EnergieCollectief Capelle (ECC)

Vereniging Energiecollectief Capelle

Capelle aan den IJssel

Prijsplafond voor gas, stroom en stadsverwarming

In 2023 geldt er een prijsplafond op energie voor huishoudens en andere kleinverbruikers. Dit betekent dat zij tot een bepaald gebruik niet meer betalen dan een maximale prijs voor gas, stroom en stadsverwarming. Door dit prijsplafond krijgen de meeste huishoudens korting op hun energierekening.

Op deze pagina

 1. Maximumtarief voor energie tot een bepaald gebruik
 2. Kleinverbruikers vallen onder het prijsplafond
 3. Verdeling maximaal gebruik voor en na energierekening
 4. Rekenvoorbeeld verdeling maximaal verbruik
 5. Vast bedrag aan compensatie voor huishoudens met blokaansluiting
 6. € 190 korting in november en december 2022
 7. Compensatie voor mkb-bedrijven
 8. Vragen en antwoorden

Maximumtarief voor energie tot een bepaald gebruik

Tot een verbruik van 1.200 m3 gas, 2.900 kilowattuur (kWh) elektriciteit en 37 gigajoule (GJ) stadsverwarming gelden in 2023 maximale tarieven. Deze tarieven zijn (inclusief belastingen):

 • € 0,40 per kWh elektriciteit;
 • € 1,45 per m3 gas;
 • € 47,38 per GJ stadswarmte.

De meeste huishoudens krijgen hierdoor korting op hun energierekening. De overheid betaalt deze korting. Huishoudens en andere kleinverbruikers hoeven niets te doen om deze korting te krijgen. 

Prijzen prijsplafond voor energie
Maximumtarieven prijsplafond

Wie meer energie verbruikt, betaalt daarvoor het tarief uit het energiecontract. Is het tarief in het contract lager dan het tarief van het prijsplafond? Dan geldt voor het totale verbruik het tarief uit het contract. Niemand is dus duurder uit. Het prijsplafond geldt zowel voor variabele als vaste contracten.

Kleinverbruikers vallen onder het prijsplafond

Het prijsplafond geldt voor kleinverbruikers. Onder kleinverbruikers valt iedereen met een kleine energieaansluiting. Bijvoorbeeld huishoudens, zzp’ers, kleine bedrijven en verenigingen. Het gebouw met de aansluiting moet wel bedoeld zijn om in te wonen of te werken. Bijvoorbeeld een woning, kantoor of café. Het prijsplafond geldt bijvoorbeeld niet voor een garagebox met een aparte aansluiting en eigen energiecontract. 

Verdeling maximaal gebruik voor en na energierekening

Het prijsplafond geldt van 1 januari tot en met 31 december 2023, maar veel huishoudens krijgen hun jaarlijkse energierekening in de loop van het jaar. Daarom is het maximale verbruik bij het prijsplafond (1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom) verdeeld in 2 delen. 1 deel vóór de jaarlijkse energierekening en 1 deel na de jaarlijkse energierekening. 

In de winter wordt er meer energie gebruikt dan in de zomer. Daar is bij deze verdeling rekening mee gehouden. 

Bekijk ook de extra uitleg over de verdeling van het maximale gebruik voor en na energierekening.

Rekenvoorbeeld verdeling maximaal verbruik

Een huishouden krijgt op 13 april de jaarlijkse energierekening. Van 1 januari tot en met 12 april mag dit huishouden 610 m3 gas en 976 kWh stroom gebruiken tegen de maximale tarieven van het prijsplafond. Gebruiken zij meer? Dan betalen ze het tarief uit hun energiecontract. 

Van 13 april tot en met 31 december mag dit huishouden nog 590 m3 gas en 1.924 kWh stroom gebruiken tegen de maximale tarieven van het prijsplafond. Het maakt niet uit hoe hoog hun verbruik was voordat zij op 13 april de jaarlijkse energierekening kregen. In totaal mogen zij door deze verdeling in 2023 1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom gebruiken tegen het maximale tarief van het prijsplafond.

Voorbeeld energierekening op 13 april.

Vast bedrag aan compensatie voor huishoudens met blokaansluiting

Huishoudens met een collectieve gas-, warmte- of elektriciteitsaansluiting (blokaansluiting) vallen niet onder het prijsplafond. Zij krijgen een vast bedrag per zelfstandige wooneenheid (bijvoorbeeld een appartement) of onzelfstandige wooneenheid (bijvoorbeeld een studentenkamer). Hoeveel dit precies is, is nog niet bekend. Maar het zal vergelijkbaar zijn met de gemiddelde korting voor huishoudens die onder het prijsplafond vallen. Het bedrag zal voor onzelfstandige wooneenheden in principe lager zijn dan voor zelfstandige wooneenheden, omdat het energieverbruik voor een kamer gemiddeld ook lager is dan dat van een hele woning.

€ 380 extra steun voor huishoudens in zelfstandige wooneenheid met blokelektriciteit

Huishoudens in een zelfstandige wooneenheid met blokelektriciteit krijgen € 380 extra korting, omdat zij in november en december 2022 geen gebruik konden maken van de € 190 euro korting op hun energierekening. Ook onzelfstandige wooneenheden krijgen hiervoor nog een tegemoetkoming. Het kabinet overweegt deze tegemoetkoming aan te passen op het gemiddeld lagere verbruik van deze doelgroep. 

Het kabinet verwacht dat de regeling half februari klaar is. Zodra de regeling klaar is, gaat deze met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari 2023.

€ 190 korting in november en december 2022

Het prijsplafond gaat pas in januari 2023 in. Daarom krijgen kleinverbruikers in november en december 2022 € 190 per maand korting op de energierekening. Met deze tijdelijke oplossing worden de hoge energiekosten voor een deel gecompenseerd. Hoe u de € 190 korting op uw energierekening per maand krijgt, hangt af van uw energieleverancier.

Compensatie voor mkb-bedrijven

Mkb-bedrijven met een kleinverbruikaansluiting vallen onder het prijsplafond. Voor energie-intensieve mkb-bedrijven komt er een speciale compensatieregeling. Meer informatie over deze Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) staat op de website van RVO.

Vragen en antwoorden

Wanneer hoor ik hoe hoog mijn termijnbedrag wordt door het prijsplafond?

Moet ik zelf mijn termijnbedrag aanpassen of doet de leverancier dat?

De btw op energie gaat in 2023 weer omhoog. Heeft het prijsplafond dan nog wel effect?

Het tarief van de netbeheerder is verhoogd. Heeft het prijsplafond dan nog wel effect?

Moet ik iets doen om de korting op mijn energierekening te krijgen?

Ik heb een warmtepomp. Is het prijsplafond voor mij ook voordelig?

Mag mijn energieleverancier een hoger bedrag vragen als ik energie verbruik boven het prijsplafond?

Ik heb zonnepanelen. Geldt het prijsplafond voor of na salderen?

Wat gebeurt er als de energieprijzen lager worden dan de tarieven van het prijsplafond?

Maken de energieleveranciers extra winst doordat de overheid een deel van de rekening betaalt?

Blijft het prijsplafond gelden als ik in 2023 overstap naar een andere energieleverancier?

Wat gebeurt er met het prijsplafond als ik een maand op vakantie ga en dus weinig energie gebruik?

Documenten

Bron : www.rijksoverheid.nl 2022

De vereniging EnergieCollectiefCapelle (ECC) adviseert inwoners van de gemeente Capelle aan den IJssel over de toepassing van duurzame energie in en rondom de (eigen) woning. De leden van de vereniging zijn actief in alle wijken van Capelle aan den IJssel.
Show Buttons
Hide Buttons