Capels Programma Duurzaamheid 2019 – 2022

image_pdfimage_print

Voor u ligt het Programma Duurzaamheid 2019-2022 ‘slim op weg naar een duurzaam Capelle’.

Het programma is tot stand gekomen in overleg met vele bewoners en stakeholders. Werken aan duurzaamheid doen we namelijk niet alleen, maar samen met Capellenaren, bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Dat was onze werkwijze de afgelopen jaren en daar blijven we mee doorgaan. De afgelopen jaren is er veel bereikt en een stevige basis gelegd voor de aanpak van duurzaamheid in Capelle aan den IJssel in de komende jaren. Maar we staan de komende decennia nog voor een enorme opgave.

In dit programma leest u welke projecten en activiteiten de gemeente Capelle aan den IJssel de komende jaren gaat uitvoeren:

  • De komende jaren gaan we samen aan de slag om te werken aan een duurzaam Capelle. Dat doen we slim en stap voor stap. Zo grijpen we kansen en voorkomen we investeringen die later niet efficiënt blijken te zijn.
  • Als het gaat om de energietransitie blijven we inzetten op energiebesparing, vooral door Capellenaren te stimuleren om hun woning of bedrijf beter te isoleren. Energie die we niet gebruiken, hoeven we immers niet op te wekken en kost geen geld.

  • De transitie naar een aardgasvrij Capelle starten we in gebieden waar ontwikkelingen nu om een warmteoplossing vragen. Aan het eind van 2022 hebben we 3.400 woningequivalenten aardgasvrij(ready) gemaakt.
  • We zetten als het gaat om energieopwekking in op meer zonne-energie. Dat is in Capelle aan den IJssel op dit moment de meest slimme manier om duurzame energie op te wekken. Eind 2022 moeten er 70.000 zonnepanelen in de stad zijn geïnstalleerd. We bereiden ons daarnaast voor op een steeds sneller veranderende klimaat. Waar mogelijk treffen we al slimme maatregelen. Daarbij gebruiken we onze ervaringen vanuit het project WaterWeg.
  • Niet alleen als gemeente bereiden we ons voor op een veranderend klimaat, ook blijven we Capellenaren stimuleren om te vergroenen.
  • Tenslotte verkennen we de komende jaren de kansen die de circulaire economie ons biedt. Dat doen we samen met Capelse bedrijven. We willen grondstoffen hergebruiken en streven ernaar de hoeveelheid restafval per inwoner eind 2022 te verminderen naar maximaal 100 kg per jaar.

Met al deze activiteiten gaan we de komende jaren slim op weg naar een duurzaam Capelle!

PROGRAMMA DOWNLOADEN

Klik HIER om het Programma Duurzaamheid 2019-2022 te downloaden (in pdf)

Nico van Veen

Wethouder Duurzaamheid

redactie

Het EnergieCollectiefCapelle (ECC) adviseert inwoners van de gemeente Capelle aan den IJssel over de toepassing van duurzame energie in en rondom de woning. Het collectief bestaat uit vrijwilligers woonachtig in de diverse wijken van Capelle aan den IJssel.

Actueel Bijeenkomst Capelle aan den IJssel Zonnepanelen

WEBINAR ECC en aanbod zonnepanelen

ENERGIE COLLECTIEF CAPELLE Webinar met presentatie van ECC en aanbod zonnepanelen Het EnergieCollectief Capelle (ECC) verzorgt op deze avond wederom een digitale presentatie over het installeren van zonnepanelen op 14 juni 2021. De presentatie is vanaf 19:30 tot 20:30 uur. In deze webinar wordt een presentatie gegeven door de vrijwilligers van Energie Collectief Capelle met […]

Lees Meer
Actueel Capelle aan den IJssel

Project van de lange adem, maar burgerinitiatief krijgt nu echt zijn zonnedak én zoekt leden.

Al bijna vijf jaar probeert Capellenaar Johan Monster (56) samen met andere vrijwilligers van het burgerinitiatief Coöperatie ZonKracht Capelle zonnedaken aan te leggen op Capelse daken. Binnenkort worden eindelijk de eerste zonnepanelen op een basisschool gelegd, en er worden leden gezocht. Het is een project van de lange adem gebleken. Een aantal jaar geleden verenigden […]

Lees Meer
Actueel Capelle aan den IJssel Zonne-energie

Inschrijving geopend zonnedak ‘ Kindcentrum Ontdekrijk ‘

Coöperatie ZonKracht Capelle en stichting BLICK op Onderwijs zijn een samenwerking gestart voor de plaatsing van circa 200 zonnepanelen op het dak van Kindcentrum Ontdekrijk in de wijk Oostgaarde in Capelle aan den IJssel. Buurtbewoners kunnen zich bij dit project aansluiten door lid te worden. Ze delen mee in de winst van dit project. De […]

Lees Meer
Show Buttons
Hide Buttons