Overheid moet decentrale energie steunen

image_pdfimage_print

Terwijl politiek en media zich druk maken om de Europese verkiezingen, komt in de Tweede Kamer een onderwerp aan de orde dat voor de toekomst van onze samenleving zeker zo belangrijk is.

Binnenkort bespreekt het parlement de kabinetsvisie op lokale energie. Een serieuze test voor het energieakkoord.
In het nationale energieakkoord hebben we afgesproken dat we in 2020 op lokaal niveau 14 procent van de totale hoeveelheid duurzame energie zullen produceren.

Eén van de manieren om dat voor elkaar te krijgen, is de ‘postcoderoosregeling’. Dankzij deze maatregel krijgen kleinverbruikers een belastingkorting als ze in coöperatief verband energie opwekken.

ecc201407

Op papier een uitstekende regeling

Op papier een uitstekende regeling, maar het aantal deelnemende huishoudens valt tegen door praktische belemmeringen. Zo mag een coöperatie vaak geen gebruikmaken van de bestaande netaansluiting en is ze tienduizenden euro’s kwijt voor een nieuwe aansluiting.
Daarnaast moet de coöperatie btw afdragen en mag ze geen leningen verstrekken voor de aankoop van zonnepanelen. Zo wordt een lokaal collectief voor decentrale energie minder aantrekkelijk. Het is belangrijk dat de Tweede Kamer deze week de juiste conclusie trekt; niet de regeling moet op de schop, maar de belemmeringen moeten worden weggenomen.

Salderingsregeling

De salderingsregeling (het verrekenen van zelf opgewekte energie) is ook een manier om decentrale energie aantrekkelijker te maken. Helaas heeft minister Kamp van Economische Zaken onzekerheid veroorzaakt door de saldering maar tot 2017 te garanderen. De Tweede Kamer zou er bij de minister op moeten aandringen dat hij nog deze zomer duidelijkheid geeft over het salderen ná 2017.

Het nationale energieakkoord heeft een impuls gegeven aan de verduurzaming van ons land. Overal komen initiatieven tot stand komen en innovatieve installatiebedrijven wijzen hun klanten actief op energiebesparende mogelijkheden.
Decentrale energie kan de CO2-uitstoot terugdringen, kosten besparen en economische vooruitgang stimuleren. Voor de overheid is dit dan ook hét moment om vast te houden aan de afspraken van het energieakkoord en waar mogelijk maatregelen te nemen om de doelstellingen te realiseren.

Bron : Groene Courant

Show Buttons
Hide Buttons