De trend is duidelijk: energie komt naar de regio!

image_pdfimage_print

Fossiele energie heeft haar langste tijd gehad

Fossiele energiebronnen raken langzamerhand uitgeput en het winnen van fossiele energie wordt steeds lastiger en duurder. Daarnaast vraagt klimaatverandering (meer stormen, overstromingen en extreme weersomstandigheden) ook om het beter gebruiken van nieuwe, duurzame energiebronnen, die nooit opraken. Zon, wind, water én meer efficiëntie hebben de toekomst!

Energie in de regio: goed voor milieu, portemonnee en werkgelegenheid

Tegelijkertijd willen steeds meer gebruikers niet langer afhankelijk zijn van grote energieleveranciers, die meestal grotendeels fossiele energie leveren. De trend is duidelijk: decentrale (kleinschalige) en duurzame energieopwekking vlakbij de uiteindelijke gebruiker is de meest efficiënte en gebruiksvriendelijke vorm van energieproductie. Vandaar dat er steeds meer kleinschalige energieprojecten in de regio worden gebouwd, waarvoor geen ingewikkelde transporten en pijpleidingen nodig zijn. Inmiddels zijn al diverse lokale duurzame energiebedrijven druk bezig volwassen te worden. Sommige zijn al een geduchte concurrent van grote energieleveranciers. Goed voor het milieu, de portemonnee en de werkgelegenheid! Plus: meer wooncomfort voor de energieconsument.

Winst voor grote energieleveranciers, onkosten voor gebruikers…

Meewind stimuleert deze ontwikkeling van steeds meer inzet van duurzame energiebronnen, dichterbij de gebruiker.
Met het fonds Regionaal Duurzaam richt Meewind zich op bedrijven die passen in de lokale of regionale omgeving. Grote windparken op het land gaan uit van centrale opwekking, waarbij de onkosten uiteindelijk door lokale gebruikers moeten worden betaald, terwijl de winsten naar de energiebedrijven gaan.

Inzet duurzame energie groeit: meer lokale en regionale projecten

Grootschalige energieopwekking hoort niet op het land, vindt Meewind. (In tegenstelling tot windparken op zee, die weinig weestand opwekken.)
De Crisis- en Herstelwet, die ondermeer ontwikkeling van grote windparken op het land afremt, ondersteunt deze visie van Meewind.
Om toch de broodnodige overgang naar duurzame energie te kunnen maken, moeten er dus veel, kleinere, decentrale energieprojecten komen, dicht bij de consumenten van die energie. Bij Meewind Regionaal Duurzaam kunt u kiezen uit een aantal van dit soort projecten. En dat zullen er in de toekomst meer worden!

Als een hele grote thermosfles

Via leidingnetten in de vloeren houdt het collectieve klimaatsysteem de gebouwen op de gewenste temperatuur. In de winter dienen de leidingnetten als vloerverwarming, in de zomer als vloerkoeling. De watertemperatuur in de leidingen is afgestemd op het weer: hoe kouder het buiten is, hoe warmer het water. En vice versa.
De in de zomer ‘gewonnen’ overtollige warmte uit de woningen of gebouwen wordt in de bodem opgeslagen en bewaard voor een koude periode. De bodem fungeert dus als een hele grote thermosfles.
Groot voordeel: de energie-slurpende airco’s zijn verleden tijd!
Lokale warmte-koude energie-installaties, in combinatie met zonnecollectoren, zorgen dus voor een goed klimaat binnenshuis én -indirect- buitenshuis!

Meer wooncomfort, geen installaties in huis

Bewoners genieten van duurzame warmte en koude, en warm kraanwater. Daarnaast hebben ze meer ruimte: geen radiotoren en installaties in de eigen woning! De installaties bevindt zich immers in een centrale technische ruimte.

Bron : www.meewind.nl – 2013

Over redactie 429 Artikelen
Het EnergieCollectiefCapelle (ECC) adviseert inwoners van de gemeente Capelle aan den IJssel over de toepassing van duurzame energie in en rondom de woning. Het collectief bestaat uit vrijwilligers woonachtig in de diverse wijken van Capelle aan den IJssel.