Ruim 1.700 zonnepanelen op schooldaken in Capelle

image_pdfimage_print

De Stichting Protestants Christelijk Primair Onderwijs (PCPO) in Capelle aan den IJssel heeft een overeenkomst getekend waarmee zij het komend jaar meer dan 1.700 zonnepanelen op haar schoolgebouwen gaat realiseren.

Op de daken van vier Capelse basisscholen van PCPO worden in totaal 1.730 zonnepanelen gemonteerd. De zonnepanelen bedekken meer dan een voetbalveld aan dakoppervlak. De stroom die met deze panelen wordt opgewekt is vergelijkbaar met het elektriciteitsgebruik van 150 Capelse huishoudens per jaar. Het is het tot nu toe grootste zonnestroomproject van Capelle.

De Stichting PCPO is erg blij met de overeenkomst: “Het is een goed voorbeeld voor onze leerlingen, bespaart ons veel energiekosten, levert ons een constante energieprijs op voor de komende 15 jaar en wij leveren als stichting een grote bijdrage aan de besparing van CO2. Kortom: winst voor iedereen in Capelle.’’

De gemeente Capelle aan den IJssel streeft ernaar de stad minder afhankelijk te maken van milieuonvriendelijke en schaarse fossiele brandstoffen. De gemeente stimuleert daarom het opwekken van schone energie in en om de gemeente. ‘We willen zoveel mogelijk zelf energie opwekken. Het grote aantal zonnepanelen op de schooldaken draagt daar zeker aan bij.

Dit project laat zien dat er veel mogelijk is als scholen, bedrijven en de gemeente de handen ineenslaan’’, aldus Jean-Paul Meuldijk, wethouder Duurzaamheid. “Met de Stichting BLICK op onderwijs zijn we ook in gesprek voor zonnepanelen op de daken van de openbare basisscholen.”

Het project Verduurzaming van schoolgebouwen is onderdeel van de Duurzaamheidsagenda 2015-2018. Dankzij het project Verduurzaming van bedrijfspanden wordt subsidie aangevraagd voor bijna 13.000 zonnepanelen op daken van bedrijfspanden. “Een mooie stap richting een 100% duurzaam Capelle in 2050. De ambitie is om in 2022 circa 60.000 zonnepanelen te hebben om de doelstelling van 17% duurzame energie te behalen. Er zijn dus veel daken nodig om de doelstelling te halen, maar we zijn al goed op weg,” aldus wethouder Meuldijk.

Benieuwd hoe een 100% duurzaam Capelle er in 2050 uit ziet? Bekijk het filmpje op: https://youtu.be/JeZPZtC5-mI. Meer informatie: www.duurzaamcapelle.nl

Over redactie 430 Artikelen
Het EnergieCollectiefCapelle (ECC) adviseert inwoners van de gemeente Capelle aan den IJssel over de toepassing van duurzame energie in en rondom de woning. Het collectief bestaat uit vrijwilligers woonachtig in de diverse wijken van Capelle aan den IJssel.