Gratis scan om warmtelekken in Capelse woningen op te sporen!

image_pdfimage_print

Brievenbussen, roosters, raamkozijnen, deuren, dakkapellen en wandradiatoren. Het kunnen allemaal ongemerkte warmtelekken in je woning zijn. Dan ben je aan het stoken voor de mussen en dat vinden ze in Capelle aan den IJssel zonde van je geld.

Inwoners kunnen de vrijwilligers van het Energie Collectief Capelle (ECC) inschakelen voor een gratis warmtescan. Die legt bloot waar je woning onnodig warmte verliest door de gevel.

Voor zo’n scan klikt Johan Monster een heel klein apparaatje op zijn smartphone en daarmee kan hij warmtebeelden van een woning schieten. “Er zitten twee lenzen op dat apparaatje. Eén camera om een normale foto te maken en een infrarood camera om warmtebeelden te maken”, vertelt hij.
Monster is één van de vrijwilligers van het Energie Collectief Capelle en op aanvraag fietst hij langs huiseigenaren die warmtelekkages in hun woning willen aanpakken.

Hoe geler hoe meer warmteverlies
Bij een goed geïsoleerde woning kleurt de afbeelding van de woning paars. Lekt de woning warmte dan zie je gele gebieden op de infrarood-afbeelding oplichten. De contrasten tussen paars en geel geven aan of een woning wel of niet goed geïsoleerd is. “Hoe lichter geel, hoe meer warmte uit de woning komt”, vertelt Monster.

Deze dag heeft hij de woning van Tineke Winkels in de vogelbuurt in onderzoek. Het is een huis, dat eind jaren zestig in de vorige eeuw is gebouwd. Als hij langs de voor- en achtergevel verschillende opnames maakt, wordt al snel duidelijk dat er op verschillende plekken sprake is van warmteverlies.

Voor de bewoonster komt deze boodschap niet geheel als een verrassing. “Er lekt inderdaad iets”, beaamt ze. “En ik had al een voorgevoel, zo’n vermoeden dat er teveel warmte door de muren en door de gevel zou verdwijnen en dat wordt nu bevestigd door zo’n warmtescan. Dus dat is goed dat zo’n scan heb laten doen.”

Onder het raam in de keuken staat een radiator tegen de wand en die blijkt ook te stoken voor de buitengevel. Met een eenvoudige en goedkope oplossing kan dat verholpen worden, vertelt Johan Monster. “Je ziet onder het raam het geel kleuren en daar zit een warmtelek. En dat is vrij eenvoudig te verhelpen door radiatorfolie achter de gevel te plaatsen.”

Goed voor milieu en voor portemonnee
De gemeente Capelle aan den IJssel moedigt inwoners aan om zo’n gratis warmtescan te laten doen. Niet alleen met het oog op het milieu, maar ook voor de portemonnee. “Natuurlijk is het belangrijk voor het klimaat, maar ook uit vanuit comfort en bewoners zelf is het goed”, vertelt Suzan Mannens, projectleider energietransitie.

“Zo’n foto laat heel duidelijk zien waar warmtelekken zijn en dat is hartstikke zonde want je wilt niet stoken voor de buitenlucht. Door kleine en grotere maatregelen houd je de warmte binnen, hoef je geen energie op te wekken en hoef je daar ook niet voor te betalen.”

Zie hier de video

Mevrouw Winkels gaat als eerste aan de slag met de radiatorfolie. Al wordt dat nog een hele klus omdat haar radiator verstopt zit achter haar keukenkastjes. “Hoe ik dat moet doen, dat weet ik nog niet. Maar we gaan het gewoon proberen.” Later volgen de slaapverdieping en het dak. Ze leeft zuinig en spaart voor de investeringen.

Warmtescan gratis in Capelle
Voor de warmstescan is afstand houden geen probleem. En dat komt handig van pas in coronatijd. Een uur voor aankomst moeten de bewoners overal de verwarming aanzetten en dan buiten voor de deur met het smartphone-apparaatje de scan plaatsvinden. Via de mail wordt de uitslag gestuurd en daarna telefonisch besproken met een vrijwilliger van het Energie Collectief Capelle. De gratis warmtescan kan deze week nog aangevraagd worden.

Bron : www.rijnmond.nl dd 27 januari 2021

redactie

Het EnergieCollectiefCapelle (ECC) adviseert inwoners van de gemeente Capelle aan den IJssel over de toepassing van duurzame energie in en rondom de woning. Het collectief bestaat uit vrijwilligers woonachtig in de diverse wijken van Capelle aan den IJssel.

Bijeenkomst Capelle aan den IJssel

Online informatie bijeenkomst ‘Concept Transitievisie Warmte’ op 13 januari 2022

Op donderdag 13 januari 2022 van 19.30 uur tot 21.00 uur organiseert gemeente Capelle aan den IJssel een digitale bijeenkomst over de concept Transitievisie Warmte. Tijdens deze avond kijken wij met elkaar nog eens naar de uitkomsten van de concept Transitievisie Warmte. Wij geven voorbeelden van besparingsmogelijkheden en alternatieven voor aardgas. Ook bespreken we hoe […]

Lees meer...
Actueel Capelle aan den IJssel

Aanvullende Energietoeslag in 2022

Huishoudens met een laag inkomen krijgen begin 2022 ongeveer € 200,- energietoeslag. Dit heeft de overheid besloten. Met dit extra geld kunt u een deel van uw energiekosten betalen. Nog even wachten De overheid is nu bezig met de voorwaarden voor de energietoeslag. Zijn die bekend? Dan gaat IJsselgemeenten de aanvragen en betaling verzorgen. Dat […]

Lees meer...
Capelle aan den IJssel Duurzame Energie

Helpdesk VvE’s

Bewoners van een Vereniging van Eigenaren kunnen ook in 2021 weer bij de VvE-Helpdesk terecht voor vragen over het verduurzamen van het gebouw. Astrid Kennis is het eerste aanspreekpunt voor VvE’s in Capelle. Astrid is sinds 2020 actief aan de slag voor de gemeente Capelle aan den IJssel. Zij heeft vooral ervaring in de aanpak […]

Lees meer...
Show Buttons
Hide Buttons