Goede huisisolatie levert geld op

image_pdfimage_print

Naast de keuze voor een voordelige energieleverancier levert isolatie van het huis een grote kostenbesparing op. Hieronder staan de mogelijkheden op een rij.

Een deel van de energierekening wordt bepaald door de stookkosten. Deze zijn weer afhankelijk van de isolatie van het huis. Natuurlijk loont het om kleine aanpassingen te maken in huis, zodat er geen kostbare warmte naar buiten verdwijnt. Ramen en deuren voorzien van tochtstrips helpt al veel, net als het dichten van naden bij kozijnen.
Ook door kieren en openingen bij een kruipluik of op plekken waar leidingen in de vloer verdwijnen, wil nog wel eens wat warmte verloren gaan. Echt grote besparingen worden gemaakt als een huis goed geïsoleerd is.

Waar op te letten

Wie zijn huis wil isoleren, moet met een aantal zaken rekening houden. Vocht is vaak een boosdoener: het kan het isolerend vermogen van het materiaal verminderen. Ook de ruimte is van belang. Door dik isolatiemateriaal te gebruiken kan bijvoorbeeld een zolderkamer een stuk kleiner worden. Dunner materiaal is een oplossing, maar is vaak kostbaarder.

Welke isolatie

Er zijn allerlei soorten maatregelen om de warmte in huis beter vast te houden. Deze zijn afhankelijk van de constructie, het bouwjaar en de indeling van het huis. In de gemiddelde eengezinswoning levert een investering van 4300 euro voor het isoleren van een schuin dak zo’n 650 euro per jaar op. Het isoleren met een spouwmuur kost eenmalig 2000 euro en levert jaarlijks gemiddeld 570 euro op.

Vloerisolatie van de begane grond kost gemiddeld 1900 euro en brengt 210 euro per jaar in het laatje. De kosten zijn dus een investering die na een aantal jaar voor een flinke besparing zorgt. Bij oudere huizen gaat doorgaans meer warmte verloren en is isolatie nog effectiever, bijvoorbeeld door enkel glas te vervangen door HR++ glas.

De juiste materialen

Het juiste materiaal kan een behoorlijk verschil maken in de eenmalige kosten en de uiteindelijke besparing. De isolerende waarde van materiaal wordt uitgedrukt in een R-waarde. Deze geeft aan hoe lang het duurt voordat de warmte wordt doorgegeven.
Het is ook belangrijk om bij de keuze van het materiaal rekening te houden met wie het kan plaatsen: kan het zelf in het huis worden verwerkt of moet er een professional aan te pas komen? Verschillende materialen hebben ook andere eigenschappen die van pas kunnen komen in een huis. Zo hebben glas- een steenwol een geluidsisolerende functie.

Show Buttons
Hide Buttons