€ 5,4 mln om Nul op de Meter verder op te schalen ..

Door: Fitria Jelyta

Het Nederlandse netwerk Stroomversnelling wil Nul op de Meter-renovaties verder opschalen in het buitenland. Daarvoor heeft het netwerk een subsidie ter waarde van € 5,4 mln ontvangen.

Met deze subsidie zegt het netwerk met name renovaties van bestaande woningen naar Nul op de Meter te stimuleren in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland. Hiervoor gaat Stroomversnelling samenwerken met een groep woningbouwcorporaties, waaronder Vilogia en ICF in Frankrijk en Moat en Affinity Sutton in het Verenigd Koninkrijk.

Daarnaast ontvangt een Nederlandse start-upnetwerk, geleid door Factory Zero en Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), een deel van de subsidie. Factory Zero werkt aan een nieuwe Nul op de Meter-propositie waarin de huidige kosten van productie met 30 procent worden verminderd. MRDH is een samenwerking van 23 gemeentes die Nul op de Meter oplossingen willen toepassen in appartementen.

Horizon 2020
De subsidie voor Nul op de Meter in het buitenland werd mogelijk gemaakt door het Interreg NWE-programma. In februari van dit jaar ontving Stroomversnelling een investering van € 3,6 mln van de Europese Commissie.

Het Nederlandse netwerk van bouwers, toeleveranciers, woningcorporaties, gemeentes, financiers en netbeheerders heeft voor deze investering meegedaan aan een tender van Horizon 2020. Dat is het grootste onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Commissie.

Resultaat van renovaties
Uit onderzoek van BNR is echter gebleken dat huurders van Stroomversnelling-woningen niet tevreden zijn over het tempo en het resultaat van de renovaties. Zo zijn er veel klachten over de installaties en het klimaat in Nul op de Meter-woning. In BNR Nieuwsradio reageert Stroomversnelling-voorzitter Leen van Dijke positief. “Wij zijn als Stroomversnelling blij met die klachten. Het project verkeert immers nog in de uitprobeerfase.”

Bron : www.duurzaambedrijfsleven.nl

Over redactie 427 Artikelen
Het EnergieCollectiefCapelle (ECC) adviseert inwoners van de gemeente Capelle aan den IJssel over de toepassing van duurzame energie in en rondom de woning. Het collectief bestaat uit vrijwilligers woonachtig in de diverse wijken van Capelle aan den IJssel.