Capelle scoort hoog op duurzaamheidsbeleid

Het duurzaamheidsbeleid van de gemeente Capelle aan den IJssel is effectief. Dat blijkt uit het aantal opdrachten voor energiebesparende maatregelen dat sinds begin dit jaar stijgt bij de woonwijzerwinkel. Capelle scoort, ten opzichte van de andere 23 gemeenten, hoog. Alleen Rotterdam gaat Capelle hierin voor.

Voorbeelden van energiebesparende maatregelen zijn onder andere het plaatsen van zonnepanelen, uitvoering van isolerende maatregelen zoals het plaatsen van dubbel glas, of de installatie van een hr-ketel of warmtepomp. Een verklaring voor deze positieve resultaten is te vinden in het actieve beleid dat sinds begin dit jaar wordt gevoerd. Ook andere gemeenten die heel actief zijn richting hun bewoners blijken beter te scoren dan gemeenten die dit niet doen.

Wijkgerichte aanpak

Sinds eind vorig jaar is gemeente Capelle actief bezig met de uitvoering van de duurzaamheidsagenda 2015-2018. Diverse projectgroepen die zich elk op een specifiek thema richten, zijn aan de slag gegaan waaronder de projectgroep Energiecampagne Wonen. Er is een wijkgerichte aanpak ontwikkeld met werving- en informatieacties om huiseigenaren te stimuleren hun woning collectief te verduurzamen.

De afgelopen periode zijn zij actief geweest in de Merel- en Waardenbuurt. Hoewel de focus ligt op wijkacties waar huiseigenaren collectief aan de slag gaan met het inkopen van energiebesparende maatregelen, blijkt uit de cijfers dat er ook een indirect effect is van de voorlichtingsacties omdat ook het aantal individuele opdrachten is gestegen.

Augustus start Dalenbuurt

In augustus start projectgroep Energiecampagne Wonen met activiteiten in de Dalenbuurt. De actie start met huisbezoeken om bewoners persoonlijk te informeren over de mogelijkheden. Op 19 september staat een informatiebijeenkomst met workshops gepland voor bewoners in de Dalenbuurt in de Gaardekerk. Alle activiteiten worden in de loop van de zomer gepubliceerd op de website: energiewijzercapelle.nl.

Over redactie 427 Artikelen
Het EnergieCollectiefCapelle (ECC) adviseert inwoners van de gemeente Capelle aan den IJssel over de toepassing van duurzame energie in en rondom de woning. Het collectief bestaat uit vrijwilligers woonachtig in de diverse wijken van Capelle aan den IJssel.