DUITSE NETBEHEERDER: 70 PROCENT WIND EN ZON GEEN PROBLEEM

image_pdfimage_print

UTRECHT – Het aandeel hernieuwbare elektriciteit op het Duitse stroomnet kan stijgen naar 70 procent voordat er meer energie-opslag nodig is.

Dit stelt Boris Schucht, directeur van netbeheerder 50 Hertz. Dit bedrijf beheert het elektriciteitsnet in het noorden en oosten van Duitsland.

Het draait allemaal om hoe je tegenover groene stroom staat, aldus Schucht tijdens de klimaattop in Parijs tegenover Reneweconomy.

In het gebied van 50 Hertz lag het aandeel groene stroom vorig jaar op ongeveer 42 procent. Dit jaar wordt dat 46 procent en volgend jaar waarschijnlijk meer dan 50 procent.

GEEN STROOMUITVAL

“Geen andere regio in de wereld heeft eenzelfde hoeveelheid volatiele hernieuwbare stroom. Toch hebben we geen stroomuitval gehad de laatste 35 tot 40 jaar”, zei Schucht.

“Toen ik 10 tot 15 jaar geleden een jonge werktuigbouwkundige was, geloofde niemand dat het integreren van meer dan 5 procent aan variabele hernieuwbare energie in een geïndustrialiseerd land als Duitsland mogelijk was.”

ZONSVERDUISTERING

Tegenwoordig is het geen probleem voor netbeheerders om bijvoorbeeld tijdens de zonsverduistering begin dit jaar het vermogen van zonne-energie met 10 gigawatt te zien dalen en weer met 14 gigawatt te zien stijgen binnen minuten.

Hij geeft wel toe dat Duitsland, tijdens de Energiewende, fouten heeft gemaakt als pionier in groene energie. Vooral als het gaat om zonnepanelen op daken ging het niet altijd goed, maar hij wijst nu ook op veranderingen.

redactie

Het EnergieCollectiefCapelle (ECC) adviseert inwoners van de gemeente Capelle aan den IJssel over de toepassing van duurzame energie in en rondom de woning. Het collectief bestaat uit vrijwilligers woonachtig in de diverse wijken van Capelle aan den IJssel.

Capelle aan den IJssel Duurzame Energie

Helpdesk VvE’s

Bewoners van een Vereniging van Eigenaren kunnen ook in 2021 weer bij de VvE-Helpdesk terecht voor vragen over het verduurzamen van het gebouw. Astrid Kennis is het eerste aanspreekpunt voor VvE’s in Capelle. Astrid is sinds 2020 actief aan de slag voor de gemeente Capelle aan den IJssel. Zij heeft vooral ervaring in de aanpak […]

Lees meer...
Actueel Capelle aan den IJssel Duurzame Energie

Gratis warmtebeelden in Capelle aan den IJssel

Afbeelding: Warmtebeeld van een goed geïsoleerde woning tussen twee matig geïsoleerde woningen. De vrijwilligers van het Energie Collectief Capelle (ECC) organiseren ook deze winter een warmtebeeldenactie. Met warmtebeelden van uw woning krijgt u inzicht in warmtelekken. Met deze beelden kunt u dan gerichte isolatiemaatregelen treffen. Woont u in Capelle aan den IJssel en bent u […]

Lees meer...
Actueel Duurzame Energie

Inschrijving zonnedak Kindcentrum Ontdekrijk succesvol gesloten

Eind oktober is de inschrijving om te participeren in zonnedak Kindcentrum Ontdekrijk gesloten. Zo’n 40 Capellenaren hebben zich ingeschreven om lid te worden van coöperatie ZonKracht Capelle en mede-eigenaar te worden van dit zonnedak. Voor dit duurzame project worden binnenkort 213 zonnepanelen op het dak van basisschool Kindcentrum Ontdekrijk gelegd. De duurzaam opgewekte stroom wordt […]

Lees meer...
Show Buttons
Hide Buttons