Vervolg workshop warmtepompen door het Energie Collectief Capelle op 7 en 8 juni
Afgelopen 11 mei heeft het Energie Collectief Capelle (ECC) een workshop warmtepompen georganiseerd voor bewoners in Capelle. Er is veel belangstelling voor de aanschaf van een warmtepomp, omdat dat de snelste manier is om van het aardgas af te komen. Ook vindt het ECC, dat het goed is voor het klimaat, zeker als in 2030 75% van de elektriciteitsopwekking door wind en zon is. Bovendien kun je met een hybride warmtepomp al tot 50% op je gasrekening besparen. Met de besparing kun je bij de huidige subsidie (1/3 van de investering) je warmtepomp in 7 tot 10 jaar terugverdienen.
Tijdens de workshop werd het verschil tussen een hybride en een all-electric warmtepomp toegelicht. De hybride warmtepomp gebruikt bij heel koud weer ook de HR-ketel, terwijl de all-electric dan een elektrisch thermo-element gebruikt. Vragen gingen met name over het geluid. Dat is wel een aandachtspunt. Volgens het ECC is dat ook voor een rijtjeswoning oplosbaar als je de juiste plaats kiest (bijvoorbeeld achter de schuur of garage) en hem zo stil mogelijk bedrijft. Interessant was de inbreng van een van de deelnemers die een Solar Freezer heeft. Dat is een warmtepomp, die met PVT-panelen de warmte uit de zon haalt en opslaat in een grote water zak in bijvoorbeeld de kruipruimte onder je woning. Dat is een absoluut stille oplossing.
Als vervolg op de workshop organiseert het ECC op 7 en 8 juni 2022 ‘s avonds een vervolg workshop met inkoopactie voor de all-electric respectievelijk de hybride warmtepomp. Deelnemers krijgen vooraf een vragenlijst, waaruit het ECC adviseert welk fabricaat warmtepomp voor hen het meest geschikt is. U kunt zich nog aanmelden voor de inkoopactie tot 5 juni 2022 bij dick.biesta@casema.nl.
Advies gemeente
In Capelle aan den IJssel verwacht de gemeente, met de kennis van nu, dat een elektrische warmtepomp voor een beperkt aantal buurten de aardgasvrije warmteoptie gaat zijn. In de meeste buurten verwachten wij dat een warmtenet (stadsverwarming) voor de hand ligt. De warmtekaart laat voor alle buurten zien of een warmtenet voor de hand ligt of toch een elektrische warmtepomp. Er zijn ook een paar buurten waar nog geen duidelijke voorkeur bekend is. De meest kansrijke warmteoptie voor een gehele buurt hoeft overigens niet de meest logische optie te zijn voor alle gebouwen in een buurt. De warmtekaart kunt u bekijken in de digitale stadsatlas. Hier kunt u op adres zoeken.
Een hybride warmtepomp installeren, adviseert de gemeente niet te doen in de Molenbuurt, Florabuurt, Bloemenbuurt Oost, Bloemenbuurt West en Akker/Haagwinde omdat hier de komst van een warmtenet wordt onderzocht. Als uw woning al geschikt is voor een elektrische warmtepomp en dit is de verwachte warmteoptie voor uw buurt dan kunt u ook direct de overstap maken naar aardgasvrij. In alle overige buurten kan een hybride warmtepomp een mooie tussenstap zijn op weg naar aardgasvrij, mits uw woning hiervoor qua isolatie geschikt is.