Capels Programma Duurzaamheid 2019 – 2022

Voor u ligt het Programma Duurzaamheid 2019-2022 ‘slim op weg naar een duurzaam Capelle’.

Het programma is tot stand gekomen in overleg met vele bewoners en stakeholders. Werken aan duurzaamheid doen we namelijk niet alleen, maar samen met Capellenaren, bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Dat was onze werkwijze de afgelopen jaren en daar blijven we mee doorgaan. De afgelopen jaren is er veel bereikt en een stevige basis gelegd voor de aanpak van duurzaamheid in Capelle aan den IJssel in de komende jaren. Maar we staan de komende decennia nog voor een enorme opgave.

In dit programma leest u welke projecten en activiteiten de gemeente Capelle aan den IJssel de komende jaren gaat uitvoeren:

  • De komende jaren gaan we samen aan de slag om te werken aan een duurzaam Capelle. Dat doen we slim en stap voor stap. Zo grijpen we kansen en voorkomen we investeringen die later niet efficiënt blijken te zijn.
  • Als het gaat om de energietransitie blijven we inzetten op energiebesparing, vooral door Capellenaren te stimuleren om hun woning of bedrijf beter te isoleren. Energie die we niet gebruiken, hoeven we immers niet op te wekken en kost geen geld.

  • De transitie naar een aardgasvrij Capelle starten we in gebieden waar ontwikkelingen nu om een warmteoplossing vragen. Aan het eind van 2022 hebben we 3.400 woningequivalenten aardgasvrij(ready) gemaakt.
  • We zetten als het gaat om energieopwekking in op meer zonne-energie. Dat is in Capelle aan den IJssel op dit moment de meest slimme manier om duurzame energie op te wekken. Eind 2022 moeten er 70.000 zonnepanelen in de stad zijn geïnstalleerd. We bereiden ons daarnaast voor op een steeds sneller veranderende klimaat. Waar mogelijk treffen we al slimme maatregelen. Daarbij gebruiken we onze ervaringen vanuit het project WaterWeg.
  • Niet alleen als gemeente bereiden we ons voor op een veranderend klimaat, ook blijven we Capellenaren stimuleren om te vergroenen.
  • Tenslotte verkennen we de komende jaren de kansen die de circulaire economie ons biedt. Dat doen we samen met Capelse bedrijven. We willen grondstoffen hergebruiken en streven ernaar de hoeveelheid restafval per inwoner eind 2022 te verminderen naar maximaal 100 kg per jaar.

Met al deze activiteiten gaan we de komende jaren slim op weg naar een duurzaam Capelle!

PROGRAMMA DOWNLOADEN

Klik HIER om het Programma Duurzaamheid 2019-2022 te downloaden (in pdf)

Nico van Veen

Wethouder Duurzaamheid

Over redactie 422 Artikelen
Het EnergieCollectiefCapelle (ECC) adviseert inwoners van de gemeente Capelle aan den IJssel over de toepassing van duurzame energie in en rondom de woning. Het collectief bestaat uit vrijwilligers woonachtig in de diverse wijken van Capelle aan den IJssel.