INVESTERING 6,5 MILJOEN VOOR ZONNEPANELEN BASISSCHOLEN

image_pdfimage_print

AMSTERDAM – Een consortium van bedrijven en organisaties gaat basisscholen ‘gratis’ zonnepanelen aanbieden.

Zonnepanelen in een stellingHier is een investering mee gemoeid van 6,5 miljoen euro, zo legt Frank Heijckmann van projectontwikkelaar KiesZon uit aan de Groene Courant. De panelen worden aangeboden volgens het ontzorgmodel. Scholen betalen investeren zelf niet in de zonnepanelen.

Een consortium van Stichting DOEN, IVN, Greenchoice, Doneer de Zon, netbeheerder Enexis en KiesZon financiert de panelen. Volgens KiesZon is de financiering een van de grootste drempels voor basisscholen.

De scholen nemen vervolgens de stroom af voor 14,5 eurocent per kilowattuur. Heijckmann heeft uitgerekend dat dit voor kleine tot middelgrote basisscholen uit kan. “Tot gemiddeld 15 klassen kan dit uit. Grotere basisscholen betalen meer voor hun stroom”, legt Heijckmann uit.

VERMOGEN VAN MAAR LIEFST 5 MEGAWATT

Heijckmann heeft 250 basisscholen in kaart waar de zonnepanelen uit kunnen. Naar verwachting worden ongeveer 20.000 zonnepanelen gelegd op alle scholen, goed voor een vermogen van maar liefst 5 megawatt.

Scholen kunnen zelf helpen de panelen meebetalen door bijvoorbeeld crowdfunding of gesponsorde hardloopwedstrijden. “We merkten dat scholen en ook gemeenten bij willen dragen aan dit soort projecten. Daarom bieden we aan voor elke 10 procent van het aankoopbedrag dat meegefinancierd wordt, 1 cent van de kilowattuurprijs afgaat.”

De 250 basisscholen worden de komende tijd benaderd met het voorstel. Heijckmann verwacht grote belangstelling. “Voor ons lijkt de beslissing nogal simpel.” Heijckmann verwacht eind dit jaar de zonnepanelen op de daken van de scholen te hebben liggen. “Dit is ambitieus, maar zeker mogelijk.”

ONTZORGMODEL ONDER DRUK

Het ontzorgmodel staat onder druk in Nederland. Projecten die hiermee gefinancierd worden profiteren van een uitzondering op het betalen van belasting doordat de zonnestroom wordt gesaldeerd door eigenaren van de daken waar de zonnepanelen op liggen.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) stuurt erop aan deze energiebelasting alsnog toe te passen. De minister benadrukt dat er pas een uitzondering op de energiebelasting gemaakt mag worden wanneer er voor “eigen rekening en risico” stroom wordt opgewekt.

Heijckmann erkent dat de plannen van Kamp voor een probleem zouden kunnen zorgen, maar het project zal sowieso doorgang vinden. “We rekenen nu per kilowattuur af. Dat is het eerlijkst en meest transparant voor de scholen. Als de plannen van Kamp doorgaan dan denken we aan een servicecontract voor een vast bedrag per jaar. In dat geval is het risico voor de school als er een slecht jaar is voor zonnepanelen.”

Show Buttons
Hide Buttons