De eerste compacte warmtepomp zonder buitenunit is een feit

image_pdfimage_print

De eerste compacte warmtepomp zonder buitenunit is een feit

Met de introductie van een kleine warmtepomp zonder buitenunit, is voor de verduurzaming van woningen in Nederland vanaf begin dit jaar een betaalbare en eenvoudig te installeren oplossing voor handen. De warmtepomp van Enzavu kan zowel hybride als 100% gasloos ingezet worden.

De warmtepomp is het antwoord van Enzavu op de uitnodiging van Diederik Samson, voorzitter van het Nationaal Klimaatakkoord, aan bedrijven om een kleiner en hybride systeem op de markt te lanceren. Deze warmtepompoplossing, ook wel de stadswarmtepomp genoemd, draagt bij aan de doelstelling om de Nederlandse woningen te verduurzamen.

Compact is zeer gewild
De stadswarmtepomp is door haar kleine afmetingen – vergelijkbaar met de omvang van een standaard CV ketel -, volledige binnenopstelling en energieverbruik (COP van 5,4) een goede hybride-oplossing voor bestaande woningbouw in Nederland. Op dit moment bestaat er grote behoefte aan een compacte warmtepomp voor kleinere woningen.

Nederland telt ruim 7 miljoen woningen waarvan 83% een woonoppervlakte van minder dan 150 m2 heeft. In de steden heeft zelfs 80% van de woningen slechts een woonoppervlak van 100 m2. De stadswarmtepomp van Enzavu is speciaal ontwikkeld voor de typische Nederlandse woningbouw en zijn specifieke vraag van verwarming en tapwater.

Geen ontsierend buitendeel
De warmtepomp kan eenvoudig naast een bestaande of nieuwe gasgestookte CV installatie geplaatst worden. Een ander groot voordeel is dat de stadswarmtepomp volledig binnen wordt geplaatst en er geen buitendeel meer nodig is. Hierdoor wordt geluidsoverlast bij omwonenden voorkomen. De warmtepomp is tevens uitgerust met een fluisterstille inverter compressor waardoor deze installatie ook voldoet aan alle geluidsnormen die binnen gesteld worden.

Een ander groot voordeel van het niet aanwezig zijn van een buitendeel is het esthetische aspect. Een warmtepomp met een extern deel wordt als ontsierend voor de gevel van een woning ervaren. In veel stadscentra is het zelfs verboden om een buitendeel aan de gevel te plaatsen. Door de introductie van de stadswarmtepomp wordt dit probleem volledig ondervangen.

Ook koelen
“Deze warmtepomp niet alleen geschikt als hybride oplossing maar kan bij nieuwbouwwoningen ook prima toegepast worden als 100% gasloze oplossing”, zegt Jack de Mooij, eigenaar van Enzavu. “Tegenwoordig worden de huizen dusdanig goed geïsoleerd gebouwd dat de warmtevraag veel kleiner is dan die van bestaande woningen. Hierdoor kan bij nieuwbouw onze warmtepomp de volledige voorziening van verwarming en tapwater afdekken. Bijkomend voordeel is dat er met dit systeem ook gekoeld kan worden, in de zomer heeft men op deze manier een volwaardig airco systeem. De stroom van eventueel aanwezige zonnepanelen kan hiervoor gebruikt worden.”

Zeer snelle installatietijd
Doordat er een zeer snelle installatietijd mogelijk is kunnen woningcorporaties echt grote stappen maken in de verduurzaming van hun woningvoorraad. De gemeente Groningen heeft verregaande interesse in de oplossing van Enzavu en onderzoekt de mogelijkheden voor de toepassing van de installatie in de woningbouw.

Werking
De warmtepomp van Enzavu is een lucht-water warmtepomp. Deze onttrekt zijn energie aan de buitenlucht. Hiervoor zijn slechts twee luchtaansluitingen door het dak of de gevel nodig. Dit is bij de huidige gasgestookte CV ketels ook het geval.
De energie wordt vervolgens afgegeven aan een verwarmingssysteem binnen (water). De warmtepomp maakt gebruik van de laatste stand van techniek zoals Digital Inverter- en EXV technologie, EC ventilatoren en een geavanceerde digitale regeling.

redactie

Het EnergieCollectiefCapelle (ECC) adviseert inwoners van de gemeente Capelle aan den IJssel over de toepassing van duurzame energie in en rondom de woning. Het collectief bestaat uit vrijwilligers woonachtig in de diverse wijken van Capelle aan den IJssel.

Actueel Capelle aan den IJssel

Aanvullende Energietoeslag in 2022

Huishoudens met een laag inkomen krijgen begin 2022 ongeveer € 200,- energietoeslag. Dit heeft de overheid besloten. Met dit extra geld kunt u een deel van uw energiekosten betalen. Nog even wachten De overheid is nu bezig met de voorwaarden voor de energietoeslag. Zijn die bekend? Dan gaat IJsselgemeenten de aanvragen en betaling verzorgen. Dat […]

Lees meer...
Actueel Capelle aan den IJssel

Rotterdams Milieu Centrum (RMC)

WERKEN AAN EEN MILIEUVRIENDELIJK EN DUURZAAM ROTTERDAM Sinds 19 juni 2003 is het Rotterdams Milieucentrum (RMC) een zelfstandige organisatie in de rechtpersoonlijkheid van een stichting. Voor 19 juni 2003 was het Milieucentrum 11 jaar onderdeel van de Natuur en Milieufederatie Zuid Holland. De stichting Rotterdams Milieucentrum is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in Rotterdam […]

Lees meer...
Actueel

Steenwol of glaswol: wat is het verschil?

Gaat u uw woning isoleren? Dan heeft u vast steenwol en glaswol voorbij zien komen als isolatiematerialen. Dit zijn allebei veelgebruikte isolatiematerialen, omdat ze betaalbaar en kwalitatief zijn. Maar wat is het verschil tussen steenwol en glaswol? Wanneer gebruikt u welke isolatiemethode? En wat isoleert beter: steenwol of glaswol? Steenwol Steenwol is een minerale kunstvezel […]

Lees meer...
Show Buttons
Hide Buttons