1

IJsselcollege installeerde zonnepanelen

Het IJsselcollege heeft duurzame plannen met het dak. De grote, nu nog ongebruikte, oppervlakte wordt de plek waar leerlingen kennis gaan maken met duurzame ontwikkelingen. Onderwijs, duurzaamheid en gezelligheid moeten hier samen komen.

Sinds eind 2016 vormt het gebouw aan de Pelikaanweg het ‘thuis’ van het IJsselcollege. De invulling van het dak is vanaf het begin al een brainstrom aan innovatieve ideeën. De ruimte en het uitzicht bieden veel mogelijkheden. De toegekende subsidie van het Denk en Doe mee!-Fonds zorgt ervoor dat de school nu kan starten met het realiseren van de ideeën. Zo is de afgelopen weken gestart met plaatsen van 192 zonnepanelen. Ondanks de winterperiode zijn deze nu al energie aan het produceren voor het IJsselcollege; waarmee per jaar ongeveer 57.000 kWh zal worden opgewekt; vergelijkbaar met het verbruik van 20 huishoudens.

Volgende stappen
De volgende stap wordt het aanleggen van een dakterras en –tuin. Niet alleen een gezellig terras om in de middag te lunchen, maar ook een plek om te leren, te onderzoeken en samen dingen te creëren. De school zoekt hierbij specifiek de connectie met duurzaamheid. Denk aan een windmolen, een opvangsysteem voor waterafvoer en een moestuin voor het kweken van ingrediënten voor de horeca. Al deze innovaties moeten een klaslokaal in de buitenlucht vormen. Naast dat dit terras een verrijking voor de school en het onderwijs zal zijn, wil de school het dakterras ook inzetten als verbindende factor in de wijk. Bewoners, bedrijven en scholen uit de buurt kunnen ook gebruik maken van de faciliteiten die het dakterras biedt. Een buurtbarbecue op de derde etage, met uitzicht op de wijk, is een van de mogelijkheden.

IJsselcollege
Het IJsselcollege is een school voor voortgezet onderwijs en heeft ruim 800 leerlingen. Het IJsselcollege heeft bijna alle vormen van voorgezet onderwijs in huis: praktijkonderwijs, vmbo, mavo, havo en vwo. In combinatie met de juiste aandacht, ontwikkelen leerlingen kennis, vaardigheden en zelfvertrouwen, die nodig zijn voor nu en hun toekomst.

Het IJsselcollege is onderdeel van Blick op Onderwijs, een stichting voor openbaar onderwijs in Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel.




In gesprek met Johan Monster…….

Het Energie Collectief Capelle (ECC) groeit gestaag. Een vaste club van een kleine twintig man zet zich in om inwoners van Capelle aan den IJssel te informeren, enthousiasmeren en adviseren over het nemen van duurzame maatregelen in en rond de woning. Die aanpak lijkt te werken, meent Johan Monster, projectleider van het ECC en coördinator van vrijwilligers. ‘We proberen mensen te bewegen.’

Buurtacties
De organisatie staat vooral bekend om de zogenaamde ‘buurtacties’. Het ECC selecteert een buurt of wijk in Capelle, schrijft huizenbezitters aan via de gemeente en organiseert een informatieavond. Daar slaan de gemeente, het ECC en de WoonWijzerWinkel de handen ineen: inwoners worden tijdens zo’n informatieavond geïnformeerd en geadviseerd over het aanbrengen van isolatie en het plaatsen van zonnepanelen.

Zo’n twintig procent van de aangeschreven huishoudens heeft in de basis interesse. Dat klinkt weinig, maar dat is het niet. Monster: ‘Er komen op zo’n avond toch snel honderd man af. Dat is toch een behoorlijke opkomst. Maar we proberen natuurlijk de bewustwording te vergroten. Dat is weleens lastig, want heel veel druk zetten heeft ook geen zin. We proberen niks te verkopen, we geven echt advies. Dat wekt ook vertrouwen: het is de keuze van mensen zelf. We proberen hen te bewegen.’

Na de bewonersavond volgt er – als daar vanuit huizenbezitters behoefte aan is – een energiescan, waar wordt bekeken welke maatregelen het meeste effect sorteren qua energiebesparing. De resultaten van eerdere buurtacties zijn duidelijk: meer dan tien procent van de aangeschreven huishoudens nemen daadwerkelijk energiebesparende maatregelen. Het gros van de deelnemers vloeit voort vanuit de buurtacties van het ECC.

Voor Monster en het ECC is dat bemoedigend, want duurzaamheid is soms een ingewikkelde aangelegenheid, merkt hij. ‘We krijgen na afloop van zo’n informatieavond veel vragen. Die gaan vooral over de effecten, de kosten en het verdienmodel. Maar het gaat ons niet alleen om het financieel belang natuurlijk. Ideologisch? Ja, misschien wel. Maar we willen mensen écht helpen.’

Energiecoaches
Ondertussen gaat het Energie Collectief Capelle verder. Niet alleen worden er buurtacties gehouden voor Capellenaren met een koopwoning, ook richt het ECC zich sinds kort op huurders. Samen met Havensteder worden huurders actief geïnformeerd over het besparen van energie door Energiecoaches. ‘Dat kan om hele basale dingen gaan, zoals de kachel later aanzetten of het gebruik van radiatorfolie. Die aanpak lijkt te werken.’

”We doen het met elkaar en voor elkaar”
Maar wat is het uiteindelijke doel van het ECC? Natuurlijk: zoveel mogelijk Capellenaren die zonnepanelen op hun dak hebben of isolatie maatregelen nemen. Maar het doel is groter dan dat. ‘We stellen samen met de gemeente Capelle aan den IJssel het vierjarige Programma Duurzaamheid op, die in lijn ligt met het beleid van de gemeente. Die samenwerking is essentieel. We doen het met elkaar en voor elkaar’.