1

Meer energiezuinige woningen

Het aantal woningen met een A-, B- of C-label is in de afgelopen zes jaar met 600.000 toegenomen tot een totaal van 3,1 miljoen. Dat blijkt uit analyses die Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en onderzoeksbureau RIGO in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het aantal woningen met een E-, F- of G-label daalde met 700.000 tot een totaal van 2,5 miljoen. In twee op de drie huizen staat inmiddels een zuinige HR-ketel en het gebruik van warmtepompen is sinds 2006 verdrievoudigd. Het gemiddelde gasverbruik van huishoudens daalt al jaren en het stijgende elektriciteitsverbruik is inmiddels gestabiliseerd. De analyses zijn uitgevoerd in het kader van het Woon Onderzoek Nederland (WoON). Het rapport is begin december aangeboden aan de Tweede Kamer. Voor het onderzoek werden 4800 woningopnames en enquĂȘtes uitgevoerd en geanalyseerd.

Woningcorporaties

Veel onzuinige woningen zijn de afgelopen jaren vervangen door nieuwe woningen met energielabel A. Met name woningcorporaties hebben een inhaalslag gemaakt door slechte huurwoningen te slopen en energiebesparende maatregelen te treffen bij bestaande woningen.

De meeste woningen maken voor verwarming inmiddels gebruik van zuinige HR-ketels, en in toenemende mate van warmtepompen (bijna 1 procent). In Nederland worden nog maar 200.000 woningen verwarmd met gas- of oliekachels, met name particuliere huurwoningen. Ook zijn boilers en geisers langzaam aan het verdwijnen, ten gunste van combiketels en warmtepompboilers.

Particulieren

Het overgrote deel van de Nederlandse woningen beschikt inmiddels over dubbelglas en dakisolatie en meer dan de helft heeft gevel- en vloerisolatie. In de particuliere huursector valt nog wel winst te behalen met energiebesparende maatregelen.

Mede door de toename van besparende maatregelen is het gasverbruik per huishouden gedaald naar 1600 kubieke meter per jaar. Ook het elektriciteitsverbruik is na jaren van stijging gestabiliseerd op 3200 kWh. Door stijgende gasprijzen is de energierekening echter bijna verdubbeld.