Start ‘Zonnig Zuid-Holland’: zoveel mogelijk zonnepanelen op grote daken

image_pdfimage_print

Gepubliceerd op 11 juni 2020

Zuid-Holland heeft veel grote daken die we kunnen gebruiken voor zonnepanelen. Om die ruimte maximaal te benutten stelt de provincie €4 miljoen beschikbaar tot eind 2023.

Veel eigenaren van grote daken willen hun dak wel beschikbaar stellen voor zonne-energie maar hikken aan tegen de investering of de moeite die nodig is om het dak aan te passen of zonnepanelen te plaatsen.

Tegelijkertijd zijn energiecoöperaties in Zuid-Holland op zoek naar daken om zonne-energie op te wekken. Daar speelt de provincie op in met de subsidieregeling ‘Zonnig-Zuid-Holland’.

Breed plan voor zon op alle daken
De regeling is onderdeel van een breder aanvalsplan voor zonne-energie op daken. Gedeputeerde Berend Potjer: “Het is zonde dat er nog zoveel daken zijn die we niet gebruiken! We hebben in kaart gebracht waar dat aan ligt en pakken de oorzaken aan met een breed plan om zoveel mogelijk grote daken beschikbaar te maken voor het opwekken van zonne-energie.”

Het aanvalsplan voor zon op alle daken bestaat onder andere uit de regeling Zonnig Zuid-Holland, ondersteuning en advies bij het aanvragen van subsidies, ontwikkeling van kennis over bijvoorbeeld nieuwe financieringsmogelijkheden.

“Bovendien brengen we energiecoöperaties en eigenaren van daken bij elkaar”, stelt Potjer. “Met het plan slaan we meer vliegen in één klap: We wekken duurzame energie op, we maken slim gebruik van de beperkte ruimte in onze provincie én het wordt voor meer inwoners mogelijk om zelf zonne-energie op te wekken.”

Geen dak, toch zonnepanelen
Met de subsidieregeling ondersteunt de provincie eigenaren van grote daken bij de investeringen die nodig zijn om een dak geschikt te maken voor zonnepanelen.
Op de daken moeten minimaal voor 15 kWp zonnepanelen (circa 45 stuks) passen. Het subsidiebedrag is afhankelijk van het vermogen aan zonnepanelen dat wordt gerealiseerd.

De regeling is ook bedoeld om ervoor te zorgen dat er meer grote daken beschikbaar komen voor energiecoöperaties. Dat zijn samenwerkingsverbanden waar lokale inwoners lid van kunnen worden. Zo kunnen inwoners die zelf geen dak hebben, toch investeren in en profiteren van zonnepanelen.

Het gaat hierbij om subsidies van €2500 tot €5000 voor de dakeigenaar, afhankelijk van het vermogen aan zonnepanelen dat wordt gerealiseerd.

Ruimte op het dak benutten
Op grote daken in Zuid-Holland kunnen we heel veel duurzame energie opwekken. Denk aan daken van bedrijventerreinen of een blok huizen van een woningbouwcorporatie. Niet alle daken zijn meteen geschikt voor zonnepanelen.

Soms moet de constructie bijvoorbeeld aangepast worden om de zonnepanelen te kunnen dragen. De extra investering die dan nodig is weerhoudt veel eigenaren van grote daken ervan om zonnepanelen te plaatsen.

redactie

Het EnergieCollectiefCapelle (ECC) adviseert inwoners van de gemeente Capelle aan den IJssel over de toepassing van duurzame energie in en rondom de woning. Het collectief bestaat uit vrijwilligers woonachtig in de diverse wijken van Capelle aan den IJssel.

Actueel Capelle aan den IJssel Duurzame Energie

Inschrijving voor zon-participaties zonnedak Kindcentrum Ontdekrijk

Energiecoöperatie ZonKracht Capelle is gestart met de inschrijving voor participaties in het zonnedak op Kindcentrum Ontdekrijk in de wijk Oostgaarde. Inmiddels is er reeds ingetekend voor ongeveer de helft van het aantal beschikbare participaties. U kunt dus nog meedoen! Door lid te worden van de coöperatie en participaties te kopen, wordt u mede-eigenaar van de […]

Lees meer...
Actueel Bijeenkomst

Online informatiebijeenkomst Warmtetechnieken voor VvE’s

Online informatiebijeenkomst Warmtetechnieken voor VvE’s (donderdagavond 8 juli, van 19.30-21.00 uur) Denkt u met uw VvE na over een (aard)gasvrije toekomst? Dan mag u deze online bijeenkomst over warmtetechnieken op 8 juli niet missen. Deze bijeenkomst is voor alle besturen, beheerders en eigenaren van appartementen van VvE’s in Capelle. De bijeenkomst start om 19.30 uur […]

Lees meer...
Actueel Bijeenkomst Capelle aan den IJssel Zonnepanelen

WEBINAR ECC en aanbod zonnepanelen

ENERGIE COLLECTIEF CAPELLE Webinar met presentatie van ECC en aanbod zonnepanelen Het EnergieCollectief Capelle (ECC) verzorgt op deze avond wederom een digitale presentatie over het installeren van zonnepanelen op 14 juni 2021. De presentatie is vanaf 19:30 tot 20:30 uur. In deze webinar wordt een presentatie gegeven door de vrijwilligers van Energie Collectief Capelle met […]

Lees meer...
Show Buttons
Hide Buttons