Test: led lampen

image_pdfimage_print

In menig huiskamer branden halogeenspotjes. Het zijn flinke energieslurpers, die je probleemloos door led-spotjes kunt vervangen. De beste is…

… de Philips Twistline 4,5W no dimmable ww.

Dit ledspotje van Philips (€19,50) komt uit de test van de Consumentenbond naar voren als een zeer goede lamp met een zeer goed rendement en een lange levensduur.
De testers maten een rendement van 66 lumen (een maat voor lichtopbrengst) per watt, het hoogste uit de test. Het lampje is niet dimbaar. De beste dimbare ledspot is ook van Philips: Twistline Silver 4,2W (€18). Dit spotje heeft een rendement van 57 lumen per watt.
In de test zijn spots voor zogeheten GU10-fittingen onderzocht. Dat zijn 230 Volts-lampen met twee relatief dikke pinnen. Er zijn ook enkele 12 volts spots voor een GU5.3 fitting getest. Hier komt Philips Led 20W MR16 36D ND/4 4,2W (€12) als beste uit de test.

Halogeen

Vergeleken met ledsports is het rendement van halogeenspots zeer bescheiden, 5 tot 8 lumen per watt. De beste halogeenspot uit de test, Sencys Halogeen 50W (€2,50) bungelt met 5 lumen per watt onderaan de lijst op het punt van rendement, maar deze halogeenspot heeft een langere levensduur dan de andere.

Verder scoren zonder uitzondering alle halogeenspots zeer goed op het punt lichtkwaliteit. Ledpots komen hooguit als ‘goed’ uit de bus.

redactie

Het EnergieCollectiefCapelle (ECC) adviseert inwoners van de gemeente Capelle aan den IJssel over de toepassing van duurzame energie in en rondom de woning. Het collectief bestaat uit vrijwilligers woonachtig in de diverse wijken van Capelle aan den IJssel.

Capelle aan den IJssel Duurzame Energie

Helpdesk VvE’s

Bewoners van een Vereniging van Eigenaren kunnen ook in 2021 weer bij de VvE-Helpdesk terecht voor vragen over het verduurzamen van het gebouw. Astrid Kennis is het eerste aanspreekpunt voor VvE’s in Capelle. Astrid is sinds 2020 actief aan de slag voor de gemeente Capelle aan den IJssel. Zij heeft vooral ervaring in de aanpak […]

Lees meer...
Actueel Capelle aan den IJssel Duurzame Energie

Gratis warmtebeelden in Capelle aan den IJssel

Afbeelding: Warmtebeeld van een goed geïsoleerde woning tussen twee matig geïsoleerde woningen. De vrijwilligers van het Energie Collectief Capelle (ECC) organiseren ook deze winter een warmtebeeldenactie. Met warmtebeelden van uw woning krijgt u inzicht in warmtelekken. Met deze beelden kunt u dan gerichte isolatiemaatregelen treffen. Woont u in Capelle aan den IJssel en bent u […]

Lees meer...
Actueel Duurzame Energie

Inschrijving zonnedak Kindcentrum Ontdekrijk succesvol gesloten

Eind oktober is de inschrijving om te participeren in zonnedak Kindcentrum Ontdekrijk gesloten. Zo’n 40 Capellenaren hebben zich ingeschreven om lid te worden van coöperatie ZonKracht Capelle en mede-eigenaar te worden van dit zonnedak. Voor dit duurzame project worden binnenkort 213 zonnepanelen op het dak van basisschool Kindcentrum Ontdekrijk gelegd. De duurzaam opgewekte stroom wordt […]

Lees meer...
Show Buttons
Hide Buttons