Uw woning isoleren?

Artikel Mark de Jongh, Website Natuur & MIlieu 29 maart 2022

Er zijn tal van isolatiemogelijkheden, waardoor het best lastig kan zijn om te weten waar je moet beginnen! Wij zetten alle isolatiemaatregelen overzichtelijk voor je op een rijtje.

Grote rol isolatiemateriaal wordt de kamer ingetild

Het isoleren van je woning is altijd een goed idee. Je verbruikt minder energie, bespaart op je energierekening en creëert een comfortabel warm huis. Maar hoe isoleer je je huis? Een goed geïsoleerde woning zal uiteindelijk een combinatie hebben van dak- of zoldervloerisolatie, bodem- of vloerisolatie, HR-glas en spouwmuurisolatie.

Er zijn verschillende isolatiemaatregelen:

  • Spouwmuurisolatie
  • Dakisolatie
  • Glasisolatie
  • Zolderisolatie
  • Vloerisolatie
  • Bodemisolatie

Spouwmuur isoleren

Een spouwmuur is een dubbele muur met ruimte ertussen. De meeste woningen die na 1920 zijn gebouwd beschikken over een spouwmuur. Als de spouwmuur niet goed geïsoleerd is verliest je huis een hoop warmte. Spouwmuurisolatie vermindert deze milieubelasting, levert een lagere energierekening op en zorgt voor een comfortabel warm huis.

Het isoleren van je spouwmuur geeft nauwelijks overlast. Eerst worden er kleine gaatjes in de voegen van de buitenmuur geboord, dan wordt het isolatiemateriaal in de spouw geblazen en tot slot worden de gaatjes weer netjes dichtgemaakt. Meestal is de spouwmuurisolatie binnen een dag geplaatst. Er is geen breekwerk of verbouwing voor nodig en de gevel verandert niet van uiterlijk. Simpel dus.

Let op: denk bij het isoleren aan de vleermuizen en vogels die in je spouwmuur of onder je dakpannen wonen.

Man spuit isolatiemateriaal in spouwmuur

Schuin dak isoleren 

Dakisolatie is de meest effectieve vorm van isolatie van je woning. Isolatie van een schuin dak is op drie manieren aan te brengen: aan de buitenkant, binnenkant of door het spuiten van isolatiemateriaal onder je dakpannen.

Aan de buitenkant isoleren levert het beste resultaat op. Bij deze techniek worden de dakpannen van het dak gehaald, het isolatiemateriaal aangebracht en de dakpannen weer op het dak gelegd. Wanneer je dak (nog) niet gerenoveerd hoeft te worden, kun je kiezen voor isolatie aan de binnenkant van je schuine dak. Je kunt hiervoor verschillende materialen gebruiken, waaronder isolerende gipsplaten. Dan ben je in één keer klaar. Een derde optie is het (laten) spuiten of blazen van isolatiemateriaal onder je dakpannen, maar dit levert matige isolatie op. Als dakisolatie (nog) niet mogelijk is, bekijk dan of je jouw zolder goed kunt afsluiten door bijvoorbeeld een luik te plaatsen en leg zoldervloerisolatie aan.

Plat dak isoleren 

Ook een plat dak kun je op verschillende manieren isoleren, maar de beste optie is vanaf de buitenkant. Het risico op vochtschade is namelijk groot wanneer je kiest voor isolatie aan de binnenzijde van je plat dak.

Er zijn twee manieren om plat-dakisolatie toe te passen vanaf de buitenkant. Je kunt isoleren onder of bovenop de dakbedekking. Isoleren onder de dakbedekking levert de beste isolatiewaarde op. De bestaande dakbedekking wordt weggehaald, de isolatieplaten worden geplaatst en vervolgens afgedekt met een nieuwe laag dakbedekking. Als je bestaande dakbedekking nog in goede staat is, kun je ervoor kiezen om drukvaste en waterbestendige isolatieplaten bovenop de dakbedekking te laten plaatsen. Daar bovenop komt een laag grind of tegels tegen het wegwaaien.

Zolder isoleren

Als de zolder leeg staat of wordt gebruikt als opslagruimte – en dus niet als leefruimte – is het isoleren van je zolder een goede optie. De warmte die van beneden opstijgt wordt dan tegengehouden door de vloer, waardoor je zolder niet onnodig wordt opgewarmd.

De eerste stap is ‘vulgaten’ boren aan de bovenzijde van de vloer, die vervolgens worden gevuld met isolatiewol. Wanneer de holle ruimte is gevuld met een goede isolatielaag worden de vulgaten weer afgedicht met kurk. Niet een hele grote klus dus, en daardoor is zoldervloerisolatie vrij snel voor elkaar.

Man doet dakraam open

Glas isoleren 

Met goed geïsoleerde ramen is het lekker koel in de zomer en behaaglijk warm in de winter, waardoor je flink bespaart op je stookkosten. Dubbelglas is al een stuk beter dan enkelglas, maar HR++-glas (Hoog Rendements-beglazing) heeft een nog veel betere warmte-isolatie. Bij HR++-glas is de ruimte tussen het glas namelijk gevuld met edelgas in plaats van lucht, en dat zorgt voor een hogere isolatiewaarde. Daarnaast zorgt de eenzijdige coating ervoor dat zonnestralen worden doorgelaten en dat de warmte vanuit de woning wordt teruggekaatst. Win-win dus.

Het laten vervangen van glas of kozijnen is makkelijk te doen. Het geeft weinig rommel, vergt geen grote verplaatsingen van meubels en het duurt niet lang. Laat HR++-glas altijd zetten door een vakman. Het liefst iemand die is aangesloten bij de branchevereniging OnderhoudNL of de GBO (Glas Branche Organisatie).

Vloerisolatie 

Wist je dat er veel warmte verdwijnt door de vloer? Door je vloer goed te isoleren bespaar je dus een hoop energie. Bovendien komt er dan minder kou van de vloer af, waardoor je kamer comfortabeler aanvoelt. Als je kruipruimte droog en wat hoger is (minimaal 35 cm), dan is vloerisolatie een goede optie.

Bij het plaatsen van vloerisolatie worden afwisselend lagen isolatiefolie en luchtkussens aangebracht tegen de onderkant van de vloer. Deze luchtkussens beperken het verlies van warmte door luchtstroming en doorstraling. Het aanbrengen van vloerisolatie vergt geen verbouwing, veroorzaakt geen schade en is binnen een dag gebeurd. Op het gebied van energiebesparing is vloerisolatie minder effectief dan bijvoorbeeld spouwmuurisolatie of dakisolatie. In vergelijking met bodemisolatie levert vloerisolatie juist meer besparing op.

Bodem isoleren 

Ook met bodemisolatie bespaar je energie en zorg je voor een comfortabele temperatuur, maar wel minder dan met vloerisolatie. Je bodem isoleren is een goede optie wanneer jouw kruipruimte lager is dan 35 cm, lastig of helemaal niet in te komen is of wanneer jouw huis last heeft van vocht.

Bij bodemisolatie, ook wel kruipruimte-isolatie genoemd, wordt de kruipruimte onder je huis geïsoleerd met EPS-parels. Door deze EPS-parels op de bodem van je kruipruimte te blazen, verdampt het vocht niet naar boven. De lucht onder je vloeren wordt droger en daardoor sneller warm. Het aanbrengen vergt geen verbouwingen, maakt geen schade en is binnen een dag gebeurd. Je kruipruimte blijft daarna gewoon toegankelijk.

Bron : website Natuur @ Milieu 2023

Show Buttons
Hide Buttons