieren op een speelse manier bewust van duurzame energietechnieken en hun eigen energiegebruik.

Enorme batterij
Aan het eind van de Duurzame Karavaan koppelt Liesbeth van Tongeren met minister Kamp van Energie in het bijzijn van 180 basisschoolleerlingen, leerkrachten en ouders van de Johannesschool de zonnepanelen aan een enorme batterij. Een teller laat zien hoeveel energie deze school dankzij de zonnepanelen en LED-lampen bespaart.

redactie

Het EnergieCollectiefCapelle (ECC) adviseert inwoners van de gemeente Capelle aan den IJssel over de toepassing van duurzame energie in en rondom de woning. Het collectief bestaat uit vrijwilligers woonachtig in de diverse wijken van Capelle aan den IJssel.

Capelle aan den IJssel Duurzame Energie

Helpdesk VvE’s

Bewoners van een Vereniging van Eigenaren kunnen ook in 2021 weer bij de VvE-Helpdesk terecht voor vragen over het verduurzamen van het gebouw. Astrid Kennis is het eerste aanspreekpunt voor VvE’s in Capelle. Astrid is sinds 2020 actief aan de slag voor de gemeente Capelle aan den IJssel. Zij heeft vooral ervaring in de aanpak […]

Lees meer...
Actueel Capelle aan den IJssel

Rotterdams Milieu Centrum (RMC)

WERKEN AAN EEN MILIEUVRIENDELIJK EN DUURZAAM ROTTERDAM Sinds 19 juni 2003 is het Rotterdams Milieucentrum (RMC) een zelfstandige organisatie in de rechtpersoonlijkheid van een stichting. Voor 19 juni 2003 was het Milieucentrum 11 jaar onderdeel van de Natuur en Milieufederatie Zuid Holland. De stichting Rotterdams Milieucentrum is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in Rotterdam […]

Lees meer...
Actueel

Steenwol of glaswol: wat is het verschil?

Gaat u uw woning isoleren? Dan heeft u vast steenwol en glaswol voorbij zien komen als isolatiematerialen. Dit zijn allebei veelgebruikte isolatiematerialen, omdat ze betaalbaar en kwalitatief zijn. Maar wat is het verschil tussen steenwol en glaswol? Wanneer gebruikt u welke isolatiemethode? En wat isoleert beter: steenwol of glaswol? Steenwol Steenwol is een minerale kunstvezel […]

Lees meer...
Show Buttons
Hide Buttons