De voor- en nadelen van een warmtenet

image_pdfimage_print

Op veel plekken in Nederland is warmte aanwezig. Door de warmte met warmtenetten te vervoeren kunnen we het in huis gebruiken om mee te verwarmen. Dit is een duurzaam alternatief voor aardgas. Er wordt geschat dat de helft van Nederland aangesloten gaat worden op een warmtenet. Maar wat is een warmtenet precies? En wat zijn de voor- en nadelen? We zochten het voor je uit.

Wat is een warmtenet?

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dat warme water, afkomstig van een warmtebron in de buurt, kan worden gebruikt om huizen te verwarmen. In huis heb je dan vloer- en/of wandverwarming, of radiatoren.

Warmtebronnen

Je kunt water op heel veel verschillende manieren verwarmen. In de toekomst zal de warmte voor warmtenetten uit duurzame warmtebronnen komen (anders heeft het natuurlijk geen zin om over te stappen). Nu is een warmtenet vaak nog aangesloten op één warmtebron, maar bij toekomstige warmtenetten kunnen meerdere (grote en kleine) bronnen worden aangesloten. Het water in het warmtenet kan bijvoorbeeld verwarmd worden met behulp van:

• Restwarmte van bijvoorbeeld industrie, landbouw, afvalverbranding of datacenters.
• Biomassa, zoals bijvoorbeeld houtsnippers.
• Aardwarmte (geothermie).
• Warmte uit oppervlakte- of afvalwater (aquathermie).

De voordelen

  1. Bij een warmtenet dat verwarmt met een hoge temperatuur zijn er weinig aanpassingen in huis nodig, wel zo fijn!
  2. Een warmtenet op lage temperatuur zorgt voor een comfortabele en constante temperatuur in huis.
  3. Een warmtenet is veiliger dan aardgas.
  4. Je weet waar de warmte die je gebruikt wordt geproduceerd.

De nadelen

  1. Warmtenetten zijn vaak in eigendom van hetzelfde bedrijf dat ook de warmte levert. Je hebt dus geen keuze voor een leverancier. Het kan zijn dat dat nog verandert in de toekomst.
  2. Het is nu vaak nog duurder dan aardgas (niet altijd). In de toekomst zal aardgas duurder worden en is een warmtenet juist een goed betaalbare vorm van verwarmen
  3. Bij een warmtenet op lage temperatuur is het wennen dat je de temperatuur niet snel een graadje kan bijstellen zoals bij een cv-ketel.

Wil je (nog) meer weten over een warmtenet?
Op de website van HIER verwarmt beantwoorden we al je vragen omtrent wonen zonder aardgas!

Bron : 2018 www.hier.nu

redactie

Het EnergieCollectiefCapelle (ECC) adviseert inwoners van de gemeente Capelle aan den IJssel over de toepassing van duurzame energie in en rondom de woning. Het collectief bestaat uit vrijwilligers woonachtig in de diverse wijken van Capelle aan den IJssel.

Capelle aan den IJssel Duurzame Energie

Helpdesk VvE’s

Bewoners van een Vereniging van Eigenaren kunnen ook in 2021 weer bij de VvE-Helpdesk terecht voor vragen over het verduurzamen van het gebouw. Astrid Kennis is het eerste aanspreekpunt voor VvE’s in Capelle. Astrid is sinds 2020 actief aan de slag voor de gemeente Capelle aan den IJssel. Zij heeft vooral ervaring in de aanpak […]

Lees meer...
Actueel Capelle aan den IJssel

Rotterdams Milieu Centrum (RMC)

WERKEN AAN EEN MILIEUVRIENDELIJK EN DUURZAAM ROTTERDAM Sinds 19 juni 2003 is het Rotterdams Milieucentrum (RMC) een zelfstandige organisatie in de rechtpersoonlijkheid van een stichting. Voor 19 juni 2003 was het Milieucentrum 11 jaar onderdeel van de Natuur en Milieufederatie Zuid Holland. De stichting Rotterdams Milieucentrum is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in Rotterdam […]

Lees meer...
Actueel

Steenwol of glaswol: wat is het verschil?

Gaat u uw woning isoleren? Dan heeft u vast steenwol en glaswol voorbij zien komen als isolatiematerialen. Dit zijn allebei veelgebruikte isolatiematerialen, omdat ze betaalbaar en kwalitatief zijn. Maar wat is het verschil tussen steenwol en glaswol? Wanneer gebruikt u welke isolatiemethode? En wat isoleert beter: steenwol of glaswol? Steenwol Steenwol is een minerale kunstvezel […]

Lees meer...
Show Buttons
Hide Buttons