1

Over Energie Collectief Capelle (ECC)

Profiel

Het Energie Collectief Capelle (ECC) is een kennis centrum in Capelle aan den IJssel. Het collectief bestaat uit vrijwilligers die bewoners in hun eigen omgeving adviseren op het gebied van duurzame energie. Deze Vrijwilligers verzamelen wetenswaardigheden en recente ontwikkelingen over toepassingen rondom duurzame energie en maken die kenbaar via een maandelijkse nieuwsbrief en via de eigen website. www.energiecollectiefcapelle.nl

De huidige organisatie verandert meer en meer naar een vertrouwd informatiepunt in het maatschappelijke beeld van Capelle aan den IJssel. Ruim één jaar geleden is deze organisatie spontaan ontstaan toen enkele bewoners van de Heer Halewijnburg, een straat in de wijk Schollevaar, zonnepanelen wensten aan te schaffen. De huidige organisatie kent geen directe partners in de omgeving van Capelle aan den IJssel.

 
Projecten

Wij hebben drie projecten geselecteerd om aan u te kunnen presenteren.

Het eerste project is een zonne installatie op het dak van VvE De Bugel. Op dit dak kunnen voldoende zonnepanelen worden geplaatst om de openbare voorzieningen van elektriciteit te voorzien. Daarnaast kan op het parkeer terrein een voedingspunt voor elektrische auto’s worden geplaatst. Het resterende dak is niet groot genoeg voor de zeventig appartementen in dit gebouw. Vandaar dat wij op zoek zijn naar een alternatief voor de resterende woningen.

Het tweede project is gesitueerd op het dak van De Scholver, een winkelcentrum in het hart van de wijk Schollevaar (8.500 woningen). Een belangrijk deel van de opgewekte elektriciteit zal nodig zijn voor de ondernemers in dit winkelcentrum. Daarna blijft een capaciteit over om in te voeren in het aanliggende flatgebouw. Op dit flatgebouw kunnen nauwelijks zonnepanelen worden geplaatst. Er zal naar additionele oppervlakte gezocht moeten worden om alle woningen in dit flatgebouw van stroom te voorzien.

Zo komen we bij het derde project. Op de daken van het nabij gelegen bedrijven terrein kan een aanzienlijk aantal zonnepanelen worden geplaatst. Ook hier zullen de ondernemers eerst zelf voldoende stroom opwekken voor zichzelf. Daarna blijft er zoveel elektrische stroom over om een aanzienlijk aantal huishoudens van stroom te voorzien.

In het gebied van Capelle XL liggen de beste kansen op aanzienlijke uitbreidingen. Leveren de eerste drie projecten totaal 2.000.000 kWh elektriciteit (2GWh) dan is de potentie van dit gebied.