Prijsontwikkeling zonnepanelen

image_pdfimage_print

De afgelopen jaren zijn de prijzen van zonnepanelen steeds verder gedaald. Die prijsdaling hing o.a. samen met Chinees overheidsbeleid. De Chinese overheid ondersteunt de eigen industrie met enorme subsidies. Daardoor konden Chinese panelen op de Europese markt gedumpt worden. De Europese producenten zijn meegegaan in die concurrentieslag.

Sinds kort doen zich twee belangrijke ontwikkelingen voor. De eerste is dat de Europese Commissie per 1 maart jl. de registratie van ingevoerde zonnepanelen van buiten de EU verplicht heeft gesteld. De verwachting is dat er straks met terugwerkende kracht importheffingen zullen komen. De tweede ontwikkeling is dat de prijs van de zonnecellen stijgt vanwege toenemende vraag in China en in Japan. Het gevolg van beide ontwikkelingen is dat de prijzen van de panelen (en zeker van die uit China) gaan stijgen. Het lijkt er op dit moment op dat we de bodem dus wel bereikt hebben. Het uitgelezen moment dus om na te gaan denken over het plaatsen van zonnepanelen op je dak.

Daarbij moet je dan bedenken dat de prijs van een systeem van zonnepanelen voor ongeveer de helft bestaat uit de prijs van de zonnepanelen. De andere helft wordt gevormd door de kosten van de omvormer, van de bekabeling, van het montagesysteem, van de extra groep in de meterkast en van het arbeidsloon van de installateur. Die kosten zijn de afgelopen jaren betrekkelijk stabiel geweest.

Een KWh zelf geproduceerde zonne-energie kost op dit moment ongeveer 10 cent*. Een kWh energie van je leverancier kost ruim het dubbele.

redactie

Het EnergieCollectiefCapelle (ECC) adviseert inwoners van de gemeente Capelle aan den IJssel over de toepassing van duurzame energie in en rondom de woning. Het collectief bestaat uit vrijwilligers woonachtig in de diverse wijken van Capelle aan den IJssel.

Capelle aan den IJssel Duurzame Energie

Helpdesk VvE’s

Bewoners van een Vereniging van Eigenaren kunnen ook in 2021 weer bij de VvE-Helpdesk terecht voor vragen over het verduurzamen van het gebouw. Astrid Kennis is het eerste aanspreekpunt voor VvE’s in Capelle. Astrid is sinds 2020 actief aan de slag voor de gemeente Capelle aan den IJssel. Zij heeft vooral ervaring in de aanpak […]

Lees meer...
Actueel Capelle aan den IJssel Duurzame Energie

Gratis warmtebeelden in Capelle aan den IJssel

Afbeelding: Warmtebeeld van een goed geïsoleerde woning tussen twee matig geïsoleerde woningen. De vrijwilligers van het Energie Collectief Capelle (ECC) organiseren ook deze winter een warmtebeeldenactie. Met warmtebeelden van uw woning krijgt u inzicht in warmtelekken. Met deze beelden kunt u dan gerichte isolatiemaatregelen treffen. Woont u in Capelle aan den IJssel en bent u […]

Lees meer...
Actueel Duurzame Energie

Inschrijving zonnedak Kindcentrum Ontdekrijk succesvol gesloten

Eind oktober is de inschrijving om te participeren in zonnedak Kindcentrum Ontdekrijk gesloten. Zo’n 40 Capellenaren hebben zich ingeschreven om lid te worden van coöperatie ZonKracht Capelle en mede-eigenaar te worden van dit zonnedak. Voor dit duurzame project worden binnenkort 213 zonnepanelen op het dak van basisschool Kindcentrum Ontdekrijk gelegd. De duurzaam opgewekte stroom wordt […]

Lees meer...
Show Buttons
Hide Buttons