Prijsontwikkeling zonnepanelen

image_pdfimage_print

De afgelopen jaren zijn de prijzen van zonnepanelen steeds verder gedaald. Die prijsdaling hing o.a. samen met Chinees overheidsbeleid. De Chinese overheid ondersteunt de eigen industrie met enorme subsidies. Daardoor konden Chinese panelen op de Europese markt gedumpt worden. De Europese producenten zijn meegegaan in die concurrentieslag.

Sinds kort doen zich twee belangrijke ontwikkelingen voor. De eerste is dat de Europese Commissie per 1 maart jl. de registratie van ingevoerde zonnepanelen van buiten de EU verplicht heeft gesteld. De verwachting is dat er straks met terugwerkende kracht importheffingen zullen komen. De tweede ontwikkeling is dat de prijs van de zonnecellen stijgt vanwege toenemende vraag in China en in Japan. Het gevolg van beide ontwikkelingen is dat de prijzen van de panelen (en zeker van die uit China) gaan stijgen. Het lijkt er op dit moment op dat we de bodem dus wel bereikt hebben. Het uitgelezen moment dus om na te gaan denken over het plaatsen van zonnepanelen op je dak.

Daarbij moet je dan bedenken dat de prijs van een systeem van zonnepanelen voor ongeveer de helft bestaat uit de prijs van de zonnepanelen. De andere helft wordt gevormd door de kosten van de omvormer, van de bekabeling, van het montagesysteem, van de extra groep in de meterkast en van het arbeidsloon van de installateur. Die kosten zijn de afgelopen jaren betrekkelijk stabiel geweest.

Een KWh zelf geproduceerde zonne-energie kost op dit moment ongeveer 10 cent*. Een kWh energie van je leverancier kost ruim het dubbele.

Show Buttons
Hide Buttons